Benzinli ve Dizel Motorlar Arasındaki Fark nedir? Hep birlikte detaylı örneklerle iki farklı yakıtlı motoru inceleyelim. Her arabanın bir motoru vardır ama her arabanın motoru aynı değildir. Kulağa basit ve belki de aşırı felsefi geliyor, ama bu doğru. Ve en popüler iki motor türü, benzinle çalışan ve dizelle çalışan motorlardır. Ama fark nedir, ikisi birbirinin yerine kullanılabilir mi ve her birinin faydaları nelerdir?
Benzinli ve Dizel Motorlar Arasındaki Fark Nedir?
Hem benzinli hem de dizel motorlar dört zamanlı motorlar olarak bilinir. Basitçe söylemek gerekirse, yakıt ve hava bir odaya enjekte edilir. Bu hava ve yakıt, pistonun yukarı itilmesiyle sıkıştırılır ve ateşlenir. Bu yakıtın patlaması pistonu geri iter ve sonra piston yukarı kalktığında tüm egzoz dışarı itilir. Döngü, gazınız bitene kadar tekrar eder, ki bu umarım asla olmaz.
Ancak bu üçüncü adım, yakıt tutuşturulduğunda, işlerin farklılaşmaya başladığı zamandır. Benzinli motorda, buji adı verilen bir eleman vardır. Gazı yakmak/pistonu aşağı itmek için bir kıvılcım oluşturan küçük bir şok tabancası gibi düşünün. Dört silindirli bir motorunuz varsa, dört bujiniz vardır.
Dizel motorlarda buji yoktur. Bunun yerine hava ve yakıt çok daha fazla sıkıştırılır. Ve bu hızlı sıkıştırma, harici bir kıvılcım yerine benzini yakan ısı üretir. Bu en basit bir açıklama. Ama benzinli motorlar ve dizel motorlar aynı dört zamanlı işlemi kullanıyorsa, neden aynı yakıtları kullanmasınlar.
Temel Fark Nedir?
Benzin ve dizel arasında iki temel fark vardır: kalınlık ve yanıcılık. İlkini anlamak oldukça kolaydır. Benzin, dizelden çok daha incedir, dizel ise yağa benzer kıvamdadır. Ancak daha zengin karışıma rağmen, aslında benzinden daha az yanıcıdır. Yakıtla bir kibrit tutarsanız alev almaz, ancak benzin çok daha hızlı yanar. Bununla birlikte, asla bir gaz motorunda dizel yakıt veya dizel bir motorda benzin kullanmayın. Motoru yok etmek istemiyorsanız, bu durumda devam edin. Benzinli bir arabaya dizel koymak kesinlikle yapmamanız gereken bir şeydir. Böyle bir durumda benzin yakıtlı motor ağır karışımı işlemek için tasarlanmamış yakıt pompalarını ve enjektörleri tıkayabilir.
Şimdi, dizel motorlar inanılmaz derecede dayanıklıdır, biyodizel, Dimetil Eter ve hatta kullanılmış bitkisel yağ gibi farklı yakıtlarla çalışabilir. Dizel motorlar başlangıçta dünya çapında bir otomotiv patlamasını teşvik etmeye yardımcı olacak ucuz ve erişilebilir bir kaynak olan fıstık yağı ile çalışacak şekilde tasarlandı. Ancak benzinle çalışamazlar.
Bunun nedeni kısmen yukarıda bahsedilen tüm yakıtların ve dizelin kendisinin petrole daha yakın olmasıdır. Dizel içinden akarken motorun ipeksi pürüzsüz çalışmasını sağlayan yağlama özelliklerine sahiptirler. Diğer bir deyişle, dizel yakıt bu yağlama kalitesine sahip olmasaydı, motoru tıkardı. Gaz sadece gazdır, parçalara zarar verecek ve motoru toplayacak herhangi bir şeyi yağlamak için tasarlanmamıştır. Bu yüzden ikisini karıştırmayın, bu arabanız için tabuta bir çivi olur. Ancak doğru motora doğru türde yakıtı koyduğunuzda, dizelden dizele ve gazdan gaza, bazı belirgin avantajları vardır.
Hangisi Daha İyi: Benzinli Mi Dizel Mi?
Şimdi, bu dolu bir soru. Hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek, bir arabada ne aradığınıza bağlıdır. Her iki motor seçeneği de kendi işlerinde harikadır, ancak bir dizeli gaz savaşına sokmak istemezsiniz.
Benzinli motorun avantajı, daha yüksek devirde çalışırken daha küçük olabilmesidir. Oysa dizel motorlar büyük olmasına rağmen çok hızlı gider. Benzinli motorların bakımı da daha ucuzdur ve kullandıkları yakıt ülke genelinde daha kolay bulunur. Ve eğer çevreyi korumaya çalışıyorsanız. Ancak henüz elektriğe geçemiyorsanız, o zaman benzin de temiz bir seçenektir.
Dizel motorlar ise sonsuza kadar çalışır. Benzinli motorların aksine gürültülü olabilirler, ancak uzun mesafeli büyük araçlar ve okul otobüsleri için tercih edilen seçenektir. Onlara yakıtı verirseniz, devam edecekler. Ayrıca daha torklu olma eğilimindedirler ve daha ağır yükleri çekebilirler. Bu, düşük devirlerde neden oldukça mutlu ve güçlü bir şekilde çalıştıklarını açıklar.
Uzun lafın kısası, yüksek hız ve performans arıyorsanız, gaz yakan bir motor isteyeceksiniz. Ancak, çekmeniz veya uzun yolculuklara çıkmanız gerekiyorsa, dizel daha iyi bir seçenektir.