Benzinli Motor Çalışma Prensibi Nasıldır?

0
10393
Benzinli Motor

Otomobiller günümüz şartlarında; benzin, LPG, dizel ve elektrik olmak üzere 4 farklı yakıt ile çalışmaktadır. LPG, benzinli otomobillere sonradan uygulanmaktadır. Yani 3 farklı yakıt sistemi mevcuttur. Geçmişte benzinli otomobiller, dizellere göre çok daha fazla yakıt tüketmekteydi. Ancak günümüz şartlarında gelişen benzinli motor teknolojisi verimliliği oldukça arttırdı. Aradaki fiyat farkı da göz önüne alınınca benzinli otomobiller, geçmişe nazaran daha fazla tercih edilmeye başlandı. Peki benzinli otomobiller nasıl çalışır? Bu yazımızda sizlere “Benzinli Motor Çalışma Prensibi Nasıldır?” Sorusunun cevabını vereceğim.

Benzinli Motor 4 Zamanlı Çalışma Döngüsü

Benzinli Motor

Emme Zamanı

Emme zamanı, motorun ilk evresidir. Yakıtın yanması için havaya da ihtiyaç vardır. Emme subapı açılır. Yakıt hava karışımı subaplardan içeri girer. Piston aşağı iner ve karışım yanma odasına alınır.

Sıkıştırma Zamanı

İkinci evre, karışımın sıkıştırılmasıdır. Hava silindire girip yakıtla karıştıkça hareket eden pistonların kuvveti karışımın sıkıştırılmasını sağlar. Bu sırada egzoz valfi ve emme valfi kapalı kalır. Bu şekilde kalmaları önemlidir, yoksa yakıt hava karışımı kaçabilir. Kompresyon oluşmaz. Kısacası, yanma süreci oluşmaz.

Yanma Zamanı 

Üçüncü evre, yanmanın kendisi aynı zamanda güç stroku olarak da anılır. Bu, hava ve yakıt karışımının, bujiden üretilen kıvılcım tarafından ateşlendiği evredir. Ateşleme sonucunda oluşan patlama pistonu krank milini çevirdiği yerde aşağı iter.

Egzoz Zamanı

Motordaki son evre egzozdur. Yakıtın yanma odasında yanması sonucunda egzoz gazı oluşur. Bu durumda egzoz valfi açılır. Piston, oluşan gazları manifolta yönlendirir.

Otto Motor Teknolojisi

Nikolaus Otto , benzinli motoru ve bu dört zamanlı süreci icat etti. Bu buluşun patentini alan ve ona Otto Döngüsü adını veren bir Alman mühendisti.

Bazı insanlar bunu dört zamanlı döngü veya benzin döngüsü olarak hatırlamayı daha kolay buluyor çünkü bunlar benzinli motordaki yanma süreciyle daha yakından ilgilidir. Sonuçta, dizel motor yanma sürecini tanımlamak için “dizel çevrimi” terimini kullanır.

Ancak Otto çevrimi, Zamanlamaları farklıdır. İlk zaman “emme stroku”, ikinci zaman “sıkıştırma stroku”, üçüncüsü “güçlü vuruş” ve dördüncü “egzoz stroku” dur.

Benzinli motorların ilk günlerinde, havayı benzine karıştırmaktan sorumlu “karbüratör” adı verilen bir bileşen vardı. Bununla birlikte, bu eski karbüratör teknolojisi sonunda, aracın motor kontrol ünitesine elektronik olarak bağlı bir yakıt enjeksiyon sistemi ile değiştirildi.

Bu, yanma odasına yakıt akışının daha iyi hesaplanmasını ve daha hassas olmasını sağlar. Sonuç olarak, daha fazla kilometre elde etmek ve yakıttan tasarruf etmek için yakıt verimliliği elde edilebilir.

Aynı zamanda, daha az karbon emisyonu da üretiliyor. Çevre dostu bir çağda yaşadığımız için, yakıt enjeksiyon sistemi bu konuda büyük bir öneme sahiptir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here