Elektrikli SUV döneminin en önemli temsilcilerinden biri olan Mercedes Benz EQC sunduğu özelliklerle herkesin aklını çeler.
Elektrikli SUV’un yeni adı: Mercedes Benz EQC
Mercedes Benz EQC elektrikli araçlara bakışı değiştirecek kadar iddialı bir araç. Bu değişimi SUV bir modelle yapıyor olması onun gördüğü ilgiyi çok daha yukarılara taşıyacak en önemli özelliklerden.
Tasarım Özellikleri
Yeni Mercedes Benz EQC, bünyesinde barındırdığı kaslı ve gösterişli gövde orantıları ile crossover-SUV olarak sınıflandırılıyor. Geniş tavan çizgisi, yüksek omuz çizgisine sahip dar yan camlar ve arkaya doğru eğimli tavan çizgisinin ortaya çıkarttığı coupe benzeri arka kısmıyla görsel olarak SUV ile SUV Coupe arasında bir görünüm sunuyor.
Önden bakıldığında farları ve ızgarayı çevreleyen siyah panel dikkat çekiyor. Bir ilk olarak siyah panelin üst kenarı fiber optik bir hat ile dolduruluyor. Söz konusu hat, gündüz farlarını birbirine bağlamasıyla karakteristik bir Mercedes Benz özelliği olarak öne çıkıyor. Bu yapı karanlıkta neredeyse kesintisiz bir ışık bandı oluşturuyor. Standart olarak sunulan MULTIBEAM LED teknolojili farların iç yuvaları ve tüpleri çok parlak bir siyah renge sahip. Beyaz zemin üzerine mavi şeritler ve mavi tonlardaki MULTIBEAM gibi zıt renk vurguları bu modelin yeni EQ ailesinin bir üyesi olduğunu teyit ediyor.
İç Mekan Özellikleri
Yeni Mercedes-Benz EQC, premium elektrikli araç görünümüne öncülük eden, son derece kaliteli bir iç mekanla dikkat çekiyor. Araçtaki gösterge paneli sürücü odaklı bir kokpit mimarisi ortaya koyarken, Mercedes Benz markasının karakteristik kanat profili sürücü bölgesinde kesintiye uğrayarak asimetrik bir görünüm sergiliyor. Kokpitin en önemli görsel unsurlarından birinin bulunduğu yer tam da burası.
Bu bölüm “rose-gold” vurgular da dahil olmak üzere bünyesindeki tüm detaylarla ileri teknoloji üssü gibi görünüyor. EQC; menzil, şarj durumu ve enerji akışı olmak üzere EQ’ya özel bazı bilgileri de gösteren yenilikçi multimedya sistemi MBUX Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi ile donatılmış durumda. EQ için optimize edilmiş olan navigasyon, sürüş modları ve şarj süresi gibi bilgiler de yine MBUX üzerinden kontrol edilebiliyor ve ayarlanabiliyor. MBUX ekranında farklı EQ özelliklerinin gruplandırıldığı özel bir bölüm bulunuyor. Kullanıcı, alternatif olarak kontrol panelinin sol alt köşesindeki bir tuşla MBUX sisteminin EQ menüsüne doğrudan erişebiliyor. Yani sözün özünde her detayına kadar kusursuz tasarlanmış bu teknoloji üssünün yaşam alanında kendinizi müthiş iyi hissediyorsunuz.
Motor Özellikleri
EQC’nin bataryası, alternatif akımı doğru akıma çeviren su soğutmalı bir dahili dönüştürücü sayesinde ev tipi prizden veya halka açık alanlarda şarj edilebiliyor. Wallbox ve kamuya açık şarj istasyonlarında saatte 7,4 kW’a kadar şarj imkanı sunan dahili dönüştürücünün kapasitesinin, 2021 yılı içerisinde ise 11 kW’a yükselmesi planlanıyor. Bir Mercedes-Benz Wallbox kullanarak şarj etmek, şarj süresini yerel güç kaynağına oranla üç kat hızlandırıyor. DC şarj istasyonlarında ise CCS ile şarj süresi daha da kısalıyor.
EQC, şarj çıkışına bağlı olarak hızlı şarj istasyonlarında 110 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Batarya yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doluyor. Mercedes Benz EQC son derece güçlü bir sürüş sunuyor. Hatta buna benim yorumum Mercedes Benz’in ışınlanmayı bulduğu yönünde oldu. Gerçekten de yok böyle bir hızlanma. Gaz pedalına tam olarak bastığınız anda sizi oturduğunuz koltuğa çiviliyor. 408 beygir güç ve 760 Nm tork üreten elektrikli motor ile Mercedes Benz EQC, 0’dan 100 kilometre hıza 5.1 saniyede çıkıyor. Son hızı 180 km/s ile sınırlandırılmış durumda. 2 adet elektromotor ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araç 462 kilometreye varan son derece iddialı bir sürüş menzili de sunuyor.
Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri
Mercedes-Benz modeli EQC 400 4MATIC’te tamamen yenilikçi bir değişken dört tekerlekten çekiş sistemi sunuluyor. Sistem her bir aksta birer adet olmak üzere iki adet kompakt elektromotordan oluşuyor. EQC böylece dört tekerlekten çekişli bir aracın sürüş karakteristiğini sunabiliyor. Tüketimi azaltmak, son derece etkili bir performans sunmak üzere elektromotorlar farklı bir şekilde konumlandırılıyor.
Ön akstaki elektromotor düşük ve orta güç gereksinimlerinde mümkün olan en yüksek verimlilik seviyesini sunacak şekilde ayarlanırken, arka aks salt dinamizm sunmak üzere ayarlanmış. Mercedes Benz mühendisleri, bir dizi ileri mühendislik çözümü ile maksimum gürültü konforu sunan bir yapı oluşturmuşlar. EQC’nin güç üniteleri motorun şasiye ve şasinin gövdeye bağlandığı yerler olmak üzere iki farklı noktadan kauçuk takozlarla izole edilmiş. Söz konusu izolasyon yöntemi ilave yalıtım çözümleriyle desteklenmiş ve bu sayede EQC son derece sessiz bir yaşam alanı sunuyor. EQC, sürücüsünü her biri farklı karakteristiklere sahip COMFORT, ECO, SPORT ve INDIVIDUAL olmak üzere dört farklı sürüş programı ile destekliyor. Sürücü ayrıca direksiyon simidinin arkasındaki vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak enerji geri kazanma seviyesini de yönetebiliyor. Performanslı bir sürüş tercih edilmesi durumunda ise, bataryanın aracın alt kısmına konumlandırılmış olması, otomobilin yol tutuşunu ciddi anlamda arttırıyor.
Güvenlik Özellikleri
Mercedes Benz EQC EuroNCAP tarafından yapılan çarpışma testinden en yüksek puan olan 5 yıldız alarak ayrıldı. Bu test sırasında yetişkin yolcu güvenliğinden oldukça yüksek bir puan olan yüzde 96, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 90, yaya yolcu güvenliğindense yüzde 75 aldı. Güvenlik yardımcılarından aldığı sonuç ise yüzde 75.
Mercedes Benz EQC Yorumları
EQC elektrikli araçlara bakışımı tamamen değiştiren seçeneklerden biri oldu. Elbette buradaki en önemli konu neredeyse 500 kilometreye varan bir menzil sunuyor olması oldu. Şehirlerarası yolculuklara bile bir yemek molası vererek çıkabileceğim bir SUV modelini kullanıyor olmak benim için çok çekiciydi. Bunun yanına bildik Mercedes Benz’in karakteristik özelliklerini elektrikli motorların müthiş performansıyla birleştirmesiyle benim için unutulmazlarım arasına giren bir test sürüşü oldu. Eğer bir SUV satın almak istiyor ve yeni teknolojileri de sonuna kadar kullanmak istiyorsanız EQC tam size göre.
Mercedes Benz EQC Fiyat Özellikleri
Mercedes Benz EQC günümüz fiyatlarına bakarak konuştuğum zaman ulaşılması imkansız bir araç değil. Türkiye’de bildik motor seçeneklerine sahip SUV modeller ile aynı hatta bazılarından çok daha uygun bir etikete sahip. Üstelik bu aracı satın aldığınız zaman sizden çok daha pahalı Premium SUV modelleri kullananlara göre çok daha fazla dikkat çekiyorsunuz. Mercedes Benz EQC Türkiye’de 960 bin TL etiketle satılıyor.
mercedes denildiği zaman mutlaka önünde o yıldız arması olacak … 100 yıl sonra bile araçlarında o bir ikon olarak bulunmalıydı bence.