Yolculuk sırasından araçtan gelen yanık kokusu, sürücülerin hızla paniğe kapılmasına sebep olabiliyor. Bir anda ortaya çıkan bu koku, aracınızla ilgili ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu tür durumlarda endişelenmeniz son derece normal. Ancak paniğe kapılmak yerine aracınızın durumunu tespit etmeye çalışarak süreci doğru bir şekilde yönetebilirsiniz. İşte tam da böyle anlar için araçta yanık kokusunun oluşmasına neden olan durumları sizin için araştırdık. Bir araya getirdiğimiz başlıklara gelin daha yakından bakalım.
Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması
Hava sıcaklıklarının yükseldiği yaz aylarında, trafikte geçirilen uzun saatler araç için sorun yaratabiliyor. Dışarıdan gelen sıcaklık, motorun çok fazla ısınmasına sebep olurken soğutma sistemine binen yükü de artırıyor. Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi bir durumda gelen kokunun kaynağı direkt olarak araç değil. Egzoz yoluyla yayılan kokunun temel kaynağı, aşırı ısınan motorun içerisindeki yağın yanması. Sıcak havalarda bu gibi bir durumla karşılaşırsanız şu kontrollerin yapılması gerekiyor:
- Motor yağı seviyesi kontrol edilmeli
- Motorun soğutma sistemi kontrol edilmeli
- Motor yağının kalitesi kontrol edilmeli
- Gerekli görüldüğü takdirde motor yağı değiştirilmeli
Fakat aşırı ısınmalarda kokunun tek çıkış noktası egzoz olmayabilir. Eğer araç içinde yanık kokusu alıyorsanız arabanızın elektrik aksamının da kontrol edilmesi gerekiyor. Sıcaklığın artmasıyla birlikte kablo ve elektrik devrelerinde oluşan yanık kokusu, yolculuk esnasında sürücülerin paniğe kapılmasına sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda aracınızın performansında düşüş yaşanmasını engellemek için hemen bir oto tamirciye giderek elektrik sisteminin kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.
Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu
Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek. Sonrasında tekrar debriyaj balatasında yanık kokusu oluşmasını engellemek için ilgili parçaların kontrol edilmesi ve gerekli onarımların yapılması gerekiyor. Aşırı ısınma sorunun oluşmasını engellemek içinse debriyaj pedalına fazla yüklenmemenizde ve yokuş yukarı sürüşlerde ani kalkışlardan kaçınmanızda fayda var. Ayrıca, debriyaj balatasını periyodik olarak kontrol edip gerekli bakım ve onarımlarını yaptırmalısınız.
Fren Balatasından Gelen Yanık Kokusu
Tıpkı yokuş yukarı çıkarken debriyaj balatasından yanık kokusu gelmesi gibi fren balatasından da koku gelebiliyor. Ancak senaryo tam tersi yönde işliyor. Frenler, yokuş aşağı inerken daha yoğun çalıştığı için dik yokuşlarda aşağı yönde bu durumla karşılaşılıyor. Balata, aracın hızını yavaşlatmak için fren pabucu veya fren diskiyle temas ederek sürtünme yoluyla aracın kinetik enerjisini ısıya dönüştürüyor. Aşırı ısınma durumları yaşandığında, balatanın yüzeyindeki kaplamada erime olabilir ve hatta bu malzeme yanabilir.
Fren balatasından yanık kokusu gelmesini engellemek için yokuş aşağı inerken motor freni kullanmak oldukça önemli. Motor freni, rampa aşağı vites düşürülerek yapılıyor. Bu da sürüş sırasında olabildiğince az fren kullanmanıza yardımcı oluyor. Eğer motor freni yapmadan direkt frenle inerseniz balatalarınız ısınıp yanabilir ve ortaya kötü bir koku yayılabilir. Bu durum genellikle fren performansının da düşmesine sebep oluyor. Balatalarınızın soğumasını beklerseniz fren performansı iyileşecektir. Ancak sonrasında aracı bir servise götürüp kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
Lastiklerden Gelen Yanık Kokusu
Sıcak havalarda, ısısı artan asfalt zemine temas eden lastikler sürtünme ile çalışıyor. Bazen hava durumu bazen de aşırı yükleme ve sert sürüşler sebebiyle lastiklerde erimeler olabiliyor. Eğer araç lastiklerinden yanık kokusu geliyorsa aracı durdurup lastiklerin soğumasını beklemelisiniz. Sonrasında lastikleri kontrol edip aşınma gördüğünüz durumda değişimini gerçekleştirmelisiniz.
Kayış Sıyırması Sebebiyle Oluşan Yanık Kokusu
Araçlarda triger kayışı sebebiyle yanık kokusu oluşabiliyor. Ancak böyle bir durumda siz kokuyu almadan önce genellikle araç stop ediyor. Diğer yandan v kayışı, klima kompresörü arızası gibi sebeplerden sıyırıp yanık kokusu oluşturabiliyor. Kayışın düzensiz ve yetersiz gerilmesi, yüzeyindeki hasar ve aşınmalar bu durumun ortaya çıkmasında etken. Yanık kokusunun beraberinde kayışta oluşan aşınma, kopma ve arızalanma durumunu da ortaya çıkarabiliyor. Siz de düzenli kontrollerle bu tür durumların önüne geçebilir ve arıza durumlarının erken tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.
Yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız debriyaj pedalının kullanımı hakkında merak edilen konu başlıklarının yer aldığı bu içeriğimiz de ilginiz çekebilir.