Araç sahipleri için en büyük kabuslardan biri, araçlarının plakasının kaybolması veya çalınmasıdır. Çünkü plaka, aracın kimliğini belirleyen ve kime ait olduğunu gösteren zorunlu bir parçadır. Ayrıca aracın trafikteki seyrinin kontrolü gibi birçok işlem plaka üzerinden yapılır. Bu yazıda plaka kaybolduğunda veya çalındığında ne yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
Plaka Kaybında İzlenecek Yollar ve Alınacak Önlem
Araçlarda iki adet plaka bulunurken motosikletlerde bir adet yer alır. Bu anlamda süreçte bazı farklılıklar meydana gelebilir. Araç plakasının kaybolması veya çalınması durumunda birtakım gerekli işlemler yapılması gerekir. Bu gibi bir durum yaşandığında ve gerekli adımlar atılmadığında olumsuz pek çok durumla karşılaşılabilir.
Durumu Hemen Fark Etmek ve Not Almak
Plakanızın kaybolduğunu fark ettiğinizde durumu hemen not almanız ve mümkünse nerede ve ne zaman kaybolduğunu belirlemeniz önemlidir. Bu bilgi, yetkililere durumu bildirirken işinize yarayacaktır.
Trafik Şube Müdürlüğüne Başvurmak
Kötü niyetli kullanımların önüne geçebilmek için ilk yapılması gereken Trafik Şube Müdürlüğü başvurusunu tamamlamaktır. En yakın Trafik Şube Müdürlüğü, sizin işleminizle ilgilenecektir. Burada plakanızın kaybolduğunu ve yeni plaka talep ettiğinizi belirtmeniz gerekecektir. Başvuru sırasında kimlik ve araç ruhsatı gibi belgeleri yanınızda bulundurmanız önemlidir.
İki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu anlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunlu bir işlemdir. Bu işlem, araç sahibinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu trafik tescil kuruluşunca yapılır. Aynı şekilde mevzuat gereği bir adet tescil plakası bulunan motosiklet ve motorlu bisiklet gibi araçların plakalarının kaybolması halinde de plaka değişikliği zorunludur. Bir plaka kaybolduysa bu tarz bir işlem gerekmez.
Noter Başvurusu
Trafik Şube Müdürlüğü daha sonrasında ruhsat sahibi kişiyi notere yönlendirir. Kişi, notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü’ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası’na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır. Eğer bir plakanız kaybolduysa ikinci plakanızı götürerek basım işlemini talep edebilirsiniz. İki plaka aynı anda çalındı ya da kaybolduysa yeniden basım işlemi gerekir. Bu tarz bir durumda plaka basım ücretiyle birlikte ruhsat yenileneceği için ruhsat yenileme ücreti de ödenir.
Bununla birlikte bir araca ait olan plaka en fazla 1 kere kaybolabilir. Bir daha kaybolması durumunda otomobilin plakasının değiştirilmesi gerekir. Plakayı değiştirmek aracın kimliğini değiştirmektir. Bu sebeple ruhsat değişimi adımları olduğu için masraflı bir işlemdir. Hem zaman hem de maliyet masrafından muaf olmak için plakaların montajı iyi yapılmalıdır.
Plaka Nasıl Sabitlenir?
Plakalar, araçlara “plakalık” adı verilen bir aksesuar ile sabitlenir. Bu plakanın araca daha kolay bir şekilde monte edilmesini sağlar. Ayrıca plakalık olmadan silikon ile de yapıştırmak mümkün. Silikon kullanılarak daha sağlam bir montaj sağlanabilir. Plakalık aracın tamponuna vida ile monte edilir ve ardından plakalar yerleştirilir. Bu işlem esnasında ise plakalar kesinlikle vidalanmamalıdır.
Sigorta ve Diğer Resmi Kurumlara Bildirimde Bulunmak
Yeni plakanızı aldıktan sonra aracınızın sigorta şirketini ve diğer ilgili kurumları plaka değişikliği hakkında bilgilendirmeniz gerekecektir. Bu hem sigorta poliçenizin güncellenmesi hem de olası yasal sorunların önüne geçilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda bu madde özellikle ruhsat değişikliklerinde daha önemli hale gelir.
Kayıp Plaka Çıkarma Maliyeti Nedir?
Eski sistemde kayıp plaka çıkarma işlemi için notere gitmeye gerek yoktu. Bütün işlemler trafik şube üzerinden yapılırdı. Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2024 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 195 TL‘dir. Çift plaka basım ücreti ise 390 TL. Bu ücret dışında notere de belirli bir ücret verilir. Noter üzerinden yapılan araç plaka değişim ücretleri 2024 yılı için 1.489,35 TL. Ancak en güncel bilgiye ilgili kuruluşları arayarak sahip olabilirsiniz.
Plaka Yenileme Süreci
Plakada herhangi bir hasar oluşursa trafik şubeye gitmeye gerek yoktur. Notere gidip plakayı teslim ederek plaka basım belgesinin düzenlettirilmesi gerekir. Sonrasında Şoförler Odası’na giderek plaka veya plakalar bastırabilir.
Hangi Durumlarda Araç Plakası Değiştirilemiyor?
Bazı durumlarda araç plakasının değiştirilmesi mümkün değildir. Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olması ve aracın geçerli muayenesinin olmaması bu durumlara örnektir.
Plakasız ya da Tek Plakalı Trafiğe Çıkılıyor mu?
Plakasız olarak bir araç trafiğe çıkarsa sürücüye güncel trafik cezaları üzerinden yaptırım uygulanır. Ayrıca plaka takılana kadar trafikten men edilir.
Eğer plakanın kaybolması durumunda yapılması gerekenler içeriğini beğendiyseniz “Resmi Plakalar Hangileri? Renkler Ne Anlama Geliyor?” başlığı da dikkatinizi çekebilir.