2017 Toyota C-HR 1.2T CVT Detaylı İnceleme

6
14011
Toyota C-HR

Toyota C-HR modelinin tasarımı fark yaratan bir anlayışın ürünü. Farklı görünen model arayışı içinde olanlar bakışlarını bu tarafa doğru çevirebilir. Her detayı yollarda gördüğümüz rutin modellerin dışına çıkıyor. Keskin hatlar, sivri formlar ve bütününde kullanılan sportif detaylarla Toyota C-HR, sınıfının en farklı görünen araçlarından biri. Bu farklılık onu sınıfının en ön sıralarına doğru kolay bir şekilde çıkarıyor.

Ancak bu tasarımın getirdiği negatif bir özellik de var. Yollarda sıklıkla karşılaştığımız Nissan Juke ile benzer olduğu düşünülüyor. Fakat bu durum doğru değil. Nissan Juke küçük sınıfta yer alan bir modelken, Toyota C-HR kompakt sınıfta yer alan bir oyuncu. Bu durumun önüne geçebilmek için Toyota Türkiye’nin yerli modellerini çok iyi bir şekilde anlatabilmesi gerekiyor. Yani şöyle söyleyelim boyutlarıyla C-HR, Nissan Juke’un değil ağabeyi Nissan Qashqai’nin rakibi.

Toyota C-HR almayı ya da benzer sınıfta farklı markaların modellerini tercih etmeyi düşünüyorsanız arabam.com ilanlarını takibe alabilirsiniz.

Toyota C-HR İç Mekan

Toyota C-HR iç mekanda da tıpkı dışında olduğu gibi farklı çizgilere yer verilmiş durumda. Kokpit baştan aşağıya yeni bir tasarım formuna sahip. Bunun yanında kapılardan başlayarak kokpit boyunca ilerleyen şerit tasarımı sayesinde de yaşam alanına farklılık katılmış. Toyota yetkilileri tarafından açıklanan bilgilerde elmas formlu tasarım deniyor. Bunu kapı içlerinde, tavanda görmek mümkün. Bu sayede de farklı bir detay yakalamışlar.

Ön tarafta sunulan yaşam alanı konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Eşya gözlerinin sayısını da yeterli bulduk. Ancak aynı şeyi arka taraf için söylememiz çok mümkün görünmüyor. Burada kısıtlı bir alan sunuluyor. Buna arka camın küçük yapısı da eşlik ettiğinde darlık daha fazla karamsar bir tablo oluşturuyor. Fakat bu tip farklı tarzda görünen bir araca sahip olmak için bazı şeylerden vazgeçmek gerekiyor. Bizler üç kişilik ailemizle hiç sıkıntı yaşamadan yolculuk yaptık. Ama sayıyı beşe çıkarırsak bunun mümkün olmayacağını biliyoruz.

Toyota C-HR Motor ve Performans

Toyota motor seçenekleri konusunda biraz geç kalan bir marka. Ama bu durum son zamanlarda değişim göstermeye başladı. Toyota tarafından geliştirilen 1.2 lt’lik turbo benzinli ünite C-HR’de görev yapıyor.

Dizel motor açısından yine eksiklik söz konusu olsa bile Toyota yönetimi buna küçük hacimli benzinli ve hibrid seçeneğiyle çözüm bulmuş gibi görünüyor. 1197 cc hacmindeki turbo benzinli ünite 5600 d/d’de 116 HP güç ve 1500 d/d’de 185 Nm tork üretiyor. Bu motor seçeneği manuel ve otomatik şanzımanla satın alınabilirken, ayrıca dört tekerlekten çekiş sistemi istendiğinde de C-HR buna cevap veriyor.

Test ettiğimiz araçta CVT bir otomatik şanzıman görev yapıyordu. Ayrıca dört tekerlekten çekiş sistemi de araçta yer alıyordu. Bu birleşimle maksimum hız 180 km/s olarak açıklanırken, 0-100 km/s hızlanması için belirtilen zamansa 11.4 saniye olarak belirtiliyor. Yaptığımız testler sırasında tüm verilere zorlanmadan ulaşacağını ispatladı. Performanslı kullanımlar sırasında motor ve şanzıman kombinasyonu biraz gürültülü çalışıyor olsa bile buna kulağa hoş gelen bir motor sesi eşlik ediyor. Otoyol kullanımlarındaysa yaşam alanına beklediğimizden biraz daha fazla rüzgar sesi aldı.

Güvenlik

Toyota C-HR henüz EuroNCAP çarpışma testine girmedi. Bunun yakın bir zaman içinde yapılması bekleniyor. Ancak markanın diğer modellerine baktığımızda güvenlik donanım paketine sahip olan pickup Hilux’un bile 5 yıldız aldığını görüyoruz. C-HR’nin de beş yıldız alması kimse için sürpriz olmayacaktır. Modelin güvenlik donanımları beklentileri zorlanmadan karşılayacak bir seviyede.

Konfor & Yol Tutuş

Sürüş karakteri açısından güven duyduğumuz araçlardan biri oldu. Marka isminin dayanıklılık ile eşleşmiş olması da onun artılarından biri olarak notlarımız arasında yerini aldı. Yapmış olduğumuz otoyol kullanımlarında sert rüzgarlara kolaylıkla kafa tuttu. Şehir kullanımlarında yüksek manevra kabiliyeti ve başarılı görüş açılarıyla kolay kullanmamızı sağladı.

Hızlı viraj girişlerinde yere sağlam basan bir yapısı olduğunu da ispatladı. Darbe emiş konusunda başarılı bir süspansiyon sistemine sahip olan araç, sert çukurlarda yaşam alanına beklenenden biraz fazla ses alabiliyor. Yönlendirme sisteminin karakteri de tüm ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek türden. Hissi yüksek ama netliğinin biraz daha iyi olmasını da beklerdik. Tüketim konusunda karma yol şartlarında yaptığımız 100 km’lik sürüşte istediğimiz zaman cebimizle dost olabilecek bir araç olduğunu da ortaya koydu.

Teknik Özellik

Motor : 1.2
Motor Hacmi : 1197 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 116 HP 5600 d/d
Maksimum Tork : 185 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.4 sn
Maksimum Hız : 180 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.6 lt/100 km 
Şehir Dışı : 5.6 lt/ 100 km
Karma : 4.9 lt/100 km
Test : 7.6 lt/100 km
CO2 Emisyonu : 143 gr/km
Boyutlar
Uzunluk :4360 mm
Genişlik : 1795 mm
Yükseklik : 1565 mm
Dingil Mesafesi : 2640 mm
Bagaj Hacmi : 297 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1535 kg 
Lastik Boyutu : 225/50 R18

6 YORUMLAR

  1. rakipler aynı hacimden 130bg güç elde ederken toyota 116bg ile geri kalmış artık bir litreden geliyor aynı güç. tüketim 7,6litre fazla suzuki vitara 1 litre daha az. bagaj hacmi yetersiz. ağırlık 1,5 tondan fazla. çok fazla
    225 taban bu güç için çokkalın ayrıca nasıl bir sakarya üretimiymiş ki biz bu arabanın testini 6 aydır belçika ve ispanya plakalı olarak her yerde gördük çoktan.

  2. Aracı almayı düşünüyorum pazartesi bana önerirmisiniz sıkıntılı yanları varmı arakadaslar yeni araç olduğundan bi çok insan bılgıye Sahıp degıl

  3. şehir içi kullanımda çok ideal fakat uzun yolda yorucu ve yüksek sesli bir araç.
    1 sene kullandım. Agresif kullanıcı iseniz kesinlikle size hitap etmiyor.
    Yüksek suratta (120 km den sonra) motor patlayacakmış gibi bağırıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here