Günümüzde otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle otomobilini çok kullanan kişiler, yakıt ekonomisi için benzinli yerine lpg’li araç tercih ediyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. Sıralı sistem LPG sistemine sahip araçlarda, otomobil ilk çalıştırmada benzinde çalışır. Motor belirli bir sıcaklığa ulaşınca Lpg regülatörüne ulaşan su ısınır. Su ısınınca müşür açılır ve araç lpg’ye geçer. Karbüratörlü araçlarda bulunan sistemde böyle bir durum söz konusu değildir. Araç direkt olarak lpg’de çalıştırılır ve bu şekilde kullanılır. Ancak kimi zaman oluşan arıza sebebiyle araçlar lpg’de çalışmaz. Bu yazımızda sizlere; Lpg’li aracın Lpg’de çalışmama sebeplerinden bahsettik.
Lpg’de Çalışmama Sebepleri
Lpg’li araçlarda bazı güvenlik sistemleri vardır. Bu sistem gaz kesicilerinden oluşmaktadır. Toplamda 3 adet gaz kesicisi bulunmaktadır. Bu kesicilerden 2 tanesi motor odasında bulunurken; biri de gaz tankının bulunduğu yerdedir. Gaz kesicisi adından da anlaşılacağı üzere araçta bulunan gazın akışını durdurmayı sağlar. Araç benzin konumundayken lpg çıkışı engellenir. Ancak zamanla bu kesiciler arızalanabilir. Arızalanan gaz kesicileri çalışmaz. Arızalanan gaz kesicisi, gazın çıkışına izin vermeyeceği için araç çalışmayacaktır. Yapmanız gereken ilk şey aracın gaz kesicilerini kontrol etmek olacaktır. Gaz kesicisi çalıştığında tık diye bir ses duyulur. Bu ses, kesici içerisindeki demirin mıknatıslaşma sonrası yukarı çıkmasıdır. Gaz kesicilerinin 2 adet fişi bulunmaktadır. Bu fişlerin yerinden çıkması da muhtemeldir. Aracınız lpg’de çalışmıyor ve fişi çıkık bir kesici varsa; fişi takarak sorununuzu çözmeniz muhtemeldir.
Isı Müşürü de Çalışmaya Engel olabilir
Sıralı sistem lpg’li araçlarda sık görülen arızalardan biri de ısı müşürünün arızalanmasıdır. Sıralı sistem LPG sistemine sahip araçlarda, otomobil ilk çalıştırmada benzinde çalışır. Motor belirli bir sıcaklığa ulaşınca Lpg regülatörüne ulaşan su ısınır. Su ısınınca müşür açılır ve araç lpg’ye geçer. Isı müşürü arızalanınca, arızalı müşür motorun ısındığını anlayamaz ve lpg’ye geçiş sağlanamaz. Araç lpg’ye geçemediği için “dıt dıt dıt” şeklinde gaz anahtarından ses gelir.