Sudan Hidrojen Üretilerek Otomobillerde Kullanmak

1
3792

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller petrol türevi yakıtlarla çalışabilmektedir. Uzun bir süredir otomobiller için alternatif yakıtlar araştırılmaktadır. Araştırılan yakıtlar içerisinde en gözde olan, dünyanın 4’te 3′ ü olan sudur. Su ile ilgili son zamanlarda yapılan çalışmalardan biri de suyun yapı bileşeni olan hidrojeni sudan ayırarak yanma odasına göndermektir. Bu çalışma kulağa oldukça hoş gelse de termodinamik yasalarına aykırı bazı durumlar vardır. Bu yazımızda sizlere; Sudan hidrojen üretilerek otomobillerde kullanmaktan bahsedeceğiz.

sudan

Dünyadaki petrol günden güne tükenmektedir. Bu sebeple otomobillerde kullanmak için alternatif yakıt arayışı vardır. Son bir kaç yıldır gündemde olan sudaki hidrojeni ayrılarak yanma odasına gönderilmesi çalışmaları vardır. Bu durum kulağa her ne kadar mantıklı gelse de bir takım uyuşmazlıklar da bulunmaktadır. Basit mantıkla düşünecek olursak; yakıt hidrojen, yanıcı bir madde. Yakıtın ana maddesi su. Kaynak ile ilgili de herhangi bir sorun yok. Bu durumda akıllara direkt olarak Termodinamik yasası olan; “Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür ve bu dönüşümde kayıplar vardır. ” İlkesi gelmektedir. Şimdi bu sistemin çalışma prensibinden bahsedelim.

sudan

Hidrojen yakıt tasarruf cihazının çalışma prensibi; bir tank bulunur. Tank içerisinde su ve aktifleştirici bir sıvı bulunur. Aktifleştirici sıvı asit veya baz olarak seçilir. Ayrıştırma ünitesine gelen su, hidrojen ve oksijen olarak ayrı bileşenlerde çıkar. Ayrışan hidrojen yanma odasına gönderilerek yanma sağlar. Peki ayrıştırma ünitesi nasıl çalışır? Tabiki araçtan alınan elektrikle. Araçtan alınan elektriğin kaynağı ise şarj dinamosudur. Şarj dinamosu motor tarafından çevrilir. Bir enerji üretir. Üretilen bu enerji ile de hidrojenden su ayrıştırılarak motora verilir. Bu durumda sudan enerji üretmiş olunmuyor. Enerjinin üretilmediğini termodinamik ilkelerinden biliyoruz. Bu durumda açığa çıkan kimyasal enerji şarj dinamosundan dolaylı yoldan motordan üretilen elektrik enerjisinin dönüştürülmüş halidir. Ayrıca enerji dönüştürülürken kayıplar oluşur.

Tüm bu anlatılanlar düşünüldüğünde; çalışma prensibi bu şekilde olan sistemler motorda tasarruftan ziyade kayıplara yol açmaktadır. Ayrıca aracın şarj dinamosu da zorlanacak ve bazı masrafları beraberinde getirecektir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Evet Termodinamik yasası gereği belki enerji bakımından kayıp olacaktır ama bir yanda fosil yakıttan elde edilecek enerji, diğer yanda sudan elde edilecek enerji söz konusu. Bu durumda elbette sudan elde edilecek enerji çok daha ucuz olacak. Yani şöyle düşünelim; 1 litre yakıtla elde edeceğimiz enerjiyi 2 litre suyla elde etsek bile reel olarak çok daha ucuza mal olacaktır…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here