Kaza Anında İlk Yardım Uygulamaları: Trafikte Hayat Kurtarın!

0
1867
ilk yardım

İlk yardım uygulamaları hayat kurtarır. Türkiye’de, her yıl 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana gelmektedir. Bunların büyük kısmı maddi hasarlı olsa da yaralanmalı ve ölümlü kazaların oranı da yüzde 20. Yolun bin türlü hali var, siz de günün birinde yoldan geçerken bu trafik kazalarından birine denk gelebilirsiniz. Daha da kötüsü belki de oradaki yaralı olabilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Araştırmalara göre; kazalarda, sağlık görevlileri kaza alanına ulaşmadan önce ilk yardım uygulamaları gerçekleşebilseydi binlerce insan aramızda olacaktı. Sadece bu bilgi göz önüne alındığında dahi ilk yardımın önemini kavrayabilmekteyiz. Temel yol güvenliği ve ilk yardım bilgisi hayat kurtarır diyerek adım adım uygulamamız gereken adımları inceleyelim.

Adım Adım İlk Yardım Uygulamaları

1. Adım: Kaza Mahaline Varış

Bir trafik kazasıyla karşılaştığınızda yapacağız ilk hareket, ilk yardımı gerçekleştirmeden önce olay yerine girmenin güvenli ve erişilebilir olup olmadığını kontrol etmektir. Bu adım, yaralılara yardım etmeden önce, kendi güvenliğinizi sağlamak içindir.

Eğer kazayı geçiren sizseniz; öncelikle herhangi bir yaralanma ya da kanama olup olmadığını kontrol edin. Yaralananlar başkaları ise; yaralanmanın boyutunu kontrol edin. Baş, boyun, kollar, bacaklar, karın ve vücudun diğer kısımlarında herhangi bir yaralanma olup olmadığına dikkat edin.

2. Adım: Acil Durum Servislerine Ulaşın

Artık kaza alanındasınız ve yaralıları fark ettiniz. Bu durumda ilk yapmanız gereken direkt olarak acil durum servislerine haber vermektir. Konu ile ilgili olarak sağlık birimlerine bilgi verildikten sonra diğer adıma geçebilirsiniz.

3. Adım: Ağızda ve Boğazda Tıkanıklık Olup Olmadığını Kontrol Edin

Acil servise haber verdiniz fakat gelmeleri için bir süre gerekecektir. Bu durumda saniyelerin önemi olduğunu unutmamalıyız. Bu yüzden yapabileceğimiz ilk yardımların neler olduğunu belirlemeliyiz. İlk olarak yaralıların nefesleri kontrol etmeliyiz. Eğer yaralı nefes almayı bırakmışsa, ağzında herhangi bir engel olup olmadığını kontrol edin. Eğer var ise; tıkanıklığı gidermek ve hava yolunu temizlemek için işaret ve orta parmağınızı kullanın.

4. Adım: Hayat Kurtaran Teknikler

Nabız yoksa, hasta yanıt vermiyorsa ve nefes almıyorsa, derhal suni teneffüs yapın. Hastanın vücudunu kurtarma pozisyonuna getirin, boynu düz tutun ve ardından kalp masajı yapın. Bu yüzden kalp masajı bilmeniz de oldukça önemlidir. Bir hayat kurtarabilirsiniz.

5. Adım: Kanayan Yaralara Tampon Uygulayın

Temiz bir bez veya yumuşak bir ped kullanılarak açık yaraya sürekli basınç uygulanarak kanama durdurulabilir. Avuç içlerinizle bastırın ve kanayan yeri tedavi edin.

6. Adım: Omurga Yaralanmalarından Şüphe Edin

Bir trafik kazasında boyun ve omurga yaralanmaları çok olasıdır. Kazazedenin bilinci yerinde değilse veya boynu normal pozisyonunda değilse, bu durumda yapılması gereken yaralıyı acil tehlike durumu olmadıkça hareket ettirmemektir. Eğer bu durumdaki bir yaralıyı gelişigüzel bir şekilde hareket ettirirseniz çok daha kötü sonuçlara sebebiyet verebilirsiniz.

7. Adım: Yaralıyı Sıcak Tutun

Kaza anı, aynı zamanda bir şok anıdır. Bu da kişide üşüme hissi oluşturur. Bu nedenle yaralıyı oldukça sıcak tutmak çok önemlidir. Ceketiniz, montunuz veya üstüne örtebileceğiniz herhangi bir şey yardımcı olacaktır.

Trafikte, her şeyden önce güvenli bir sürüşü öneriyoruz. Trafik kurallarına uymanız, dikkatinizi toplamanız sizi, sevdiklerinizi ve tanımadığınız başka insanları koruyacaktır. Fakat yine de siz ilk yardımı da öğrenin. Unutmayın; ilk yardım hayat kurtarır.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here