Son dönemde üretilen araçlara elektrikle çalışan birçok sistem entegre edildi. Örneğin ECU, multimedya ekranı, farlar, Start & Stop sistemi aküden elde edilen enerji sayesinde çalışır. Bu sebeple akü oldukça önemli bir faktördür. Peki, akü ikaz lambası neden yanar biliyor musunuz? Gelin aküye dair merak edilen bu soruları cevaplayalım.
Akü İkaz Lambası Neden Yanar?
Araçta oluşabilecek her arızanın bir ikaz göstergesi olur. Akü arıza durumlarında da gösterge panelinde ışık yanar. Bu gösterim sayesinde sürücü, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlar ve harekete geçer. Peki, akü şarj lambası neden yanar?
- Gevşemiş akü kablosu: Sürüş esnasında gevşeme ihtimali olan akü kabloları, ikaz lambasının yanmasına sebebiyet verebilir.
- Aküde korozyon oluşması: Korozyon oluşumunu fark etmek kolaydır. Akü kablolarının direklerle birleştiği alanlarda tozlu ve beyaz renkli madde görülür. Temizlenmesi gerektiği için yetkili servisten yardım almalısınız.
- Akünün ömrünü tamamlaması: Akünüzü uzun süredir kullanıyorsanız ömrünü tamamlamış olabilir. Bu yüzden ECU, ikaz lambası yoluyla sizi uyarır.
- Alternatör sorunları: Enerjiyi yenilemeye yarayan alternatör, bozulmaya başladığında görevini yerine getiremez. Ayrıca gevşek veya yırtık durumda olan alternatör kayışı da görevini yerine getiremeyeceğinden dolayı aküyü şarj edemez.
Akü Nasıl Daha Uzun Süre Dayanır?
Genel olarak akülerin marka, modeli ve kullanım şekline göre performansı değişse de bakımlı aküler her zaman daha uzun süre dayanır. Fakat akünüzün daha verimli ve uzun süre çalışabilmesi için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir.
- Akünün şarjı yüksek tutulmalı: Aracınızı uzun süre park halinde bırakmayınız. Zaman zaman çalıştırmanız yeterli enerjiyi depolamasına yardımcı olur.
- Mevsime dikkat edilmeli: Akü mevsim şarjlarından etkilendiği için soğuk ve sıcak havalarda korunmalıdır. Özellikle sıcak havalarda daha hızlı akü biter. Bunun temel sebebi ise yüksek sıcaklığının hızlı elektrolit kaybına neden olmasıdır. İçerisindeki su buharlaştığı için enerji tutma yeteneğinde düşüş yaşanır.
- Akü terminallerine bakım yapılmalı: İyi durumda olmayan alternatör parçaları (terminaller ve akü kabloları), aküye yeterli enerjiyi sağlayamaz. Özellikle oluşan korozyon, akü verimini gittikçe azaltır.
- Son kontroller: Araçtan inmeden önce aküyü bitirebilecek sistemlerin kapalı olduğunu kontrol etmekte yarar var.
Son olarak aracınıza uygun akünün ne olduğunu bilmiyorsanız kullanıcı el kitapçığına bakabilirsiniz. Kitapçıkta aracınıza uygun akünün kaç amper olması gerektiği bilgisi yer alıyordur.
Aküye Saf Su Eklenirse Ne Olur?
Aküye saf su eklemenin sonuçlarını anlatmadan önce “akü suyu nedir?” ifade edelim. Akü içerisinde bulunan asit, akü suyu olarak tanımlanır. Özellikle sıcak havaların etkisiyle akü içerisinde sıvı azalır ve yenilenmesi gerekir. Elektrolit seviyesi azalmış ise saflaştırılmış su ile karışım yapılarak su eklenmelidir. Ayrıca akü suyunun ne kadar eklenmesi gerektiği de bilinmelidir. Çünkü fazla eklenen sıvı, buşon deliklerinden su akmasına neden olur. Bu sebeple işlem, uzman kişilerce yapılmalıdır.
Takviye Kablosuysa Şarj Etmek Aküyü Doldurur mu?
Akünüzü takviye kablosuyla veya iterek şarj edebilirsiniz. Bu iki yöntemle aracınızı hareket ettirip çalıştırabilirsiniz. Sürücüler, bu yöntemler sayesinde akünün tam dolduğu ya da dolacağı düşünebilir. Fakat bu iki yöntem, aküyü tam olarak şarj etmeyecektir. Aracınızı çalıştırdıktan sonra yetkili servise götürüp kontrol ettirmeniz gerekir.
Aracın Aküsü Neden Fazla Isınır?
Araç hareket halindeyken bütün parçaları sürtünmenin etkisiyle ısınmaya başlar. Isınan parçalar arasında akü de yer alır. Bu oldukça normal bir durumdur. Fakat akü aşırı ısınmaya başlıyorsa bu bir soruna işaret ettir. Peki, akü neden fazla ısınır?
- Yanlış şarj cihazıyla aküyü şarj etmenin sonucunda akü yanabilir. Yanan akü ise fazla ısınır.
- Akü içerisindeki enerji azsa alternatör, şarj edebilmek için daha fazla çalışır. Ekstra sarf edilen bu çaba ısınmaya yol açar. Ayrıca alternatör arızalıysa da aynı sonuç yaşanır.
- Akü sistemindeki parçaların kısa devre yapması parçaların sıcaklığını arttırır.
Aküye dair daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.