2021 yılının sonuna gelmemizle beraber yeni yılda trafik sigortasında fiyatların ne olacağıyla ilgili tartışmalar başladı. Biz de arabam.com olarak yeni yıl için öngörülen trafik sigortası fiyatlarını içeren bu yazıyı hazırladık.
Sigortacıları dinlediğinizde, devletin belirlediği fiyat artış oranının yetersiz kaldığını ve maliyetlerin çok arttığını söylüyorlar. Durum böyle olunca da trafik sigortası üzerinde uygulanan prim artışının kaçınılmaz hale geldiği savunuluyor. Tüketicileri dinlediğinizde ise, ‘döviz düşüyor, buna rağmen fiyatlarda neden artış oluyor?’ deniliyor. Ki, haklı olduklarını söyleyebiliriz. 15 milyona yakın acente şirketi ise belirlenen trafik sigortası fiyatlarının düşük olduğunu ve yeterli oranda komisyon alamadıklarından, artık işlerini yürütemediklerini söylüyorlar. Diğer yandan sivil toplum örgütleri de gündemine trafik sigortası fiyatlarını alarak prim artışına karşı çıkıyorlar. Durum böyleyken son açıklama, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’den geldi. Palandöken, her şirkette trafik sigortası fiyatlarının farklı olmasından dolayı, kura göre fiyatların değiştiğinden yakınarak, fiyatların sabitlenmesini, yeni senede de zam yapılmamasını istedi.
Peki, Yeni Yılla Beraber Yaklaşık 25 milyon Sürücüyü Etkilen Trafik Sigortasında Fiyat Artışı Olacak Mı?
Trafik sigortasında uygulanacak olan primi araç gruplarına, illere, sürücünün hasar geçmişine göre Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirliyor. Yani, devlet bir tavan fiyat belirliyor. Sigorta şirketleri de bu fiyatın üzerinde bir satış yapamıyor. Ancak isteyen şirketler bu fiyatın altında primle poliçe kesebiliyorlar. SEDDK, tavan fiyatına her ay yapılacak fiyat artış oranını belirliyor. Şirketler de isterlerse bu oranlara göre her ay uygulanan primi artırabiliyor. Bu verilere göre de 2021 yılında şirketlere aylık yüzde 1, yıllık da yüzde 12 oranında fiyat artış hakkı tanındı. 2022 yılı ile beraber ise şirketler fiyatlarını aylık yüzde 1.25, yıllık da yüzde 15 artırabilecekler. Ancak sigorta şirketleri yine de bu fiyat artış oranlarını yetersiz buluyorlar ve 2022 yılında daha fazla oranda artış yapılmasını istiyorlar. Resmi Gazete’de yayımlanan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yönetmeliğine göre, zorunlu trafik sigortası asgari teminatları araç başına fiyatlarda yeni düzenlemeye gidildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yönetmeliğine göre, araç başına zorunlu trafik sigortası asgari teminatları 36 bin TL’den 50 bin TL’ye, kaza başına ise 72 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarıldı. Zorunlu trafik sigortasında uygulanan yönetmeliğe göre; mesleki faaliyette bulunanlar için asgari sigorta teminat tutarları ile koltuk sayısı 10 ve üzerinde olan araçlar için bu tutarlara eklenecek teminat tutarları da yeniden belirlendi. Getirilen bu yeni düzenlemeyle beraber belirlenen fiyatlar da 2022 yılının ocak ayından itibaren geçerli olacak.
TESK Başkanı Palandöken’in bahsetti, her şirkette farklı fiyat uygulaması da bu yüzden ve tüketici lehine bir uygulama. Şöyle ki; mesela SEDDK, 2021’de, İstanbul’da, hasarsız bir sürücü için tavan fiyatı 850 lira belirlemiş olmasına karşın, pazardaki rekabetten dolayı kimi şirket 500 liraya, kimi 600 liraya satıyor. Gerçi şimdilerde, maliyet artışlarından dolayı tüm şirketler tavan fiyat olan 850 liraya dayanmış durumda. Aslında Palandöken’in söylediği bir anlamda gerçekleşmiş oldu. İyi mi, kötü mü oldu; tartışılır.
Trafik Sigortasında Maliyet Yüzde 50 Arttı
Trafik sigortasında maliyeti belirleyen bir kaç faktörden kısaca behsedelim. Birinci faktör, hasar onarımında kullanılan yedek parçalarla alakalı. Bu işlemlerde kullanılan parçaların neredeyse tamamına yakını ithal ediliyor. Ne yazık ki kurda yaşanan artışlardan dolayı yedek parçada fiyatlar sene başından günümüze kıyasla yüzde 50 artmış durumda. Son günlerde dövizde yaşanan geri çekilmelerden dolayı bu maliyet artışı yüzde 30’lara çekildi diyebiliriz. Ancak yine de bu yüksek bir oran. Şirketler parça maliyetindeki artışı eşdeğer parça kullanımı ile bir ölçüde tolere edebiliyorlardı. Ancak getirilen yeni düzenleme ile 2022’den itibaren artık tüm onarımlarda orijinal yedek parça kullanımı zorunlu hale getirildi. Şirketlerin de durum bu şekildeyken fiyat artışı talep etmekten başka seçenekleri kalmadı. Trafik sigortasında maliyeti belirleyen ikinci faktör ise asgari ücret. Asgari ücret hem hasar onarımındaki işçilik maliyetini etkiliyor, hem de trafik sigortasından ödenen sakatlık ve vefat tazminatlarının tamamının asgari ücrete göre belirlenmesinden kaynaklanıyor. Böylece asgari ücretteki artışlar birebir trafik sigortasının maliyetine de yansıyor. 2022 yılında asgari ücret tutarı yüzde 50 artırıldığından dolayı, gelecek yıl için trafik sigortasının asgari ücret kaynaklı maliyeti de yüzde 50 artacak diyebiliriz.
Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları
zorunlu trafik sigortaları % 100 geçmiş durumda ben yeni yaptırdım 2021 şubat 11 de 472.000 TL olan sigortam 2022 1 şbat da 932.00 TL ye yaptırdım bu kadar vicdansızlık olmaz zorunlu olduğu için insanlar yaptırmak zorunda kalıyor devlet acilen bir fiat belirlmeli yada kaasko yaptırmadan sigorta her iki tarafın kazalarını karşılamalı.
aynen katılıyorum arkadaşa geçen sene mart 2021 460 tl olan araç sigortam 2022 mart ayı 1212 tl yazıktır günahtır insanlara.bu nedir devlet acilen bu fiyatlara çözüm bulması lazım yada kasko ile birlikte tek çatı altında makul bir fiyat verilmeli.
geçen sene 500-600 tl lik sigorta bu sene 1700 lere dayanmış.akaryakıt+sigorta giderleri+muayene giderleri+lastik vs yıllık 20 binden fazla masraf nedir bu ya,,, neredeyse 5 asgari ücret arabaya gidiyor gerçekten sistemin düzenlenmesi lazım.
Geçen sene motorsikletime 157 tl yaptırmıştım.Şimdi 1 nisan 2022 de 405 tl çıkıyor.yüzde kaç zamlanmış bu.
ben emekli vatandaşım. geçen sene 421 tl yaptırdığım mecburi araç sigortası 28 martta bitecek, fiyat aldım 990 ile 1150 tl arasında dediler. nedir bu arkadaş zaten arabaya felan bindiğimiz yok kapıda süs eşyası gibi duruyor. mazot benzin uçtu. gıda fiyatları 3-4 kat arttı. elbise ayakkabı mobilya mutfak eşyası tlf vb, ürünleri zaten alamıyoruz. bu nasıl bir denge hükümet buna akıllı mantıklı bir çözüm getirmezse bu millet perişan. emekli maaşına %25 artış. piyasada herşey %100- 200-300 arttı acil çözüm şart acill.
Arkadaşlar 1.3 Doblo ticari araç 3000 bin sigorta tutdu nasıl böyle olur anlamsız
2021 yilinda 4. Basamak prim 1600 tl olan aracim 2022 yilinda kazaya karisti 3 basamak ve %50 fiyat artisi sigortaya gelen zamlarla birlikte 6000 tl fiyat cikti kazadada adam kayarak gelip aracimin sag tarafindan vurdu ara sokak diye beni kusurlu gorduler hem kendi zararimi odemeye mahkum edildim hemde prim borcumu yukselterek beni resmen cezalandirdilar acilen bu kasko sisteminin ortadan kalkmasi lazim bu ne ya yeme icme arabaya öde yakiti arizasida cabasi nasil bir duzenimiz var arkadas butun ulkelerdemi boyle 150 bin liralik araca biniyoruz prime bak yuh ya hakkimi helal etmiyorum