Elektrikli Arabaların Geleceği: Dünya Ve Türkiye Hangi Aşamada?

0
1629
elektrikli arabaların geleceği

Değişen ve gelişen teknolojiler hayatımızın her noktasını etkilemeye devam ediyor. Tabii ki otomobil dünyasının da bu değişimden etkilenmesi kaçınılmazdı. Elektrikli arabaların geleceği herkes tarafından merak konusu.

Elektrikli otomobiller, sektörün evriminde global ölçekte çığır açan değişimleri beraberinde getiriyor. Peki; Türkiye elektrikli otomobil sektöründe ve altyapsında hangi aşamaya geldi, diğer ülkeler ne durumda?

Geçmişte Elektrikli Otomobiller

Tarihte bilinen ilk elektrikli otomobil 1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika’da icat edildi. 2 elektromıknatıs ve 1 bataryadan oluşan bu otomobilden bu yana bir çok değişiklik oldu. Elektrikli otomobillerde asıl devrim 2006 yılında Tesla ile başladı ve son 10 yılda değişen pazarı gören diğer üreticiler de bu sektörde yerini almak için çalışmalara başladı. Volkswagen, Hyundai, Mercedes, BMW ve daha birçok önemli firma hybrid ve elektrikli modellerini piyasaya sürmeye devam ediyor. Çevreci ve düşük yakıt tüketimine sahip olmaları değişimin kaçınılmaz olduğunun kanıtı niteliğinde. Son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız elektrikli otomobiller, yakın zamanda hayatımıza daha fazla entegre olacak gibi görünüyor.

Türkiye’de İlk Gİrişim: TOGG

togg

Uzun yıllardır konuşulan yerli otomobil 2019 yılında yapılan tanıtım ile duyuruldu. Türk yatırımcılar, değişen sektöre ayak uydurdu ve yerli elektrikli otomobil ile pazara giriş yapacağını ilan etti. Birçok ülkede, yakın zamanda kullanımının azalacağı tahmin edilen fosil yakıtlar düşünülünce çok akıllıca bir hamle olduğu aşikar. 2022’de piyasaya sürülmesi beklenen TOGG için fabrika kurulum süreci devam ediyor.

Türkiye’de ve Dünya’da Elektrikli Arabaların Geleceği ve Fosil Yakıtın Geleceği

Dünya’da gelişmiş ülkeler elektrikli otomobillere teşvik için birçok düzenleme getiriyor. Bunların başında ise Norveç geliyor. Norveç bir petrol ülkesi olmasına rağmen, yüksek vergileri ile benzin ve dizel fiyatını yüksek tutuyor ve bunun yanı sıra elektrikli otomobillerde ÖTV oranını daha düşük tutuyor. Uygulamaların sebebi ise fosil yakıtlı araçların terk edilmesi. Norveç 2025 yılında tamamen elektrik altyapısına geçmeyi planlayan ve net bir tarih koyan tek ülke. Bu sebeple de her 5 aracın 2’sinin elektrikli otomobil olduğu görülmekte. Norveç elektrikli otomobil şarj istasyonları konusunda oldukça başarılı bir ülke konumunda.

Bu konuda Norveç bir öncü olsa da Avusturya, Danimarka, Almanya, Fransa, Çin, Japonya gibi ülkeler de değişimin farkında ve çalışmalarını başlattılar.

elektrikli arabaların geleceği ve sarj ünitesi

Türkiye’de ise büyük şehirlerde yavaş yavaş kurulmaya başlanan elektrikli araç altyapısı henüz yeterince yaygın değil. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yakın zamanda bu altyapının gelişeceğini ifade etse de; otomobil kullanıcıları bu konuda tereddütlü ve fosil yakıtlı araçları daha risksiz buluyor. Yine de elektrikli otomobillerin; benzinli, dizel ve hybrid araçlara göre düşük ÖTV’li olması kullanıcıları teşvik edebilecek nitelikte olduğu söylenebilir.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here