Fren sertliği zaman zaman ani manevra yaptığımızda veya önümüze bir şey çıktığında frene aniden basmamız durumunda başımıza gelen bir durumdur. Frenin sertleşmesi kafamızda nedensel bir sorgulama sürecine itse de aslında olması gereken bu mu?
Modern Otomobil teknolojisi her geçen gün gelişim göstermekte. Bu alanda yapılan ABS gibi frenlerin kilitlenmesini önlemeye yönelik bir yenilik bulunuyor. Bu ve buna benzer güvenlik ve araç performansı açısından yapılan çalışmalar yeni nesil otomobillerin gelecek olduğu seviyeyi tahmin edilemez bir noktaya getiriyor. Özellikle insan güvenliği açısından geliştirilen teknolojiler otomobilleri güvenli bir hale getirerek kaza olsa dahi minimum hasar ile sonuçlanmasını sağlıyor.
Modern otomobiller, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) adı verilen bir özelliğe sahiptir. ABS olmadan, son derece sert frenleme yapılması durumunda araba kaymaya devam ederken tekerleklerin kilitlenmesini durdurmaya yönelik hareket eder. Hepimizin bildiği gibi, ıslak koşullarda, bir kayan bir araba kaza riskini daha da artırır.
Araba tekerlekleri kızaklamaya girdiğinde yani lastiklerin yoğun su birikintisi nedeniyle yol ile bağlantısı kesildiğinde ve olan hakimiyeti kaybı yaşanır ve araba yavaşlıyor olsa bile araba kaymaya devam edecektir. Sonunda durdurmak için hamlelerde bulunmaya devam edeceksiniz ancak aracı düz bir şeritte tutmanız çok zor olacaktır. Bu nedenle sakin olmaya dikkat edin.
Frenin Sertliği Bir Sorun Teşkil Etmiyor
Fren sertliği frene yüksek bir güç uygulamış oluruz ve bununla beraber ABS tetiklendiğinde, yüksek frekanslı fren basıncı modülasyonu kontrolü fren pedalı aracılığıyla geri beslemeyle tepki vererek frenlerin kilitlenmemesi ile sonuçlanır. Bu aşamada fren sertliği sizi ürkütebilir. Bu son derece normal. Bunu hissettiğinizde fren pedalını serbest bırakmayın, çünkü bu sistemin çalıştığı anlamına gelir. Korkulacak bir şey olmadığını gösterir.
ABS’den önceki günlerde, frene sonuna kadar basmanın sonucunda kavşaklarda lastiklerden çıkan cırtlak sesler geliyordu. Sözlü anlatılara konu olan ve “Acı bir fren sesi” duyumsaması ile anlatılanlar genelde cırtlak fren sesini tanımlar. Artık gelişen teknoloji ile birlikte bu sesi daha az duyar olduk.
ABS, fren basıncını sürekli olarak modüle eden elektronik kontrollü bir sistemdir, böylece lastikler kaygan koşullarda bile yuvarlanmayı asla bırakmaz. Lastikler kilitli olmadığından, tam direksiyon kontrolü korunur ve kaymanın veya istenilen yoldan sapmanın önüne geçilir.
ABS’nin ana bileşenlerinden biri, tekerleğin hala dönmediğini izleyen her tekerlekteki devir sensörüdür.
Elektronik stabilite programı olarak bilinen başka bir elektronik kontrollü sistem, bu sensörlerin geri bildirimini, stabiliteyi artırmak için tek tek tekerlekleri seçici olarak frenlemek için kullanır.