Araçlarda mutlak sessizlikten bazen camlar kapalıyken bile aracın dışında duyulabilen müziğin çarpma ritmine kadar bir geçiş çizgisi vardır. Bir arabanın içinde, sürücüler olduğu sürece olası ses ayarları vardır. Ama araba kullanırken müzik dinlemek güvenli midir? Ve eğer öyleyse, en çok tavsiye edilen tür nedir? Ya da araçta müzik dinlemek kazalara davetiye çıkarıyor olabilir mi? Arabada müzik dinlemek konsantrasyonu artırır mı yoksa strese neden olur mu?
Araba Kullanırken Müzik Dinlemek
Nörolog Mónika Curtis’e göre, bu kadar yaygın bir soru olmasına rağmen, bu konuda çok az çalışma var. Ayrıca Curtis “Bu çok karmaşık bir konu ve çok sayıda değişken nedeniyle araştırılması zor. Çalışmaların çoğu, olası tüm unsurları kontrol etmek için sürüş simülatörlerini kullanıyor. Bunlar kolay sürüş, çok sayıda kavisli, az çok ışık, müzik dinleme… Hızlı müzik, yavaş müzik, neredeyse duyulmayan müzik, çok yüksek sesli müzik…” olarak açıklıyor.
Konuyla ilgili en son araştırma deneylerinden biri, geçen yıl küçük ölçekte, Universidad Estatal de São Paulo tarafından Oxford Brookes Üniversitesi ve Parma Üniversitesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen deneydi. Temel sonucu: Klasik veya enstrümantal müzik dinlemek sürücüdeki stres seviyelerini azaltır.
Çalışma, Brezilya’da benzer yaş, fiziksel kondisyon ve direksiyon başında deneyime sahip beş kadının işbirliği ile yapılan bir deneye dayanıyordu. Oldukça yoğun trafiğe sahip bir yolda kendilerine ait olmayan bir arabayı iki kez sürmek zorunda kaldılar. Önce sessizce sürdüler. Sonra arka plan olarak klasik müzikle. Her iki test sırasında da izlendiler. Sonuç, müzikle araba kullanmanın, parasempatik sinir sisteminde daha yüksek bir aktivite seviyesini ve sempatik sinir sisteminin aktivitesinde bir azalmayı gösteren nabız hızının artmasına yardımcı olduğuydu.
Özetlemek gerekirse: müzik, bu durumda enstrümantal veya klasik, araştırmacılardan birinin sözleriyle “müzik dinlemek araç kullanırken yaşadığı orta derecede stres yükünü hafifletiyor.”
Peki ya Rock veya Heavy Metal dinlemek bizi nasıl etkiler?
Ama başka bir tür müzikle ne olur? Örneğin rock müzik? Veya heavy metal? Bu durumlarda işler değişir. Newfoundland’daki (Kanada) St.John’s Üniversitesi tarafından 53 ila 95 desibel arasında farklı müzik türlerini dinleyen birkaç gönüllü arasında bir araştırma yapıldı. Buna göre trafik kazası geçirme riski daha hızlı ritimle müzik dinleyen sürücüler arasında % 20’ye kadar arttı. Nedeni ise ritim ne kadar yüksekse, dinleyicinin tepki süresi o kadar düşüktür.
Neomotor, Populus firmasının yaptığı, rock müzik ile sürüş bağlantısının başka bir yönüne işaret eden başka bir çalışma hakkında haberler veriyor. Bu tür müzikleri genellikle arabada dinleyen sürücülerin % 76’sı hakaret veya hakarete uğradığını itiraf ediyor. Bu kişiler ara sıra diğer sürücülere bağırdı ve % 31’i küçük bir trafik kazası geçirdi.
Aynı çalışmaya göre caz da tavsiye edilmiyor, çünkü karmaşıklığı sürücünün sürüşten çok müziğe konsantre olmasını sağlıyor. Psikolog araştırmalarına göre, pop müzik bunun tam tersi, çünkü “basit ve tekrarlayıcı” yani ritmi ve kelimeleri zaten bilme eğilimindeyizdir. Ayrıca dinleyicinin zihninde daha az yer kaplar.
Bu çalışmaların hiçbiri bir futbol maçı dinlerken araba kullanmak, bir talk-show aracılığıyla güncel olmak veya bir podcast aracılığıyla İngilizcenizi geliştirmek hakkında hiçbir şey söylemiyor. Söyleyeceğimiz şey şudur: Önemli olan, ne dinlerseniz dinleyin, araba sürerken yolda olanlara dikkat etmeniz gerektiğidir.