Ateşleme Bobini Tamiri Nasıl Yapılır ?

0
10010
ateşleme bobini tamiri nasıl yapılır

Ateşleme Bobini Nedir?

Ateşleme işlemi için gerekli ana parça olan ateşleme bobini, ateşleme işlemi için gerekli olan önemli parçalardan birisidir. Bir diğer adı ile endüksiyon bobini olarak da bilinen bu parça aracın çalışması için yüksek gerilim üretir. 12 volt direnç ölçümü olarak gelen elektriği yükseltir. Daha sonra ise bujilere gönderir. Genellikle eski araçlarda 1 tane bobin bulunur. Yeni araçlarda ise her bujiye bir bobin bağlıdır. Bu şekilde üretilmesinden dolayı, bobinlerden birinin hatta ikisinin bile arızalanması durumunda araç yolda kalmaz. Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir, ateşleme bobini ömrü ne kadar, ateşleme bobini tamiri nasıl yapılır ?

Ateşleme Bobini Tamiri Nasıl Yapılır

Ateşleme Bobini Çalışma Prensibi

  • Kontak anahtarının açılması ile birlikte akü akımı bobinin primer devrelerinden geçer.
  • Sonra akım birinci devre sargılarının çıkış ucundan distribütöre ulaşır. Bu sayede bobin platinler üzerinden devresini tamamlar.
  • Akım düşük voltaj devresinden geçerken yavaş yavaş yükselmeye başlar. Başta hiç akım olmayan sargılarda kuvvetli bir manyetik alan oluşur.
  • Alçak voltaj devresine kondansatör konularak yüksek voltaj devresinden akım alınır. Kondansatör üzerinde akım şarj edilir.
  • Son olarak ikinci devrede yüksek değerde voltaj elde edilerek bujilere dağıtılır.

Ateşleme Bobini Görevi Nedir ?

Ateşleme bobini bir nevi transformatör gibi görev yapar. Bu sayede düşük voltajı binlerce voltaja yükseltir. Aynı zamanda platin ve kondansatörle birlikte çalışarak batarya gerilim ölçümünü değer olarak artırır. Amacı ise gerilimi 2000- 2500 volta kadar çıkarıp bujide kıvılcım çaktırabilmektir. Ateşleme bobini kaç volt üretir? diye soracak olursanız da cevap olarak en fazla 20000 ile 30000 volt değerleri verilir. Bobinin içindeki yağ, bobinin fazla ısınması gibi sorunları engeller. Aynı zamanda da kolay soğumasını sağlar. Bu sayede görevini tam bir koordine şekilde gerçekleştirir.

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar ?

Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri

Arıza belirtileri araçta kaç bobin olduğuna göre değişkenlik gösterir. Eğer tek bobinli eski tip bir ateşleme sistemiyse ve eğer bobin tamamen yüksek gerilim üretemez duruma geldiyse araç hiç çalışmaz. Ancak eğer olması gerekenden düşük gerilim üretirse de devire bağlı tekleme, zor çalışma, çiğ benzin atma, titreme, silkeleme ve vuruntu, yolda stop etme gibi durumlar meydana gelmektedir. Peki bu durumda ne yapmalısınız ? Bu gibi durumlarda bobin kablosunu söküp motorun üstüne şasi yaptırarak oluşan arkı gözlemlemelisiniz. Eğer gözle net görülür şekilde ark yoksa bobinin yeterli gerilimi üretmediğini anlayabilirsiniz.

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar ?

Ateşleme bobinlerinin ömrü ne kadar sorusuna, yıpranma ve kullanım sebebi ile değişir yanıtını verebiliriz. Ayrıca bu bobinler her periyodik bakımda kontrol edilmez. Arıza yaptığında kendini belli ettiği için her bakımda kontrolüne gerek yoktur. Peki ateşleme bobini kaç binde değişir ? Eğer herhangi bir belirti durumu yoksa 100.000 kilometreye kadar kullanılabilirler. Ancak belirtilerden yalnızca birinin bile olması durumunda araç değişim süresi gelmeden servise götürülür.

Ateşleme Bobini Neden Arıza Yapar?

Bobinin arıza yapmasının birçok sebebi vardır. En çok arıza sebebi ise orijinal bobin bozulduğunda yan sanayi bobin kullanılmasıdır. Kalitesiz malzeme ile üretilen bu ürünler çok kısa sürede bozulur. Bujiler kırıldığında ya da bozulduğunda arızaya sebep olabilir. Buji kablolarında kırılma, ezilme, bükülme gibi durumlarda arıza sebeplerinden sayılabilir.

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar ?

Ateşleme Bobini Arızası Neden Olur?

Bobin arızası LPG’li sistem ile çalışan araçlarda daha çok görülüyor olsa da dizel ve benzinli araçlar için de problem oluşturabiliyor. Arıza sebepleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Bujilerde çatlak meydana gelmesi,
  • Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması,
  • Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi,
  • Kullanım ömrünün bitmesi,
  • Kullanım süresi,
  • Yıpranması ve zayıflaması nedeni ile ortaya çıkan bozulmalar arıza nedenleri olarak sayılabilir.

Ateşleme Bobini Tamiri Nasıl Yapılır ?

Bobini tamir etme şansı pek mümkün değildir. Aracınızın ateşleme bobini bozulduysa yenisi ile değiştirmeniz gerekecek. Değiştirme işlemi aşamaları:

  • Akünüzdeki negatif kutup başını sökün
  • Değiştirilmesi gereken ateşleme bobinini bulun
  • Ateşleme bobininden silindirlere kablolar gidiyorsa Bobine giden her bir kabloyu çıkarın
  • Ateşleme kablolarını yana itin
  • Bobinin kenarına doğru giden fişin üzerindeki klipsi serbest bırakın. Böylece eski bobini sökmüş oldunuz.
  • Yeni bobini takmak için bir anahtar kullanarak bobini yerinde tutan cıvataları çıkarın
  • Bobini motor yuvasından çıkartın
  • Takmadan önce yeni bobini eskisiyle karşılaştırın
  • Yeni bobini eskisiyle aynı yönde yönlendirin
  • Bobini yerinde tutmak için cıvataları takın

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar ?

Ateşleme Bobini Fiyatları

Araçlardaki ateşleme bobinleri sistemlerine göre fiyatları farklılık gösterebiliyor. Tek bobine sahip araçlarda bobinin komple değişmesi gerektiği için maliyeti fazla olabilir. Her bujilere tek tek bağlı olan bobinlerde ise sadece zarar görenler değiştirildiği için ve komple değiştirilemeyeceği için fiyat daha uygun olabilir. Peki yan sanayi ürünler aracın veya parçaların çalışma performansını etkiler mi? Buna cevabımız evet, etkiler. Eğer kalitesiz malzemeden yapılma parçalar kullanılırsa ömürlerinin de kısa olmasına sebep olur. Fiyat fayda ve kalite analizi karşılaştırması yapıldığında orijinal bobinler her türlü daha avantajlı olacaktır.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here