Araba üretimi yapılırken aslında pek çok test mevcuttur.
Bir aracın ne kadar dayanıklı olduğunu, bu dayanıklılığın ne kadar süre için geçerli olacağı gibi pek çok mühendislik sorusuna cevap arayan üreticiler belirli testler ile bu konular hakkında veri toplayıp araçlarını bu modellere göre üretiyorlar.
Bugün sizler için araçların üretilirken geçtiği testler konusunda genel bir bakış açısı oluşturmak amacıyla bir içerik hazırladık.
Bakalım canımızı emanet ettiğimiz araçlarımız hangi aşama ve testlerden geçerek üretim prosesini tamamlıyor?
1Araba Üretimi Yapılırken Hangi Testler Nasıl Yapılır?
Öncelikle ses konusu ile başlayabiliriz.
Aracın motoru, kabine aldığı ses, yol sesi, lastik sesi…vb gibi pek çok çevresel faktör ile birlikte ses düzeylerinin ölçümleri yapılıyor.
Bu ölçümleri yapabilmek adına tamamen bu konu üzerine çalışılarak hazırlanmış özel akustiği olan ve gerekli yalıtım malzemeleri ile tasalanmış odalarda testler yapılıyor.
Tabi ki her otomotiv üretici için ilk öncelik güvenliktir.
Bu bağlamda araçların içerisinde kokpit tasarımları yapılırken olası kaza durumlarında sürücünün araç içindeki bir parça temas edip yaralanmaması amacıyla iç mekandaki ekipmanlar bu güvenlik dinamiklerine göre yerleştiriyor.
Aynı zamanda yavaş hızlarda yaya güvenliği konusunda da oldukça titiz çalışmalar bir zorunluluk olarak artık çok daha önemseniyor.
Bir otomobilin kapısının binlerce kez açılıp kapandığı, kapı kollarının binlerce kez açılıp kapandığı testler de bu prosesin bir parçası.
Robot düzenekleri ile hazırlanan bu test platformlarında araçların tüm hareketli parçaları uzun testlerden geçiriliyor.
Bu testler olabildiğince gerçek hayata uyarlanarak yapılıyor.
Araçlar asfalt yolda gider gibi de test ediliyor bozuk yollar içinde aynı şekilde.
Çukurlara girdiğinde aracın verdiği tepki, ses…vb geri dönüşlerin dahi sanal ortamda ağırlıklı olarak testleri yapılıyor.
2Konfor, Dayanıklılık Ve Güvenlik Testleri
3 temel gövde üzerine oturtulmuş olan bu testler, farklı ekipler ve uzmanlar tarafından konfor, dayanıklılık ve güvenlik konusunda ki araç dinamiklerini test ederek, en uzun ömürlü, dayanıklı ve konforlu araçları kullanıcıların beğenisine sunmaya çalışıyorlar.
Konfor elemanları anlamında, aracın aldığı rüzgar ve motor sesi gibi yalıtım özellikleri, kapıların ve iç mekandaki parçaların trim sesleri gibi konularda çalışmalar yapıyorlar.
Aynı zamanda farklı çevresel faktörlere uyum sağlamak Önemli bir konu.
Araç kabininde minimum bir titreşim seviyesini yakalamak için mühendisler aracın bütün alt takım, lastik, süspansiyon sistemi ve motor-şanzıman kulakları gibi detaylar üzerinde yoğun bir şekilde Ar-Ge çalışmaları yapıyorlar.
Özellikle güvenlik konusunda hem yaya hem yolcu güvenliği özelinde oldukça ciddi bir çalışma yaparak, minimum yaralanma ve ölüm oranını yakalamak için testleri devam ettiriyorlar.
Tekerinize taş değmesin.