Selde Kalan Otomobil İçin Yapılması Gereken Bakımlar Nelerdir?

0
1214
Selde kalan otomobil

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Otomobil için yapılan düzenli bakım dışında bir de rutin olmayan bakımlar vardır. Bu otomobilde garip bir ses duyulduğunda veya otomobilin başına bir durum geldiğinde yapılan bakımdır. Son zamanlarda çok fazla yağmur yağdı. Yağmur sebebiyle birçok araç su birikintisine ve aşırı yağışa mâruz kaldı. Bizde sizler için selde kalan otomobil için yapılması gereken bakımlar ile ilgili bir yazı hazırladık. Selde Kalan Otomobil İçin Yapılması Gereken Bakımlar Nelerdir?

Selde kalan otomobil

Selde Kalan Otomobil İçin Yapılması Gereken Bakımlar

Yaz kış kullandığımız otomobiller yeri geldiğinde çok fazla yağmura mâruz kalabiliyor. Hatta bazen büyük su birikintileri oluşabiliyor. Araçlar selde kalabiliyor. Sular çekildiğinde araç için yapılması gereken bakımlar nelerdir? Aşama aşama bunlardan bahsedelim.

Tespit

İlk işlem tespittir. Sular çekildiğinde aracın yanına gidip nerelerin su aldığını görmeniz gerekir. Aracın iç bölümü su almış olabilir. Büyük bir su birikintisi oluşmuşsa bu durum oldukça normal karşılanır. Aracın motor bölümü incelenir. Hatta aracın hava filtresi sökülmelidir. Hava filtresini sökmek profesyonellik gerektirmez. Basit bir işlemdir. Hava filtresi söküldüğünde aracın motorunun su alıp almadığı belli olacaktır. Araç durağan haldeyken genelde motora su almaz. Ancak aldıysa hava filtresi sökükken araç güneş altında bir süre bekletilir. Bu süre zarfında kapıların açık olması gerekir. Hatta mümkünse aracın iç bölümünde koltuk altında bulunan soketlerin sökülüp kurutulması önerilir. Bütün bu işlemler aracı çalıştırmadan önce yapılmalıdır. Son olarak ise motor yağı kontrol edilir. Otomatik şanzımanlı araçlarda yağ seviye çubuğundan şanzıman yağı da kontrol edilmelidir. Bu noktalarda su fark edilirse araç çalıştırılmadan çekici ile servise götürülmelidir.

Çalıştırma

Aracın iyice kuruması beklendikten sonra kolay erişimi olan olan soketler sökülüp içleri kontak sprey ile temizlenip kurutulmalıdır. Daha sonra ise araç çalıştırılır. Herhangi bir arıza lambası vs yanıyor mu kontrol edilir. Koltuk altında bulunan kablolar ıslandığında ve kurutulmadığında airbag lambası yanabilir. Soketler sökülüp temizlendiğinde sorun genelde çözülse de kimi zaman airbag sensörü arızalanabilir. Bu sensörün değişimi gerekir. Aynı şekilde aracın ateşleme elemanları ıslandıysa araç bir süre tekleyebilir. Bu tekleme esnasında arıza lambası yanacaktır. Aracın kornası arızalanabilir. Aracın tüm özellikleri kontrol edilip hasar analizi yapılır. Araçla bir tur atılır. Normal dışında bir ses vs var mı diye kontrol edilir. Herhangi bir ses vs var ise servise gidilip çözümü sağlanır. Ancak bir sorun gözükmüyorsa sıra temizliğe geldi.

Temizlik

Sel gibi durumlarda aracın içerisi genelde çamur dolar. Bu çamurun temizliği oldukça zordur. Araca detaylı temizlik yaptırabileceğiniz gibi bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Temizlik işlemi sonrasında motor içini de temizlemek gerekir. Motor içi temizlik işlemi için su yerine temizlik spreyi ve silme işlemini kullanmanız önerilir.

Detaylı Temizlik İlk Aşama

Selde kalan otomobil

Detaylı temizlik işleminde ilk gün yapılması gereken ilk iş koltukların sökülmesidir. Koltuklar Sökülüp araçtan dışarı çıkarılır. Dışarıda koltuklara temizlik sıvısı sıkılır. Kovadaki su ile sünger ıslatılarak ovmaya başlanır. Koltuktaki kirler yavaş yavaş çözülür. Çözülmüş olan kirli su, halı yıkama makinesi ile vakumlanır. Koltuklar Kurumaya bırakılır.

Detaylı Temizlik 2. Aşama

Tam Kapanmada Yapılabilecek İşlemler

Aracın tavan döşemesi, kibar bir şekilde temizlik sıvısı ve sünger vasıtasıyla köpürtülür ve makine ile çekilir. Aracın taban halısı, temizleyici sıvı ile koltuklara yapılan işlem ile aynı şekilde temizlenir. Kapı döşemeleri de aynı işlemlere tabi tutulur. Aracın göğüs bölümü nemli bir bez ile temizlenir ve kurutulur. Araç bir süre havalandırılır.

Detaylı Temizlik 3. Aşama

Aracın camları temizlenir. Sonrasında yapılması gereken ise koltukların montajıdır. Koltuklar yerine takılınca işlem bitmiş olacaktır. Bu işlemler yapıldığı takdirde araç içerisinin atmosferinin dahi değiştiğini fark edeceksiniz. 6 ayda bir bu işlemi yapmak aracınızdaki sürüş keyfini dahi arttıracaktır.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here