Otomatik Park Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

0
5520
otomatik park sistemi

Otomobiller geçmişten günümüze gelişerek gelen her yeni modelde daha farkı kolay kullanıma yönelik donanımları beraberinde getiren ulaşım araçlarıdır. Eski model araçlarda klima olması bile şaşırtıcı bir donanımken günümüz araçlarında otonom sürüş özelliği dahi görülebilmektedir. Sürücülerin otomobili daha kolay kullanmasına olanak sağlayan donanımlardan biri de otomatik park sistemidir. Otomobil sürücülerinin en çok zorlandığı konu park etmektir. Özellikle büyük bir aracınız var ve kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız park etmek oldukça zor olacaktır. Gelişen teknolojiye ayak uyduran otomobil teknolojisi; beraberinde otomatik park sistemini getirmiştir. Yazımızın devamında; Otomatik park sistemi nedir? Ve Nasıl çalışır? Sorularını cevaplayacağız.

Otomatik Park Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomatik park sistemi genel ismine sahip olan park yardım sistemi, markalar tarafından farklı olarak isimlendirse de küçük bazı farklar dışında yakın çalışma prensibine sahiptir. Sistemin genel tanımı; otomobilin otonom bir şekilde kendini park etmesini sağlayan sistem. Basit bir şekilde çalışmasından bahsedecek olursak; aracın etrafında bulunan sensörler sayesinde aracın park edebileceği yer ölçülür bu sayede park yerinin müsait olup olmadığı anlaşılır. Park yeri müsaitse araç direksiyon sistemini de kullanarak park işlemi yapar.

otomatik park sistemi

Otomatik park sistemi ilk çıktığı zamanlarda sadece direksiyon hareketleri ile sürücüye yardımcı oluyordu. Yani aracın hareket etmesini sağlayan gaz ve fren sürücüye aitti. Günümüz otomobilleri arasında üst segment araçlarda ise tam olarak araç kendi kendini park edebiliyor. Ancak bu donanımı bulunduran araçların büyük çoğunluğunda bu sistem sadece sürücüye yardım etmektedir. Teknoloji geliştikçe donanım daha yaygınlaşır hale gelecektir.

Nasıl Çalışır?

Araç etrafında bulunan uzaklık sensörleri vardır. Park edilmesi istenen yere gelindiğinde sensörler çalışır ve park alanını ölçer. Parka uygun olduğu anlaşılınca ise sürücüyü gaz ve frene basması konusunda bilgilendirir. Araç hareket ederken direksiyon konum sensörleri ile koordineli olarak çalışan araç dışındaki park sensörleri aracı kolay bir şekilde park etmenizi sağlar.

1) Yatay Park Etme

Yaygın olarak cadde üstünde veya mahalle arasında kullandığımız yatay park yöntemi bizi en çok zorlayacak yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu yöntem nedir?

Ehliyet sınavında bu teknik konusunda kafamızı karıştıran bilgileri uygulamak zor gelse de, aslında bu yöntem oldukça pratik ve kolaydır.

1)Yatay park, diğer adıyla paralel park yapmadan önce aracı, arasına arabamızı yerleştireceğimiz iki araçtan, öndekinin yanına paralel olacak şekilde konumlandırıyoruz.

2)Kelebek ayna diye adlandırılan arka camın hemen arkasında bulunan minik camdan bakarak, aracımızın yanında paralel olarak duran araç ile arka tamponların hizalı olmasına dikkat edin.

3)Daha sonra direksiyonu tam sağ yapıp, sol dikiz aynasından arkamızda kalan arabanın tamamını görecek şekilde ve diğer araçla 45 derecelik bir açı oluşana kadar geri geliyoruz.

4)Direksiyonu 1,5 tur döndürüp düzledikten sonra aracı geri vitese takıp sağımızda kalan diğer arabanın ön tampon veya arka tambon ucu, sağ dikiz aynamızın arkasında kalacak şekilde ayarlayıp direksiyonu tam sol yapıp tekrar geriye geliyoruz.

5)Sonrasında aracınızın dikiz aynaları ile kaldırımı kontrol ederek park alanına yerleşme işlemini tamamlıyorsunuz.

Unutmamanız gereken noktalardan biri de park yapacağınız alanda aracınıza yer olup olmadığını önceden kontrol etmek olsun. Yukarıda bahsettiğimiz adımları park alanını kontrol etmeden yaparsanız kaza yapabilirsiniz.

Yatay park yöntemi için uygulamanız gereken pratik park yöntemi, ilk başta karışık gelse de pratik hale geldiği zaman, işinizi çok kolaylaştıran bir yöntem olarak değerlendirilebilir.

2) Dikey Park Etme

Bu yöntem diğerlerine nispeten daha kolaydır. Görüş açısı olarak geniş bir açı sağlayan dik park etme yöntemi stres seviyenizi stabil seviyede tutmanızı sağlar. Öncelikle iki aracın arasına dikey bir şekilde konumlanmadan önce aracın gaz ayarını sabit bir seviyede tutmalısınız. Gireceğiniz açıyı aracınızın sağında ve solunda yeterli boşluk olacak şekilde ayarladıktan sonra yavaşça sağdaki aracın arka tamponuyla sizin aracınız arasında 1,5 karış kalacak şekilde bir dönüş gerçekleştirirseniz park alanını tam ortalamış olursunuz. Ve işte, park etme işlemi kısa sürede tamamlanmış oldu.

3) Geri Park Etme

geri park etme

 Geri geri araba kullanmak geri görüş hakimiyeti zayıf olan sürücüler için biraz ürkütücü görünebilir. Ancak bu tekniği kullanacağınız yer genelde otoparklar olduğu için, geniş şerit aralıkları sizin için en uygun yerleşim alanını sunacaktır.

1)Geri geri gelerek aracınızı size ayrılan bölüme yerleştirmek için önce aracınızı otopark yolu üzerinde trafik akışı az olan bir yerde bulundurun.

2)Gözünüze kestirdiğiniz yerleşim alanına doğru yolu ortalayarak kontrollü bir şekilde ilerleyin.

3)Sonra önüne geldiğiniz park alanına aracınızı 1 metre uzaklaştırın. Sonrasında geri vitese bakıp ayna kontrollerini yaparak, aracı ortalayacak bir şekilde geri geri gelin. Önünüzden geçen araç olursa panik yapmayın. Sizin işiniz arka tarafla.

4)Arabayı ortalama esnasında emin olamazsanız camdan aşağı eğilerek diğer arabalarla olan aralığınızı kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemde tamamlandıktan sonra aracınızı park etmiş olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu yöntemleri denemeden önce konu hakkında uzmanlaşmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Korkmayın! zamanla tekniğiniz gelişme gösterecek ve muhakkak bu işte ustalaşacaksınız.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here