Pagani Automobili S.p.A, karbon fiber bileşenler üretmek amacıyla 1992 yılında Arjantinli Horacio Pagani tarafından kuruldu. İtalya, Modena bölgesinde faaliyet gösteren firma, ürettiği hiper otomobiller sayesinde otomobil severlerin hayranlıkla izlediği bir şirket.
Daha önce Lamborghini’nin kompozit departmanını yöneten Horacio Pagani, 1988’de Pagani Composite Research’ü kurdu. Bu yeni şirket, Lamborghini ile Countach 25th Anniversary Edition, Lamborghini LM002, P140 tasarım konsepti ve Diablo’nun yeniden biçimlendirilmesi dahil olmak üzere çok sayıda projede çalıştı.
Pagani’nin en son ürettiği araç olan Pagani Huayra Tricolore haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
1980’lerin sonunda, Pagani kendi arabasını tasarlamaya başladı ve daha sonra bu proje “C8 Projesi” olarak anıldı. 1991 yılında Pagani, tasarım, mühendislik ve prototipleme hizmetlerine yönelik artan talebi karşılamak için Modena Design’ı kurdu. 1992’de bir Fangio F1 prototipinin yapımına başladı ve 1993 yılında, araba rüzgar tünellerinde test edilecek seviyeye gelmişti. 1994 yılında ise Mercedes-Benz, Pagani firmasına V12 motorları tedarik etmeyi kabul etti. 1999 yılında ise firmanın ilk modeli olan Zonda C12, Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı.
Pagani Zonda
Pagani’nin ilk modeli Zonda, gücünü Mercedes-Benz’in AMG bölümü tarafından üretilen ortada konumlandırılan bir V12 motordan alıyor. Otomobilin tasarımı, jet uçakları ve ünlü Sauber-Mercedes Silver Arrow Group C arabalarından ilham aldı ve dairesel dört borulu egzoz sistemi dahil olmak üzere birkaç benzersiz tasarım öğesi içeriyor. Zonda’nın üretimi Zonda HP Barchetta modeli ile sonlanmıştır. Bu araç yalnızca 3 adet üretildi ve biri Horacio Pagani’nin koleksiyonu için ayrıldı.
Zonda’nın Halefi Olan Araç: Huayra
Zonda’nın halefi olan Huayra, ilk olarak 25 Ocak 2011’de bir basın bülteni ile tanıtıldı. 2011 Cenevre Otomobil Fuarı’nda ise resmen görücüye çıktı. Mercedes-AMG tarafından tedarik edilen 720 HP güç 1.000 Nm tork üreten bir motor kullanıldı. Huayra’nın gövdesi karbon fiber ve titanyumdan oluşan hafif bir bileşenden yapılmıştır. Görsel olarak Zonda’dan esintiler taşısa da tamamıyla yeniden yapılmış bir araçtır. 378 kilometre/saat son hıza ulaşabilen Huayra, 0-100 km hızlanmasını 3,2 saniyede tamamlayabilir. Yalnızca 100 adet üretilen Huayra’ların her biri 1.000.000 avro fiyat etiketi ile satışa sunuldu.