TOKKDER Raporları Yayımlandı.

0
1109

TOKKDER raporları (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) 2020 yılının son aylarına kadar süren yatırımları gösteren, kiralama oranlarını ve yüzdeleri ifade eden raporları yayımladı. Yapılan açıklamada özellikle son aylarda çok büyük artış gözlemlendiği görülmüştür. Bu rapora göre  operasyonel kiralama sektörü 2020 yılının ilk dokuz aylık döneminde 5,6 milyar TL’lik yatırım yaptı. Ve Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7,5’i olan 29 bin adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde aktif büyüklüğü 31,5 milyar TL’ye kadar ulaşan sektörün filosundaki araç sayısı ise 249 bin 800 adet oldu.

Konuyla ilgili değerlendirmesinde döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve ÖTV baremlerinde yapılan son değişiklikle birlikte operasyonel kiralama sektöründe dengelerin alt üst. Olduğunu vurgulayan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Talebin yerli ve alt segmentteki araçlara kaymakta olduğunu söyleyebiliriz. Tasarruf etmek isteyen birçok sektör müşterisi, bu dönemde kiralama yöntemiyle edindiği mevcut araçlarını yenilemek yerine, bu araçların kira sürelerini uzatmak istiyor. Mevzuat gereği sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamamaktayız. Bu durumun aşılması için ilgili devlet kurumları nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TOKKDER Rapora Göre En Çok Tercih Edilen Markalar.

TOKKDER Raporları göre, ilk dokuz ayda Renault yüzde 25,9’luk pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası oldu. Renault’u yüzde 14,5 ile Fiat, yüzde 11,6 ile Volkswagen ve yüzde 11,4 ile Ford markaları takip etti. Sektörün araç parkının yüzde 50,7 gibi önemli bir kısmı kompakt sınıf (C segmenti) araçlardan oluşurken, küçük sınıf (B segmenti) araçlar yüzde 26,6 ve üst orta sınıf (D segmenti) araçlar 13,2 pay aldı. Bu dönemde, SUV gövde tipli araçların operasyonel kiralamadaki payı ise yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. Rapora göre ayrıca, sektörün araç parkının yüzde 89,5’ini dizel araçların oluşturması dikkat çekerken, otomatik vitesli araçların payı ise yüzde 64,7 olarak gerçekleşti. Yerli üretim araçların ise kiralama yönteminde de çok tercih edilmesi son derece ilgi çekici bir oran olarak gözükmekte. Yapılan değerlendirmeler ve yüzdeler görünüyor ki filo satışlarında da yapılan vergi imtiyazları sektörün gelişmesine çok büyük katkı sağlamış durumda.

2. El Otomobil İlanları İçin Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here