Rimac Nevera: C_Two Konsepti
Hırvat elektrikli hiper otomobil üreticisi Rimac, radikal C_Two konseptini bir dizi iyileştirme ve yeni bir adla üretime alıyor: Rimac Nevera.
C_Two konseptinin Mart 2018’de piyasaya sürülmesinin ardından üç yıllık geliştirme sürecinin doruk noktası Nevera oldu. 2 milyon Euro’luk (1,72 milyon sterlin) değerindeki araç; Hırvat kıyı şeridinde meydana gelen güçlü ve ani fırtınalara ithafen yeniden adlandırıldı. Ayrıca araç Lotus Evjia’nın da rakibi olarak piyasaya girecek.
Rimac, mühendislerinin 2018’de ana hatlarıyla belirttiği “iddialı performans hedefleri” doğrultusunda geliştirildiği söyleniyor. Şirket, kendi içinde geliştirilen bileşenleri kullanarak “yeni amiral gemilerini her düzeyde rafine ettiğini” iddia ediyor.
Teknik Detaylar
Konseptin güç aktarma organları büyük ölçüde üretime taşındı. Nevera’nın her köşesinde hala yüksek kuvvetli birer motor bulunuyor. Bu da ona toplam 1888 hp güç sağlıyor. Rimac’ın tahminlerine göre bu değer geleneksel bir otomobile göre 3 kat daha fazla güç anlamına geliyor. Rimac, Nevera’nın başlangıçta planlanandan daha düşük sürelerde hızlanma kriter noktalarına ulaştığını söylüyor. 100 km/s hıza sadece 1,85 saniyede çıkabilen ve çeyrek mili yalnızca 8,6 saniyede tamamlayabilen bir otomobil üretildiği iddia ediliyor. Bu değerlerle Nevera, şimdiye kadar üretilmiş en hızlı hızlanan seri üretim otomobil olacak. Ayrıca 258 km/s azami hızı onu kabaca W16 (Bugatti Chiron) ile aynı seviyeye getiriyor.
Güç, 1,4 MW’a kadar güç ürettiği ve yaklaşık 550 km menzili sağladığı belirtilen, H şeklinde 120 kWh’lik özel bir pilde depolanıyor. Güç paketi aynı zamanda otomobilin monokok şasisinin yapısal bir elemanını oluşturuyor. Sertliği arttırılmış bu pil, aracın dengesini dağılımının önden arkaya 48:52 olacağı şekilde yerleştirilmiş. Ayrıca Rimac’a göre Nevera’nın merkezi monokok yapısı, tüm otomotiv endüstrisinde kullanılan en büyük tek parça karbon fiber yapı.
Rimac Nevera Tasarım
Genel tasarım C_Two’dan tanıdık geliyor. Ancak difüzörler, hava girişleri ve gövde panellerinde yapılan ince ayarlamaların, ilk prototiplere göre aero verimliliğini %34 artırdığı; ayrıca düşük hızlarda fren ve motor soğutmasının %30 artırıldığı be
lirtilmiş. Alt gövde plakası, ön kaput, arka difüzör ve spoyler dahil olmak üzere belirli gövde panelleri; hava akışına göre bağımsız olarak hareket edebiliyor. Nevera sahip olduğu sürüş modları ile yere basma kuvvetini arttırabiliyor. Ayrıca düşük sürüklenme modu aero verimliliğini %17,5 arttırıyor.
Geleneksel elektronik stabilite ve çekiş kontrol sistemlerinden kaçınan Nevera; her bir tekerleğe tork seviyesini gerektiği gibi kanalize edebiliyor. Yol ve pist koşulları gibi çeşitli ortamlara adapte olabilmek için saniyede 100 faklı hesaplama yaparak her şartta dinamik kalabiliyor.
Nevera’nın elektrohidrolik rejeneratif frenleri, akünün ve güç aktarma organlarının durumuna tepki verecek şekilde kalibre edilmiştir. Örneğin akü ısınıyorsa, kinetik enerji frenlerden tekerleğe geri akacak, frenler sıcaksa güç geri kazanım derecesi maksimum 300kW hıza çevrilecektir. Fren sisteminin kendisi, altı pistonlu kaliperlerle eşleştirilmiş 390 mm Brembo karbon seramik disklerden oluşuyor. Bu fren kaliperlerinin olağanüstü kuvvetli bir durma performansı sağladığı belirtiliyor.
Diğer Özellikler
Nevera, yedi sürüş modundan biri olan “Sürücü Koçu” modunda optimum değerlere göre çalışan bir yapay zekadan destek alıyor. Böylece yarış çizgileri ve araç kontrölü ile alakalı geri bildirimlerle performansı destekliyor. Ayrıca, dünyada bir ilk olduğu söylenen sistem; bir sürücü pistte gezinirken sesli ve görsel rehberlik sunmak için bir dizi sensör, kamera ve radar kullanıyor.
Ancak Rimac, Nevera’nın pist odaklı bir otomobil olduğu kadar günlük işlerde de başarılı olduğunu vurguluyor. İki koltuk arasındaki merkezi bölmeye sahip minimalist bir iç mekan var. Çoğu işlevin kontrolünü merkezdeki TFT ekran ile sağlanıyor. Ayrıca bir laptop ya da telefon üzerinden görüntü aktarımına da olanak tanıyor.
En Hızlı Elektrikli Otomobiller 1
En Hızlı Elektrikli Otomobiller 2