Yapılan son araştırmalara göre lastikler dünyayı egzozdan 1000 kat daha fazla kirletiyor. Çoğu kişi araştırma sonuçlarında bunu görmeyi beklemiyordu, bizde o kişilerden biriyiz. Emissions Analytics adlı bir şirket, ortalama bir “aile hatchback”inde lastiklerin, frenlerin ve yol yüzeyinin egzozdan 1.289 kat daha fazla partikül ürettiğini tespit eden bir araştırma yayınladı. Otomobilin ne kadar egzoz dışı emisyon (NEE) ürettiğini belirlemek için test yaptı. Kombine lastiklerin, frenlerin ve yol yüzeyinin bozulması, 5.8 gram NEE partikülü üretti. Arabaların kilometre başına 0,0045 gram egzoz partikülüne izin vardır. Ve şirket, bu rakamların muhtemelen muhafazakar olduğu konusunda uyarıyor.
Lastikler Dünyayı Egzozdan 1000 Kat Daha Fazla Kirletiyor ;
Çalışma, gerçekte nasıl sürdüğümüze benzemeyen ideal koşullar altında gerçekleştirildi
İngiliz şirketi tarafından yapılan testler, düzgün bir şekilde şişirilmiş yeni lastiklerle düzgün bir zemin üzerinde gerçekleştirildi. Gerçek dünya koşulları ile sonuçlar daha da yüksek çıkacaktır. Yetersiz şişirilmiş lastikler ve engebeli yollar daha çok norm olduğundan, partikül emisyonları çok daha derin olabilir. Kamyonlar ise tamamen başka bir endişe kaynağıdır.
Emissions Analytics’ten Richard Lofthouse, “Yalnızca bir otomobilin egzoz borusundan çıkanları değil, lastik ve fren aşınmasından kaynaklanan partikül kirliliğini de düşünmenin zamanı geldi” diyor. Lofthouse ayrıca, “İlk testlerimiz, lastiklerden şok edici miktarda parçacık kirliliği olabileceğini ortaya koyuyor. Bu rakamlar bir arabanın egzozundan çıkan emisyonlardan 1000 kat daha kötü ve daha kirletici. Daha da korkutucu olan ise, egzoz emisyonları uzun yıllardır sıkı bir şekilde düzenleniyor. Yeni sınır ve standartlar getiriliyor. Ancak lastik aşınması tamamen kontrolsüz ve ortaya çıkardığı kirliliğin ve büyüklüğünün farkında değiliz. Ayrıca daha ağır SUV’lerin ve pille çalışan elektrikli otomobillerin satışlarındaki artan artışla birlikte NEE’ler çok ciddi bir sorun.” açıklamalarını ekledi.
SUV’ler ve pikap kullanımı arttıkça ne kadar daha fazla hasara neden olacaklar?
Uzmanlar, araç seyahatleri tarafından üretilen PM10 emisyonlarının (10 mikrondan küçük partiküller) %73’ünü NEE’lere atfediyor. SUV’ların ve pikapların popülaritesi arttıkça ortaya çıkan partiküllerde artmakta. Ayrıca çürüyen altyapıyla birlikte bilinmeyen bir kirlilik sorunuyla karşı karşıyayız. Özellikle bozulan sokaklarda, bu sorun emisyon endişeleri nedeniyle düzeltilmek zorunda kalsa harika olmaz mıydı? “Ne gerekiyorsa” yapmalıyız ve çözüme yönelik önlemler almalıyız. Her geçen gün biraz daha kirlenen yaşam alanımızı korumalıyız.
Günümüzde kirlilik endişesine yönelik çalışmalar yeterince fazla değil. Ayrıca her geçen gün bu durum daha da negatif bir senaryoya dönüşmekte. Bu nedenle hangi ürünün hangi malzemeden daha fazla kirliliğe yol açtığını bilmek her zaman yararımızadır. Kirliliğe sebep olan araç malzemelerinin ve yakıtların azaltılması ve alternatif yöntemler sunulması tek temennimizdir.
Lastikler ayrıca mikroplastik kirliliğinin en önde gelen nedenidir
Bir süredir lastiklerin California kıyı su yollarındaki en büyük mikroplastik kirliliği kaynağı olduğunu biliyorduk. Mikroplastik için kısaca uzunluğu beş mm’den az olan plastik parçaları diyebiliriz. Bu yaklaşık bir susam tohumu büyüklüğündedir. Üç yıllık bir çalışmanın sonuçları, her yıl San Francisco Körfezi’ne yedi trilyon mikroplastik parçasının aktığını buldu. Bunların çoğu çevredeki sokaklardaki lastik tortularından kaynaklıdır. Ayrıca mikroplastik parçalarının çok daha fazlasının ülkemizde, denizlerimizde ve sokaklarımızda olduğunu söyleyelim. Bu durumun farkına erken varmamız ve bir an önce önlemlerimizi almamız gerekmektedir.
Ne yazık ki, şu anda emisyon partikülleri için olduğu gibi mikroplastikler için tek tip bir test yöntemi yok. Numune toplama, işleme, analiz ve raporlamanın tümü bölgesel ve bağımsız testlere bırakılmıştır. Hem partiküllerden hem de mikroplastiklerden kaynaklanan lastik aşınmasının neden olduğu hasara daha fazla önem verdiğimizde, analiz için yapılan süreç daha erken olacaktır. Bu daha sonra bizi soruna yönelik çözümlere götürecektir. Peki bu sorunu nasıl çözebiliriz? Nelerin değişmesi ve yeniden düşünülmesi gerekiyor? Bu sorulara aşağıdaki başlık altında cevaplar arayacağız.
Hem lastik hem de yol yüzeyi bileşimlerinin değiştirilmesi gerekecek
Mevcut lastik bileşimlerinden uzaklaşmak için farklı malzemeler veya bileşikler gerekli olacaktır. Bu, yol yüzeyleri için de geçerli bir durumdur. Diğer malzemelerle birleştirilen zemin lastikleri, yol yüzeylerinin döşenmesi için hızla tercih edilen malzeme haline geliyor. Bu son haberler bu son uygulamayı nasıl etkileyecek? Yol matrisinde zemin lastiklerinin kullanılması partikül sayımına katkıda bulunuyor mu? Şu anda kimse cevaplara sahip değil, ancak bu, gelecekte yepyeni bir soruşturma ve görev dünyası.