Araç geri çağırma firmalar tarafından bazen tercih edilen bir uygulamadır. Bunun yapılmasına neden olan birçok sebep vardır. Ancak kısaca anlatmak gerekirse bu işlem seri üretim yapılan araçlarda oluşabilecek bir sorunun tespit edilmesi ve aracın buna hazır olmaması nedeniyle yapılmaktadır.
Genelde hayati öneme sahip olan bir konu olduğunda firma tarafından dünyanın tüm noktalarında satılan araçlar servislere çağrılmadır. Bu işlem gerçekleştiğinde firma yapacağı tüm değişikler için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Toyota, Ford, Fiat, Mercedes, Audi gibi sayabileceğimiz birçok firma bu konuda farklı geri çağırmalar gerçekleştirmiştir.
Araç Geri Çağırma Prosedürü Nasıl İşliyor?
Araç geri çağırma firmalar tarafından belirli bir prosedür izlenerek yapılmaktadır. Bu çağırma işlemi için ISO 22000 kalitesine göre bir bildirim çizelgesi bulunmaktadır. Burada ki detaylara bakıldığında kullanılan malzemelerde yetersizlik, eskime, hammadde yetersizliği gibi birçok konu nedeniyle bu işlem yapılabilmektedir.
Bu bildirim çizelgesinin hazırlanması sayesinde tüm işlemler doğru şekilde takip edilebilmektedir. Belirli bir düzende bu sistemin izlenmesi sayesinde geri çağırmanın doğru şekilde yapılması ve kontrolün sağlanması sağlanabiliyor. Bu konuda tüm firmaların bu çizelgeyi ülkemiz de izleyerek geri çağırmayı yapmaları gerekmektedir.
Firmanın müşteri hizmetleri araç sahibi ile iletişime geçerek aracın fabrika tarafından geri çağırıldığını aktarıyor. Sürekli iletişim halinde kalarak randevu verilerek aracın en yakın servis noktasına götürülmesi için ayarlamalar yapılıyor. Gününde ve saatinde götürülen araçta yapılması gereken değişiklik gerçekleştirilerek araç sahibine sorunsuz bir şekilde teslim ediliyor.
Otomotiv Sektöründe Yaşanan Geri Çağırmaların Anlamı
Global bazda bakıldığında dünya üzerinde farklı sektörlerde hizmet ve ürün sağlayan birçok firma geri çağırma yapabilmektedir. Risk anlamında bakıldığında bu sektörler arasında otomotiv ilk sıralarda yer almaktadır. Genelde geri çağırmalar ürün tasarımında ki kusurlar ve üretim sürecinde yapılan hatalar olarak dikkat çekmektedir.
Özellikle son yıllarda bu durum ile ilgili birçok olay yaşanmıştır. Amerika’da bulunan Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi yani NHTSA geri çağırmalar ile ilgili açıklama da bulundu. Kurum tarafından yapılan tüm geri çağırmaların %65’lük kısmını otomobiller oluşturmaktadır. %5’i araç lastiğinden kaynaklanan geri çağırma oluştururken %30’lik kısmıysa donanım nedeniyle yapıldığı vurgulanmaktadır.
2016 yılında Japon üretici Takata’nın başına gelen bir olay şirketin iflas etmesine neden olmuştur. Yaklaşık 46 milyon aracı kapsayan konuda hava yastığı sorunu araçları etkilemiştir. Kendiliğinde patlayan hava yastıkları insanların sağlığını tehlikeye atması nedeniyle şirkete birçok dava açılmıştır. Şirket 1 milyar dolar ödemeyi kabul etmiştir.