Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

0
12770

Sıcak havalar etkisini yitirmeye başladı kış geliyor. Kış mevsiminde özellikle sabah otomobile ilk binildiğinde camlarda buğu oluşabiliyor. Araç ısınınca çözülse de bunu beklemek bir vakit alıyor. Camlara uygulanan işlem ile camların buğulanmasının önüne geçilebiliyor. Peki cam buğulanması nasıl önlenir? Kış gelmeden yapılması gereken buğu önleme yöntemleri hakkında detaylar yazımızın devamında.

Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

Genellde soğuk havalarda oluşan cam buğulanmasının ana sebebi, araç içerisinde bulunan nemin sıcaklık farkı sebebiyle cam yüzeyinde bir katman oluşturmasıdır. Araçta cam buğulanmasını önlemek için 2 yöntem var. Bunlardan biri araç içerisindeki nemi azaltmak; diğeri ise cam yüzeyinde katman oluşumunu engellemektir. Cam yüzeyinde katman oluşumunu engellemek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler yazımızın devamında yer alacak. Aracınızın camında buğulanma oluşuyorsa buğulanmanın kısa sürede kaybolması için kapıları bir süre açık bırakabilirsiniz. Bu durumda araç iç sıcaklığı ile dış sıcaklık arasındaki fark azalacaktır. Buğulanma kısa sürede yok olur.

cam buğulanması nasıl önlenir

Kalorifer havayı dışarıdan alsın: Klima donanımı bulunan otomobillerin kalorifer sistemlerinde iç döngü modu bulunmaktadır. Klima açıldığında hava dışarıdan içeri gelmez. Araç içerisinde bulunan hava dolanır. Bu durumda araç içerisindeki nem miktarı artacaktır. İç döngü modunu kapatırsanız hava dışarıdan gelecek. Araç içerisinde nem birikimi olmayacak ve cam buğusu yok olacaktır. Ayrıca iç döngüyü uzun süre kullanmak baş ağrısına neden olabilir.

Tıraş Köpüğü Uygulaması: Günümüzde camlarda buğu oluşumunu engellemek için buğu önleyici spray satılıyor. Ancak geçmiş zamanda araç sahipleri buğu oluşumunun engellenmesi için araçlarının camlarına traş köpüğü uygulaması yapıyordu. Hala daha birçok kişi tarafından kullanılan bu yöntem oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Yaklaşık 3 gün etkisi olan traş köpüğünün uygulamasından bahsedelim.cam buğulanması nasıl önlenir

Nasıl Uygulanır: Cam yüzeyinin temiz olması gerekir. Cam temizleme sıvısı ve cam bezi ile cam temizlenir. Cam kuruduktan sonra traş köpüğü cama sıkılır. Sünger yardımı ile cama uygulanır. Çok fazla bastırmamak gerekir. Bir süre uygulama yapıldıktan sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla bastırılmadan cam silinir.

Buğu Önleyici Spray: Günümüz şartlarında her araçta bulunması gerekir. Camların buğu yapmasını engelleyerek daha iyi bir sürüş sunar. Uygulama yapılacak camın temiz olması gerekir. Cam bezi ve cam temizleyicisi ile cam temizlenir. Buğu önleyici spray, cama sıkılır. Traş köpüğü uygulamasındaki gibi bir süre bez yardımı ile uygulama yapılır. 2-3 dakika bekledikten sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla bastırmadan silinir. Traş köpüğüne göre çok daha etkili bir yöntemdir.

Arka Cam Buğusunun Giderilmesi: Otomobillerde arka camda buz ve buğunun çözülmesi için rezistans bulunur. Rezistans tuşuna basıp çalıştırıldığında arka camda bulunan tel rezistanslar devreye girer. Arka camdaki buğu çözülür. Buğunun çözülmesi ile birlikte temiz bir görüş alanı oluşur. Arka camın içten temizlenmesi gerekiyorsa cam temizliği yan hamlelerle yapılmalıdır. Aksi halde rezistanslar zarar görebilir.

Cam Buğulanması Sorun Kaynaklı Olabilir

Tüm bu işlemleri yaptınız ancak hala daha cam buğulanmanız geçmedi mi? Aracınız da bir sorun olabilir. Öncelikle aracınızın taban halılarını kontrol edin taban halılarının ıslak olması araçtaki nemi artıracaktır. Bu durumda camlar buğulanacaktır. Taban bölümüne suyun nereden geldiğini bulup sorunu çözebilirsiniz. Yaz aylarında taban bölümü ıslanıyorsa; klimanın tahliye hortumu delik olabilir. Bu durumda dışarıya akması gereken su aracın içerisine akacaktır. Ayrıca araçta sunroof var ise sunroof tahliye bölümünde dışarı akması gereken su, araç içerisine girebilir. Bu durumda da nem oluşacak ve camlar buğulanacaktır. Aynı şekilde aracın fitillerinde bir problem varsa aradan su sızıp araç içerisine girer. Taban bölümünde biriken nem camların buğulanmasına neden olacaktır.

Taban halısının ıslanmasının bir nedeni de kalorifer radyatörünün çürüyerek su kaçırmasıdır. Kabin içerisine kaçan su yine camların buğulanmasına neden olabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here