Yatırımcılar, daha az maliyetle daha fazla güç vaat eden bir elektrikli araç pilinin geliştiricisi QuantumScape konusunda heyecanlı gözüküyorlar. Şirket başarılı olursa, Tesla’nın yeni zorluklarla karşılaşması muhtemel gözüküyor.
QuantumScape Yükselişte
Büyük 2020 elektrikli araç yarışındaki en dikkat çeken olaylardan biri, henüz herhangi bir gelir bildirmeyen bir batarya start-up’ı olan QuantumScape’in yıl sonundaki yükselişiydi. Yatırımcılar, kabaca 44 milyar dolarlık piyasa değeri biçiyorlar. Bu durum gerçekleşirse Tesla’nın da endişelenecek yeni bir konusu olabilir. QuantumScape’in hisseleri, Kasım ayında halka açıldığından beri yükselişte. Şirket, Aralık ayı başlarında “katı hal” pilinin sınırlı bir sürümü için umut verici test sonuçlarını açıkladı.
Merkezi San Jose, Kaliforniya’da bulunan ve Volkswagen ve Bill Gates tarafından desteklenen şirketin şu anda Ford’dan daha büyük bir piyasa değeri var. Yatırımcılar, kendilerini bir sonraki Tesla olarak konumlandıran elektrikli araç girişimleri için baş döndürücü değerlemelere alışkın fakat QuantumScape ile potansiyelin tedarikçilere de ulaştığı söyleniyor.
Katı Hal Piller
Katı hal pilleri uzun zamandır günümüzün elektrikli araçlarıyla ilişkili performans sınırlamalarını aşmanın bir yolu olarak görülüyor.
Katı halin vaadi, sıvıdan ve bununla birlikte yangın riskinden kurtulmaktır. Dahası, QuantumScape tarafından geliştirilen “lityum-metal” hücreler, diğerlerinin yanı sıra, hacmi daha da azaltır ve potansiyel olarak daha düşük bir maliyetle daha fazla güç sağlar. Elektrikli araçlar, nispeten yüksek pil maliyeti nedeniyle uzun süredir geride kalıyorlar; bu da onları yanmalı motor eşdeğerlerinden daha pahalı kılıyor. Bu gelişmeler bu sebeple kritik olarak değerlendiriliyor.
Katı halin diğer avantajları arasında hızlı şarj ve daha uzun ömür bulunuyor. QuantumScape Aralık ayında yaptığı açıklamada, test edilen hücresinin 15 dakikada % 80’e kadar şarj edilebileceğini ve 800 şarjdan sonra bile kapasitesinin % 80’inden fazlasını koruyabileceğini söyledi. Bu tür rakamların, elektrikli bir araca sahip olmayı, gazla çalışan bir araca sahip olmaya çok daha benzer hale getirmesi bekleniyor.Pil endüstrisindeki pek çok kişi, katı hal pilleri geleceğin en olası teknolojisi olarak görüyor.
Şirketler Tarafından Benimsenmeye Başlanıyor
Sorunsuz bir geçiş sağlamak için Jaguar Land Rover ile birlikte çalışan İngiltere merkezli katı hal şirketi Ilika’nın CEO’su Graeme Purdy; günümüzün elektrikli araç aküsü fabrikalarının çoğunu yeni teknolojiye uyarlamanın çok da yıkıcı olmayacağını söylüyor. Tesla’dan ise bu konuya olumlu bir bakış açısı görülmedi. Toyota ise muhtemelen günümüzün en gelişmiş katı hal pillerine sahip.
QuantumScape yatırımcıları çok uzun bir süreci benimsemiş durumda. İş planı, 2026’dan önce anlamlı gelirler öngörmüyor. Şirketin çözümünün Toyota ve diğerlerinin çözümlerinin önüne geçeceğinin de garantisi yok.