Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Otomobillerin güvenilirliği Tüvtürk tarafından denetlenir. Denetleme işlemi muayene olarak adlandırılır. Muayene işleminde otomobillerin trafiğe uygun olduğu anlaşılır. Bu işlemler otomobillerde 2 yılda bir yapılırken ticari araçlarda her sene yapılmaktadır. Muayene işlemine girmeden önce yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu yazımızda sizlere; Tüvtürk muayene öncesinde yapılması gerekenlerden bahsettik.
Tüvtürk Muayene İşlemi
Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki teknik yeterliliğini tespit etmek amacıyla Tüvtürk tarafından araç muayeneleri yapılmaktadır. Muayene öncesinde aracındaki eksikleri gideren araç sahipleri; bu süreci sorunsuz tamamlayabiliyor. Araçların muayene raporu TÜVTÜRK yetkilisi tarafından kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak hazırlanıyor ve rapor, aracı muayene merkezine götüren kişiye teslim ediliyor. Otomobillerin muayene işlemini başarıyla tamamlaması için belirli testleri geçmesi gerekiyor. Tabi bu her zaman mümkün olamayabiliyor. Kimi zaman muayene istasyonu yetkilileri tarafından araç sahiplerine ağır kusurlu ibaresi yer alan bir belge veriliyor. Verilen belge sonrasında araç sahipleri 1 ay içerisinde ağır kusurları giderip tekrar ücretsiz olarak muayene işlemine tabii tutularak muayeneden geçmesi sağlanır.
Tüvtürk Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler
Tüvtürk muayene işleminizin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için muayene öncesinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Aracınızın Egzoz Emisyon Muayenesini Kontrol Edin: Otomobil motorlarının çalışma prensibi gereği; yanma odasında yakılan yakıt sonucu açığa çıkan gaz, egzozdan dışarı atılır. Egzozdan çıkan gazın emisyon değerlerinin normal seviyede olması için araç motorunun düzgün çalışması gerekir. Dengesiz çalışan motorlar yakıtı verimli bir şekilde kullanmadığı için çevre kirliliğine sebep olabilir.
Aracınızı Fren Testine Sokabilirsiniz: Aracınızın muayene işleminden sorunsuz bir şekilde geçebilmesi için frenlerinin dengeli olması gerekir. Frenleri dengesiz olan araçlar, trafikte büyük bir tehlike oluşturacağı için ağır kusur sayılmaktadır. Bu sebeple muayene işlemine girmeden önce aracınızı fren testine sokmanız, muayenede frenlerden sorunsuz bir şekilde geçmenizi sağlayacaktır.
MTV’nizi Ödeyin: Aracınızı muayeneye sokabilmeniz için Motorlu taşıtlar vergisinin ödeme zamanının geçmiş olmaması gerekir.
Trafik Cezanız Var mı?: Trafik cezaları da otomobilinizi muayeneye sokmanıza engel olacaktır. Muayeneye gitmeden önce trafik cezanız var mı? Diye kontrol etmeniz gerekir.