Avrupa Birliği (AB) Almanya’nın 4 büyük otomotiv üreticisine “Kartelleşme” sebebiyle 1 milyar dolar (875 milyon euro) ceza kesti.
Araçların emisyon kontrol sistemlerini sınırlayacak teknolojilerin kullanılmaması adına gizli anlaşma yaptıkları gerekçesiyle yaptırımda bulundu.
11 Milyar Dolar Ceza
Avrupa Komisyonu, Porsche, BMW, Audi, Daimler markalarının rekabetten ayrışmak için kartelleşme karşıtı Avrupa yasalarını ihlal ettiğini tespit etti ve bir ceza kesti.
Bu kartelleşme girişimini Avrupa Komisyonu’na bildiren Daimler ceza almadı.
Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, bu markaların elinde dizel ve benzinli araçlar için egzoz gazından çıkan zararlı emisyonların yasal sınırları geçmemesi için gerekli olan teknolojilerin olduğunu ancak rekabetten kaçınmak adına tüketicileri daha az kirleten araçlar satın almaktan mahrum ettiklerini belirtti.
Bununla beraber kendi aralarında yaptıkları gizli anlaşma nedeniyle 1 milyar dolar ceza ile yaptırım uyguladı.
Fabrikaların araçlardaki karbon emisyonunun azaltılması konusunda da rekabet olması gerektiğine özenle vurgulayan Vestager, “Üreticiler AB emisyon standartlarının ötesinde daha temiz araç üretme konusunda rekabetten kasten kaçınmıştır. Ve bunu ilgili teknolojinin ellerinde olmasına rağmen yapmıştır” dedi.
Bu konu ” Dizelgate Skandalı“ olarak kamuoyunda bilinen ve bir başka Alman otomobil devi Wolkswagen’in 30 milyar Euro para cezasına çarptırılmasına ve milyonlarca aracın geri çağrılmasına neden olan olayla doğrudan bağlantısı bulunmuyor.
Avrupa Komisyonu’nun ilk kez bu skandalda fiyat ayarlamalarının ötesine geçerek teknik atılımlar konusundaki gizli anlaşmalara karşı ceza kesmişti.
2Avrupa Birliği ” Kartelleşme” Sebebi İle Ceza Kesti!
4 büyük Alman Otomobil devi rekabetten kaçınmak için gizli bir anlaşma yapmış.
Ancak durumu bildiren Daimler markası ceza almamış.
BMW, Porsche, Audi ceza almaktan kaçamadı.
Geçen dönemlerde yaşanan “Dizelgate” skandalı gibi bir durum içinde kalan markalar dünyanın en bilinen otomobil markalarının başında gelen firmalar.
Emisyonlar ve çevrecilik konusunda oldukça hassas olan Avrupa Komisyonu, emisyon değerleri konusunda rekabetin daha ileri boyutlarda yaşanması gerektiğini vurgularken, sözü edilen markaların elinde bu teknolojilerin olmasına rağmen rekabetten kaçmak suretiyle, bu konudan kaçındıklarını bildirdi.
Aynı zamanda kartelleşme suçu işlediklerini söyleyen yetkili, bu konuda kanunların emrettiği yaptırımı uyguladıklarını söyledi.
Ancak bu konunun “Dizelgate” skandalından bağımsız bir durum olduğu da belirtiliyor.
Tekerinize taş değmesin.
Kaynak: Euronews.