Marş Motoruna Yapılabilecek 5 Bakım

0
3924

Marş işlemi otomobilin durağan haldeki motoruna ilk hareketi, marş dinamosu adı verilen bir elektrik motoruyla verme işlemine denir. Bu işlem anahtarı çevirince gerçekleşir. Marş dinamosunda bulunan dişli, volantı döndürür. Hava Yakıt karışımı ateşlenince ortaya çıkan enerji, motorun hareketinin devamını getirir. Marş motoru zaman zaman arıza yapabilir. Marş motorunun ömrü biraz da kullanıcıya bağlıdır. Bu yazımızda sizlere; marş motoruna yapabileceğiniz 5 bakımdan bahsedeceğiz.

Marş Basmıyor

Marş Motoruna Yapılabilecek 5 Bakım

Marş motoru, otomobillerin neredeyse en önemli parçasıdır. Marş motoru çalışmayan bir araç kullanılamaz. Marş motorunun ömrünün uzun olması için bazı bakımların yapılması gerekir.

1. Konektörleri Temizleyin

Akü ve marş motoru, konektör adı verilen bir dizi tel ile bağlıdır. Konektörlerde korozyon veya kir varsa, marş rölesine gönderilen elektrik akımının gücü sınırlanacaktır.

Bu durum, marş dinamosunun motoru döndürmesine yetecek kadar güç üretmesini neredeyse imkansız hale getirecektir. Ayrıca motorun bütünlüğünü bozacak ve aşırı derecede yıpranmasına neden olacaktır. Bu nedenle, konektörleri her zaman temiz tutmak gerekir.

2. Montaj Cıvatalarını Sıkın

Marş motoru, montaj cıvataları ile sabitlenir. Bu montaj cıvataları çok gevşerse, marş motorunun tahriki ve volant birbirine geçemez. Bunun bir belirtisi , motoru her çalıştırmaya çalıştığınızda bir kaçırma sesidir.

Bunun olmasını önlemek için, marş motorundaki montaj cıvatalarının sıkıldığından emin olmak için düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

3. Selenoidi Temizleyin

Selenoid, mmarş motorunun rölesidir. Motorun üstünde küçük silindirik bir nesne olarak görünür. Pozitif akü kablosu, aküden solenoide bağlanan parçadır.

Pozitif akü terminaline eşdeğerdir. Ve terminal gibi, solenoidin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Orada bulunan tüm kir, korozyon ve döküntüler temizlenmelidir.

4. Terminalleri Temizleyin

Batarya terminalleri, korozyonla kaplanmasıyla ünlüdür. Akü asitleri, çok uzun süre kullanıldıktan sonra sonunda aküden boşalır ve sorun oluşturur.

Terminallerin temizlenmesi sadece batarya için değil, motor için de daha iyidir.

5. Volantı inceleyin

Volant, marş motorunun motoru kranklamasına yardımcı olan dönen bir cihazdır. Marş motorunun ön tarafında pinyon dişlisi adı verilen bir parça vardır. Bu, motorun kranklanabilmesi için volanta takılan dişlidir.

Volantın dişlerinin hem de dişlinin dişlerinin iyi durumda olması gerekir. Bu dişler çatlamış, aşınmış veya tamamen eksikse, marş motorunuz arızalanacaktır. Soruna dişliler neden oluyorsa, volanı veya pinyon dişlisini değiştirmeniz gerekecektir.

Bu koşullar altındayken ikisi arasındaki etkileşimi zorlamaya devam ederseniz, marş motorunu daha hızlı yıpratabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here