Yakıtınız Bittiğinde Neler Olur?

0
7907
yakııktınız bittiğinde

Yakıtın Bitmesi Arabanıza Zarar Verebilir mi?

Yakıtın bitmesi sizin için can sıkıcı ve hatta utanç verici olabilir, ancak arabanız için daha kötü olabilir. Tüm rotayı planlamanıza rağmen yakıtınız bitiyorsa ve kendinizi boş bir yakıt deposu ile yüz yüze buluyorsanız, ne yapabileceğinizi veya yapmamanız gerektiğini bilmenizde fayda var.

Bu kılavuzda, yakıtınız bittiğinde kaputun altında neler olduğunu inceleyeceğiz. Detaylar için “Yakıtınız Bittiğinde Neler Olur?” yazımızı okumaya devam edin.

yakıtınız bittiğinde

Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur?

Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.

Bu nedenle, yakınlarda bir benzin istasyonu olduğunu veya bagajda bir kutu yedek yakıt olduğunu bilseniz bile, aracınızın tamamen kuru çalışmasına izin vermek asla iyi değildir. Bu, motoru gereksiz yere strese sokar ve yakıt deposunda ve yanma odasında biriken hava sayesinde, aracınızı doldurduktan sonra bile tekrar yola çıkmakta zorlanmanız anlamına gelebilir.

Yakıtın Bitmesi Hangi Hasarlara Neden Olabilir?

Yakıtınız bittiğinde motor hasarı her zaman garanti edilmez. Aslında, modern motorlar sadece kuru çalışmadan çok daha fazlasına dayanacak şekilde üretilmiştir. Ancak eski bir araba kullanıyorsanız veya düzenli olarak yakıt bitiyorsa sorun yaşamanız oldukça muhtemel.

Bir arabanın yakıtı azaldığında, yakıt deposunun dibinde biriken enkaz ve parçacıklar da dahil olmak üzere, araba gidebilmek için depodan her şeyi çeker. Eski arabalar özellikle parçacıkları çekmeye karşı hassastır, bu yüzden yakıt seviyesinin çok fazla düşmesine izin vermeme alışkanlığı edinmelisiniz.

Yakıt deposundaki pislikler yakıt hatlarına çekilir ve motora doğru yönlendirilirse, filtrelerde tıkanmalara neden olarak motorun en iyi şekilde çalışmasını veya hiç çalışmamasını önleyebilir. Yakıt filtresine yerleştikten sonra tortuyu çıkarmak zor olabilir.

Dizel Sürmek? Yakıtın Bitmesine Karşı Daha Dikkatli Olmanız Gerekiyor

Dizel bir arabanız varsa, muhtemelen yakıtın bitmesinin neden olduğu tehlikeleri (ve olası masrafları) duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, dizel motorlardaki güçlü yakıt enjektörlerinin, depoda daha fazla yakıt kalmadığında çok fazla hava çekmeye başlamasıdır ve bu, sistemdeki farklı bileşenler üzerinde feci bir etki yaratabilir.

Yakıt sistemi havayla tamamen tıkandığında, enjektörlere ve filtrelere zarar verir ve motorun tekrar dönmesini inanılmaz derecede zorlaştırabilir. Yakıt ikmali yapıldıktan sonra gaz pedalının birkaç pompasıyla devrilecek benzinli bir motorun aksine, bir dizeli tekrar çalıştırmak için doğru aletlere sahip bir profesyonel gerekebilir.

Bir dizel motorun boş çalıştıktan sonra tekrar çalışması için, genellikle yakıt sisteminden havanın alınması gerekir. Bu, filtreleri çıkarmaları, tüm yakıt hatlarını temizlemeleri, boşaltmaları ve potansiyel olarak enjektörleri ve pompayı değiştirmeleri gerekeceğinden, profesyonellere bırakılması gereken pahalı ve zaman alıcı bir süreç olabilir.

Bir hibrit kullanıyorsanız, yine de yakıtınızı düşünmeniz gerekir, çünkü hem yakıtın hem de elektriğin bitmesi gerçekten sizi çıkmaza sokar.

Yakıtı Bittikten Sonra Bir Araba Nasıl Yeniden Çalıştırılır?

Aracınıza güvenli bir şekilde yakıt ikmali yaptığınızda ve motoru tekrar çalıştırmanız gerektiğinde, ateşlemeye, marş motoruna ve aküye çok fazla yük bindirmeden motorun ateşlenmesini sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Yakıt sistemde dolaşmadığından motoru çalıştırmak için birkaç deneme gerekebilir, bu nedenle kontağı tekrar tekrar çalıştırmamak iyi bir fikirdir, çünkü bu sadece aküyü boşaltacaktır.

Motoru çalıştırmayı denemek için birkaç şey:

  • Yakıt enjektörlerini daha hızlı devreye sokmak için gaz pedalına basın. Bu, aracın çalışmasına yardımcı olmak için yakıtın motorda dolaşmasını sağlayacaktır.
  • Motoru çalıştırmadan kontağı “açık” konuma çevirin. Bunu birkaç kez yapmak, elektrikli yakıt enjektörlerinin aküye yüksek bir güç talebi olmadan, yakıtı sirküle etmeye başlamasını sağlayacaktır.
  • Arabanın soğuması için bolca zamanı olduğundan emin olun. Yakıtın bitmesi, yakıt pompasının aşırı ısınmasına ve arızalanmasına neden olabilir ve yakıt doldurulduktan sonra bile bunun normal çalışma sıcaklığına düşmesi biraz zaman alabilir.

Yakıtın bitme ihtimalinin zayıf olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, özellikle uzun süre kötü trafikte sıkışıp kalırsanız böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. Yapılacak en iyi şey hazırlıklı olmaktır, bu yüzden uzun bir yolculuğa çıkacaksanız veya hava kötüyse, deponuzun tamamen dolu olduğundan emin olun.

Ayrıca yakıt deponuzu her zaman en az dörtte biri kadar dolu tutmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde motor, deponuzun altındaki kirli maddeleri değil, yalnızca temiz yakıtı çeker. Yakıt sistemini temiz tutmak ve arabanızın motorunun sağlığını iyileştirmek için böyle önemli noktalara dikkat etmelisiniz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here