Ford Model T ile İlk Dünya Turu Atan Kadın Sürücü… Bu hikaye, Winnipeg / Kanada’dan Idris Galcia Hall adında olağanüstü bir genç bayanla başlıyor. 1922 yılında henüz on altı yaşındayken, Paris Herald’da şu manşeti taşıyan bir gazete ilanı görür. “Zekiler ve Güzeller… Şanslı Genç Kadına Dünya Turu Teklifi… Asya, Afrika keşif gezisine katılmak isteyenler…” Ayrıca gazete ilanının devamında şunlar yazıyordu “İyi görünümlü, zeki, genç kadınlar gereklidir. En az iki yıl etek giymekten ve evlilikten vazgeçmeli. Zorlu hayat şartlarına hazır olmalı ve bir film kamerasının önünde ve arkasında çalışmaya hazır olmalı.” İlanı veren kişi, Polonyalı bir görüntü yönetmeni ve maceracı olan Kaptan Walter Wanderwall’dan başkası değildi.
Gazete ilanını okudukça çok heyecanlanan Idris Galcia Hall, bir şekilde anne babasını keşif gezisine gitmesine izin vermeye ikna etmeyi başardı. Ardından özel bir Ford Model T‘yi içeren tarihin en şaşırtıcı araba yolculuklarından biri gerçekleşti.
Ford Model T
Arabanın yoldan aşağı sıçradığı ve belki de en uygunsuz anda geri teptiği o eski siyah beyaz komedi filmlerinden çıkmış görüntüsü, zamanının en iyilerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Model T efsanevi bir arabadır. İlk uygun fiyatlı motorlu arabaydı ve kitleler için kara yolculuğunda devrim yaratmayı başardı. 1908 ve 1927 yılları arasında Ford, 2.9 litre, dört silindirli motorlara ve 20 beygir gücüne eşdeğer güce sahip bu çığır açan araçlardan 15 milyondan fazla üretti.
Model T, araba kavramı için her şeyi değiştirdi. Bu sadece Ford Motor Company‘yi iyi ve gerçek bir haritaya yerleştirmekle kalmadı. Aynı zamanda ona yeni bir özgürlük sağlayabilecek artan sayıda orta sınıf ailenin de araba sahibi olmasını sağladı. Idris’in günlüğünde, Model T’den büyük bir hayranlıkla söz ettiğini görebiliyoruz. Ayrıca günlüklerinde zorlu keşif gezileri için neden Ford Model T’yi seçtiklerine dair bazı fikirler de vermektedir. Kadın kahramanımızın yazısına göre Kayıtlara göre mümkün olan en uzun, şans eseri en tehlikeli motorlu araç trekkingi için, Henry Ford’un Model T’si Flivver tek araçtı. Bu arabanın sadece iki vitese sahipti. İç konfor, ısıtıcı ve klima gibi özelliklere sahip değildi.
İlk Dünya Turu Gezisi
29 Aralık 1922’de deri kaskları, gözlükler ve dayanıklı bir kıyafetle donanmış Idris, Walter’la devasa bir yolculuğa çıktılar. Yolculuğa Fransa’nın Nice kentinde başladılar ve Avrupa’ya doğru yola çıktılar. Büyük tezahüratların, kameraların ve heyecanlı alkışların sesine doğru yola çıkarken, yolculuklarının tamamlanmasının neredeyse beş yıl alacağı hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Yolculuklarının ilk zamanları başlarına neler geleceğinden ikisinin de haberi yoktu. İtalya’yı geçerken Mussolini ve faşist ordusunun yol açtığı huzursuzluğu ilk elden yaşadılar. Savaş sonrası yoksulluk çeken Almanya’da, gıda kıtlığı nedeniyle ayaklanan düşmanca çetelerle karşı karşıya kaldılar. Mısır’da Krallar Vadisi’nin önündeki ünlü Sfenks heykelinin eteğinde kamp kurdular. Yahudilerin kitleler halinde göç ettiği bir zamanda Filistin’den geçtiler. Hindistan’da, Model-T’leri nehirler boyunca çekmelerine yardımcı olmak için mandaları kullanmak zorunda kaldılar. Ayrıca o zamanlar toplulukları kasıp kavuranveba salgınına karşı kendilerini de korumak zorundaydılar.
Doğu Afrika’da, Sudan çölünü geçen su kaynakları tükendiği için neredeyse susuzluktan ölüyorlardı. Ayrıca Suudi Arabistan’da Mekke’yi ziyaret etmeye hevesli olan Idris, namaz kılan kalabalığına katılmak için bir erkek kılığına girdi. Daha sonra Doğuya doğru ilerleyerek birçok kırsal topluluğun bir motorlu taşıt görmemiş olduğu Çin’e ulaştılar. Model T’ler asla tasarlanmadıkları arazilerde yolculuk ederken Çinli haydutlar bile korku içinde kenara çekildiler. Arabaları bozulduğunda birçok yerel topluluk yardıma geldi ve sorunlarını gidermek için ellerinden geleni yaptılar. Kızıl Ordu, topraklarında araba kullanan ilk kadın olduğu için Idris Galcia Hall’e “Onursal Albay” statüsü verildi.
Dünyanın dört bir yanındaki haberler film yapımcıları, gazeteler ve dergiler ilerlemelerini haber yaparak, maceracı çiftin gezisini tüm dünyaya bildirdi. Dünyanın her yerinden insanlar onu kollarını açarak karşıladıkça popülaritesi arttı. Unutmayalım ki bu kadınlar için önemli bir dönemdi. Eşitlik için verilen uzun mücadelelerden sonra bir desteğe ihtiyaçları vardı.
Idris Galcia Hall ve Walter Wanderwall
ABD gezileri sırasında Nisan 1925’te İdris, Walter ile evlendi. Böylece günümüzde bilinen Aloha Wanderwell adını aldı. Beş yıllarını alan inanılmaz bir yolculuktan sonra Ocak 1927’de Fransa’ya döndüler. Bu turdan sonra Aloha Wanderwell, Guinness Rekorlar Kitabı’na “Dünyayı dolaşan ilk kadın” olarak yer aldı. Rekordan sonra Aloha’nın sloganıysa “Mesleğe göre maceraperest olduğunuz zaman günden güne yaşamayı öğrenir ve hiçbir şeyden pişmanlık duymazsınız.” oldu. Ayrıca Ford Model T ile İlk Dünya Turu Atan Kadın Sürücü Aloha Wanderwell’in hayatı ve yolculuğu hakkındaki detaylara Alohawanderwell.com adresinden ulaşabilirsiniz.