E-Ticaret son yıllarda zaten büyük bir ivme kazanmışken pandemi süreci ile beraber aldı başını gitti. Tabi internet alışverişleri böylesine hız kazanınca kargo firmaları talebe yetişmekte zorlanır hale geldiler. Beklenilmedik bir durumla beraber talep belki 3-4 katına çıktı. Ve bunun sonucunda da bazı durumlar yaşanmaya başladı, mesela kargo firmaları araç sıkıntısı çekiyorlar bu dönemde.
Kargo Firmaları Araç Sıkıntısı Çekiyorlar
Amerika merkezli FedEx Corp. ve UPS. paket taşıma hacimlerindeki rekor artış sırasında teslimat kamyonetleri sıkıntısı çekiyor. Durum öyle bir noktaya ulaştı ki şirketler ikinci el pazara giriyor. Hatta bu durumun gündeme gelmesiyle beraber UPS, bir e-postada duruma açıklık getirdi. UPS şirketin kendi operasyonlarının zarar görmediğini vurgulayarak, kiralama pazarında ilave talebin “kıtlık yarattığını” söyledi. Bu sebeple de bu araç kıtlığını çözmek için ikinci el piyasasından araç alımı yapıp kargo dağıtımı yapmayı teşvik ettiği belirtildi. Yani kargo firmaları araç sıkıntısı çekiyorlar, finansal sıkıntı değil.
Paket dağıtım şirketlerine araç sağlayan Merchants Fleet CEO’su Brendan Keegan, “Herhangi bir yerde bir kargo kamyoneti varsa, onu almaya çalışıyoruz” dedi. Şirket, bir önceki yıla göre 6.000 artış sağlayarak 15.000 kamyonetin yıl sonunda kiralanmasını bekliyor. Teslimat kamyonları üreticiler için karlı bir iş olsa da pandemi sebebiyle gerçekleşen kapanmalar bu kıtlığın önünü açmış oldu. Tabi bahsettiğimiz gibi ciddi manada artan kargo talebi de bu durumu doğrudan destekledi.
Ülkemizde Durum
Ülkemizde de durum aslında çok farklı değil. İnanılmaz şekilde artan bir talep var ve sınırlı sayıdaki kargo aracı ve personelinin bu talebe yetişmesi mümkün değil. Bu sebeple büyük birçok kargo firması yeni bir atılım yaptılar. Ticari aracı ya da kişisel aracı olan insanlar bu firmalara başvuru yaparak part time taşıma ve dağıtım desteği sağlıyorlar. Kargo şubesinden teslim aldığın paketlerin dağıtımını gerçekleştirip hem kendin para kazanıyorsun hem de kargo firmasının yükü hafifliyor. Çünkü Türkiye’de de kargo firmaları araç sıkıntısı çekiyor. Böylelikle talebe yetişebilmek için ek araç istihdam etmiş gibi bir durum oluşuyor. Hatta bu talebin farkında olan bazı büyük alışveriş siteleri de kendi kargo şirketlerini kurdular. Ve bunun temelinde de bu sistem yer alıyor.