Dünyanın en büyük iki uçak üreticisinden birisi olan Boeing %100 biyoyakıt hedefini 2030 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Boeing %100 Biyoyakıt İle Çalışan Uçaklar Geliştiriyor
Boeing geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, gelecek on yılın sonunda %100 biyoyakıtla uçabilen ticari uçaklar teslim etmeye başlayacağını söyledi. Ve fosil yakıtların çevreye verdiği zararı azaltmayı “yaşamımızın zorluğu” olarak adlandırdı. Yapılması gereken bir çalışma olsa da bir anda ulaşılması zor bir hedef. Boeing %100 biyoyakıt enerjisi ile çalışan uçakların teslimatlarıyla beraber çevreye karşı duyar noktasında bir üst basamağa çıkacak. Uçaklarda kullanılan fosil yakıtlarla çevremize ciddi bir zarar verdiği bir gerçek.
ABD’li uçak üreticisi, Boeing’in jet sistemlerinde ilerlemeler, yakıt harmanlama gereksinimlerini artırma ve küresel düzenleyiciler tarafından güvenlik sertifikasyonu gerektiren hedefinin, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını yarı yarıya düşürmek için daha geniş bir endüstri hedefinin merkezinde olduğunu söyledi. Boeing Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Sean Newsum Reuters’e verdiği demeçte, bu muazzam bir zorluk, hayatımızın zorluğu ifadelerini kullandı. Ancak üzerine de ekledi: Havacılık sektörü karbon ayak izini azaltmak için üzerine düşeni yapmaya kararlı.
Uçaklar Ve Fosil Yakıtlar
Air Transport Action Group tarafından belirtilen verilere göre, ticari uçuş şu anda küresel karbon emisyonlarının yaklaşık% 2’sini ve nakliye emisyonlarının yaklaşık% 12’sini oluşturuyor. Boeing’in hedefine ulaşmak için esasen sadece on yılı var çünkü 2030’da hizmete giren jet uçakları tipik olarak 2050’ye kadar hizmette kalacak. Yani Boeing %100 biyoyakıt ile 2030’a kadar uçakalarını dizayn etmek durumunda. Dünyanın en büyük havacılık şirketi, koronavirüs salgını tarafından zarar gören görev ve mali durumunu ve mühendislik kaynaklarını zorlayan ölümcül kazaların ardından toparlama süreciyle yüzleşmek durumunda.
Ancak Boeing sıfırdan başlamıyor. 2018 yılında, FedEx Corp 777 kargo uçağında Boeing %100 biyoyakıt kullanarak dünyanın ilk ticari uçak uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing ve Avrupalı rakip Airbus , yeni uçaklarda ağırlık ve sürtünmeyi azaltarak karbon emisyonlarını azaltmak için de çalışıyor. Boeing, şu anda olduğu gibi, biyoyakıtların doğrudan geleneksel jet yakıtı ile 50/50 karışımına kadar karıştırıldığını söyled. Bu, mevcut yakıt spesifikasyonları altında izin verilen maksimum değer. Boeing’in, kullanılmış bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, şeker kamışı, atık ve diğer kaynaklardan elde edilen alternatif yakıtlar üzerinde güvenli uçuşu mümkün kılmak için hangi değişikliklerin yapılacağını belirlemesi gerekiyor.