Ön Takımdaki Hayati Parçalar Dikkatli Olun

0
3132
Ön Takımdaki

Otomobiller günlük hayatımızda kullandığımız ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibinden basit olarak bahsedecek olursak; kimyasal enerji, yanma odasında hareket enerjisine dönüştürülür. Oluşan dönme kuvveti şanzımana, ardından da tekerleklere iletilir. Tekerleklerden ise yola iletilerek hareket sağlanır. Otomobillere yön veren tekerlekler genelde önlerdir. Otomobillerin dönme hareketini gerçekleştirmesi için ön takımda bulunan parçalar görevlidir. Bu parçaların kontrolü oldukça önemlidir. Otomobiller özellikle uzun yolda ortalama olarak 120 km/h hızda yolculuk yapıyor. Bu hızda eskimiş  olan salıncak rotili koparsa; teker yerinden çıkar ve aracı takla atmadan durdurabilmek oldukça zordur. Bu yazımızda sizlere; Ön takımdaki hayati parçalardan bahsedeceğiz.

Ön Takımdaki Hayati Parçalar

Alt Rotil

Alt rotilin görevi tekerleğin stabil bir açıda durmasını sağlamaktır. Taşıyıcı ile salıncak arasında bulunur. Alt rotil zamanla eskiyerek boşluk oluşturur. Eğer bu boşluğu fark edip değişimini sağlamazsanız. Yolculuk esnasında yerinden kurtulabilir. Bu durumda tekerlek boşa çıkıp direksiyon hakimiyetinizi kaybettirecektir. Yüksek bir süratte takla atmanız da olağan bir durumdur. Bu sebeple yolculuk esnasında aracınızın ön takımında boşluk fark ederseniz bir an önce servise göstermeniz hayati önem taşır.

Ön Takımdaki

Salıncak

Alt rotil otomobillerin büyük bir çoğunluğunda salıncakta bulunmaktadır. Salıncak ise bazı otomobillerde 2 adet bulunur. Salıncağın görevi; otomobilin tekerleğinin bağlı olduğu taşıyıcının traverse bağlantısını sağlar.

Rot Başı

Rot başının görevi, direksiyon kutusundan gelen dönme hareketini tekerleğe aktarmaktır. Rot başı da diğer tüm ön takım elemanları gibi bozulduğunda boşluk oluşturur. Ön takımda boşluk fark ederseniz bir an önce servise gitmeniz gerekir. Aksi halde kopan rot başı, direksiyon hakimiyetinizi kaybetmenize sebep olacaktır.

Ön Takımdaki

Fren Diski

Fren diski, otomobillerin durmasını sağlayan temel elemanlardan biridir. Balata disk aynasını sıkıştırır. Araç durur. Fren diski zamanla eskir ve çatlar. Bu durum fark edilmez ise fren diski kırılıp tekerin kilitlenmesine sebep olur. Özellikle yüksek hızda böyle bir durum gerçekleşirse büyük facia oluşabilir.

Fren Balatası

Fren balatasının görevi, fren diskini sıkıştırarak durma sağlamaktır. Fren balataları zamanla aşınarak incelir. Balata kısmı bittiğinde araç durma görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu sebeple fren balatalarının kontrolü yapılıp belirli periyotlarla değiştirilmelidir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here