Daha sağlıklı ve yüksek performanslı havalandırma sistemi için araç klimalarına belirli periyotlarla bakım yapılması gerekir. Araç kliması, az ve kış aylarında devamlı kullanıldığı için klimanın bakımı sırasında gaz ve filtre değişimi yapılır. Fakat klimanın rutin bakımlarının dışında araçta klima arızaları meydana gelebilir. Bugünkü içeriğimizde ise sizlere klima arızalarının neler olabileceğinden bahsedeceğiz.

Klima Arıza Belirtileri

Aracınızın klima sisteminde arıza meydana geldiyse pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlerin ilk sıralarında kompresör arızası ya da gaz kaçağı sorunu yer alır. Ayrıca kötü koku sorunu da bazı araç kullanıcıları tarafından rahatsız edici bir durum olarak kendini belli eder.

Kötü Klima Kokusu

Genellikle uzun süre kullanılmayan araç klimalarında kötü koku oluşumu söz konusuyken bakteri birikimi de görülür. Bu yüzden klima sistemini düzenli olarak dezenfekte etmekte fayda var. Bununla birlikte yapılan bakımdan sonra klima temizlik spreyi kullanmak kötü kokuları engeller.

Araç Klimasının Soğutmaması

Araç klima arızaları

Araç kliması çalıştığı sırada istenen soğutma oranına sahip değilse bu arıza sebebi olabilir. İlk olarak polen filtresine dikkat etmek gerekir. Çünkü filtre, takıldığı andan itibaren kirlenmeye başlar ve tıkalı olduğunda yeterli soğutma işlemini yapamaz. Hava akışı, engellendiğinden dolayı klima doğru çalışmaz. Aracınızı fazla kirli ve nemli yerlerde kullanıyorsanız, bu sorunu daha sık yaşayabilirsiniz. Ayrıca fitre, insan sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Polen filtresi dışında klimanın havayı soğutmamasının başka nedenleri vardır. Bu nedenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Üfleyici motorda sorun olması
  • Klima gazının bitmesi
  • Kompresör arızası yaşanması
  • Havalandırma deliği olması

Gaz Kaçağı ve Gaz Azalması

En sık kontrol edilmesi gereken noktalardan biri de klimanın gazıdır. Özellikle kış aylarında klima devamlı kullanıldığı için zamanla gazı azalır. Eğer klima son ayarda kullanılıyor ve yeterli performansı sağlayamıyorsa klima gazı azalmış olabilir. Aracın klima gazını yenilemek için bakım kitapçığında tavsiye edilen gaz çeşidinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca birtakım testlerle aracın gaz durumunu öğrenmek mümkün. Klima gazının iki senede bir değişmesi klima performansını önemli ölçüde etkiler.

  • Soğutucu Kaçağı

Klima kondansatörü tarafından yoğunlaştırılan soğutucu sıvısı, hava menfezlerinden gelerek soğuk hava şekline bürünen gazı üretir. Soğutucu akışkan sıvının sistem içinde sızmadan durması gerekir. Bu sebeple herhangi bir kaçak olmaması önemlidir. Fakat soğutucu kaçağı yaşanıyorsa klima devreye giremez.

Kompresör Arızası

Aracın ön tarafında yer alan kompresör arızalandığında maliyeti yüksek olur. Kompresörün içinde yer alan pistonlar dönerek gazı sıkıştırır. Piston hareketi için yağ gereklidir. Ayrıca klima yağı kompresörü yağlar ve daha iyi çalışmasını sağlar. Bu yüzden klima yağını da kontrol etmekte fayda var. Kompresör ölçümleri, ilgili makinelerle rahatlıkla ölçülebilir. Kompresör, uzun zaman boyunca çalışmazsa paslanma yapabilir. Bundan dolayı sadece yazın değil kışında klimayı çalıştırmak gerekir.

  • Klimanın Kompresör Kavramasındaki Ses 

Klimayı aktif hale getirmek için panel üzerinde yer alan A/C tuşuna basmak yeterlidir. Tuşa basıldıktan sonra motor kısmında yer alan klima kompresörünün aktive olması için selonoid kavramalı kasnak kendini çeker ve yapışır. Eğer kavrama ardından ses geliyorsa bu arızaya işaret eder.

  • Kompresör Hasarı

Araç ön takımlardan darbe aldıysa kompresör hasar almış olabilir. Bir diğer arıza kaynağı ise aracın ön takımlarının veya klima tamiratının yapıldığı sırada hasar almış olabileceğidir. Fakat genel sorunu elektronik kaynaklıdır. Bu sebeplerden dolayı kompresör zaman zaman çalışmayabilir.

Araç klima arızaları

Elektrik Arızası

Klima sistemi elektrikle çalıştığı için aküye ve gösterge kontrol paneline bağlanan pek çok kablosu bulunur. Bununla beraber kablolarda herhangi bir hasar meydana geldiğinse klima doğru beslenmediğinden dolayı düzgün çalışmaz. Örneğin klimanın kumanda düğmelerinde sorun olabilir. Elektrik tesisatı arızasından dolayı kompresör de devreye girmeyebilir.

Klimanın Soğuk Hava Üflememesi

Klima, hava üflemesine rağmen soğuk hava üflemiyorsa kontrol edilmesi gereken birkaç sistem vardır. Kondansatör panelini kontrol ederek kirli olup olmadığına bakmak gerekir. Ayrıca klima çalışıyorken A/C kompresörünün dönüp dönmediğine bakmak da seçenekler arasında yer alır. Bununla beraber kompresör kayışının gevşek ya da yıpranmış olması klimanın soğuk hava üflememesine neden olur.

Klima Tamiri Nasıl Yapılır?

Bu tarz sorunların çözümü için genellikle alanında uzman kişilerle görüşmek gerekir. Alanında uzman kişiler, sizi daha doğru yönlendirip sorunlarına çözüm bulacaktır. Fakat klima tamirleri zaman zaman maliyetli olabilir. Özellikle kompresör arızalarında maliyet biraz daha artar. Daha az maliyetli tamir işlemi için erken bakım yararlı olacaktır.

Klima sisteminin nasıl çalıştığı veya klima sistemine dair ipuçlarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Klima Arıza tespiti ve onarımında dikkat edilecek tüm hususlar yazılmış makalede de yazıldığı gibi oto klima kompresörü en sıkıntılı arıza konusudur çünkü en maaliyetli olan klima aksamı bu kompresördür.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here