Bodykit araçlarda aerodynamic yapıyı güçlendirmek için araç sahipleri tarafından aracın çeşitli yerlerine takılan parçaların bütününe denir. Genellikle ön tampon, arka tampon ve aracın yan taraflarına moneaj işlemi gerçekleşir. Bodykit çoğu zaman amacı dışında kullanılan ve daha çok görsel olarak güzel görüdnüğü düşünülen bir set olduğu için tercih ediliyor. Bugün Bodykit iel ilgili avantaj ve dezavantaj durumlarını inceleyeceğiz.
Avantajlar
1) Bodykit Estetiği Artırabilir
İyi bir Bodykit aracın estetik görüntüsünü büyük ölçüde artıracaktır. Abartılı bir Bodykit örneği aracınızı kötü gösterecektir. Aynı zamanda aracın yapısı ile alakasız bodykit montajı yapmanız aerodynamic yapıyı da beklenenin aksine olumsuz yönde etkileyecektir. Bodykit Aracınızın daha hızlı gitmesini sağlayabilir. Ama otoparkta veya yolda insanların ona baktığı zaman iyi göründüğünü hissediyorsanız, kesinlikle bu sizin daha iyi de hissetmenizi sağlar. Aracınızın bodykitli görünümünü yeni bir spor jant seti ile tamamlamak isteyebilirsiniz.
2) Bodykit Performans Artırır
Bodykit aslında bir rüzgar tünelinde test edilmiştir düzgün tasarlanmış kit ile büyük ölçüde havayı daha iyi işleyebilir ve araçtan daha temiz çıkması sağlanabilir. Araçtan temiz çıkan bir hava aerodynamic açısından çok verimlidir.
Daha yüksek hızlarda sarsıntıyı azaltabilir ve böylece aracınızın asfalta yapışmasını sağlayabilirsiniz.
3) Bodykit Motor Hava Kanalları
Söz konusu kit daha büyük hava alımı ve havalandırma ile kaput içersine sağlanan yoğun hava sirkülasyonu ile daha iyi motor soğutma sunabilir.
Motorlar soğutucu havayı sever çıkışlarını arttırır ve aracı hissedilir bir şekilde hızlanmasını sağlar.
Dezavantajlar
1) Çok Fazla Çalışıyor Gibi Görünebilirsin
Aracınıza taktığınız yeni spoiler muhtemelen harika görünüyor ancak eğer uzun gösterişli ve geniş bir spoiler kullanıyorsanız arkadaşlarınız ve aileniz aracınızla orantısını ölçecektir. Bu nokta da küçük bir arabaya büyük bir spoiler taktıysanız gereksiz ve hoş görünmeyen harcamalar yapmakla yaftalanabilirsiniz.
Aracınız için daha az “radikal görünümlü” arka kanat, ya da belki ön çamurluk spoyler yeterli olabilir.
2) Araç Kullanımı Dar Alanlarda Çileli Olabilir
Daha aerodinamik olarak istikrarlı bir sürücünün avantajlarından yararlanıyor olabilirsiniz, ama otoparklarda veya dar alanlar ile nasıl başa çıkabilirsiniz. Dik açılarda belirlenen otopark rampaları özellikle ön spoyler için zalimce olabilir.
Otoparkında gövdeleri olan arabaların rampalardan inerken zemine sürttüğünü görmüşssünüzdür. Özellikle ön tarafta bulunan tampon kitinin kasislerden geçerken paramparça olduğu görüntüleri izlemişssinizdir. Eğer sürüşünüz hassas değilse ve yumuşak manevralar konusunda kendinize güvenmiyorsanız belki de sade bir araç kullanmak sizin için daha iyi olabilir.
3) Bodykit Yakıt Tüketimini Artırabilir
Bu ilk başta saçma gelebilir. Çünkü aerodynamic için gerekli olan bir yükseltmenin yakıt tüketimini artırması ne kadar mümkün olabilir? Ama Bodykit’in sadece kozmetik için olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurun. Bazıları araca bastırma kuvveti eklemek için tasarlanmıştır. Yani kit düzgün bir şekilde test edilmezse, aracınızın sürükleme katsayısını artırabilirler. Bu da aracınızın performansına olumsuz etki eder. Aracınızın ilave hava direncini aşmak zorunda kalırsa (ki bu sadece hız ile artar) yakıt tüketiminiz artar. Yani, seçenekleri tartmak ve bir bodykit almaya karar vermeden önce bu artılarını ve eksilerini düşünmek mantıklı olacaktır.