Dizel Araca Kötü Yakıt Koyarsanız Ne Olur?
Araca kötü yakıt koymak pek çok kullanıcı için korkulan bir durumdur. Bazı kullanıcılar ise ekonomi yapacağını zannederek ucuza kaçarlar.
Şöyle bir söz vardır;
“Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” 🙂
Bu söz aslında akaryakıt alırken ve hatta otomobiliniz için pek çok detayda önemini koruyan bir sözdür.
Ucuz yakıt aramak ya da da farklı yollar ile otomobilinizin yakıt ekonomisini artırmaya çalışmak ilerleyen dönemde size çok daha maliyetli arızalar ile geri dönebilir.
Yakıt tüketimini azaltmak için pek çok yol vardır. Bu konu ile alakalı Blog sayfamızda pek çok nitelikli içeriğe ulaşabilirsiniz.
Ancak aracınıza ucuz ya da kötü yakıt koymak bunlardan birisi değildir.
Anlık bir avantaj yarattığınızı düşünebilirsiniz ancak bu özellikle dizel araçlarda alınacak bir risk kesinlikle değildir.
1Kötü Yakıt Nasıl Anlaşılır?
Bireysel kullanıcı olarak bunu anlamamız biraz zor.
Özellikle aracımızda bir arıza meydana gelene kadar bunu hissetmek pek olası değil.
İlk aşamada aracınızın çalışma dinamiklerinde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak bir arıza olup olmadığını anlamak mümkün olur.
Bireysel kullanıcılar olarak yapabileceğimiz en önemli tedbirler, petrol istasyonlarında aracınıza mutlaka uygun yakıt türünü aldığınızdan emin olun ve pompa fişini kontrol edin.
Aracınıza yakıt alırken mutlaka kurumsallığına güvendiğiniz ve uygunluk sertifikalarına sahip istasyonları tercih etmeye özen gösterin.
Uzun zaman beklemiş, farklı ambalajlar içinde bekletilmiş ya da başka bir araçtan aktarılmış yakıtları aracınıza koymayın.
Petrol istasyonları dışından akaryakıt almayın.
Yolda kaldığınız zaman bidon ile yakıt eklemek kullanmak durumunda kalırsanız mutlaka süzgeç ya da filtre kullandığınızdan emin olun ve ortamın tozdan ve partiküllerden arındırılmış olmasına özen gösterin.
2Yakıt Katkıları Ne İşe Yarar?
Petrol türevleri esasen aynı noktadan çıkış yapar.
Akaryakıt şirketleri kendi Ar-Ge ve mühendislik çalışmaları sonucunda bu petrol üzerine kendi katkılarını ekleyerek satışa hazır hale getirirler.
Her markanın kendinize özgü avantajlarını anlattığı reklamları bu sebepten görürüz.
Daha uzun menzil sunan, motor dinamiklerini koruyan ve ekstra performans gösteren sürüş özelliklerini sunmak için bütün akaryakıt firmaları çalışmalar yapar.
Katkılar bu sebeple otomobiliniz için faydalı olan eklentilerdir.
Ayrıca satılan katkı ürünlerini de kullanmakta bir sakında yoktur.
Elbette kullanmaya karar vereceğiniz ürünleri mutlaka inceleyiniz.
Sertifikalarını, aracınız ile uyumluluğunu, fiyatını, garanti koşullarını ve süresini…VB tüm özelliklerine dikkat ediniz.
Otomobilinizin markasına göre tavsiye edilen zaman aralığında ve uygun ürünü kullanmaya özen gösterin.
3Dizel Araca Kötü Yakıt Koyarsanız Ne Olur?
Dizel bir otomobil, benzinli bir araçtan daha maliyetli bakım masraflarına sahiptir.
Daha ekonomik olmasına rağmen, bakım maliyetleri açısından dizel araçlar daha dezavantaja sahip.
Dizel araç için en önemli ve maliyetli parçalar, enjektörler, Mazot pompası gibi parçalardır.
Bu parçalarında hemen hepsi de yakıt ile direk ilişkili parçalardır. Bu sebeple, yakıt kalitesi dizel bir araç için olmazsa olmaz öneme sahip bir durumdur.
Aracınızın yakıt filtresi, kötü yakıt kullanımı ile iş görmez hale gelecektir ve daha sonrasında yanma odasına kadar kötü yakıt iletilecektir.
Pompa dizel bir motor için pahalı ve kilit parçalardan birisidir. Kötü yakıt aynı şekilde bu parçayı oldukça kötü etkiler.
Enjektörler aynı şekilde maliyet açısından pahalı ve motorun verimli çalışması açısından oldukça önemlidir.
Aynı şekilde kötü yakıt koyduğunuz zaman, aracınızı çalıştırmak için marş motorunu ve aküyü de kötü şekilde etkileyecek ve arızalanmasına neden olacaksınız.
Aracınızda kötü yakıt olduğunda çalışmakta zorlanır ve kötü yakıtı yakmak için sürekli duman atar.
Bu durumda yanma odası, mazot pompası, enjektörler, marj motoru, akü, yakıt filtresi…VB pek çok dinamikte sorunlar meydana gelir.
Böyle bir durum başınıza gelirse aracınızı kullanmayın ve depoyu söktürüp temizletin.
Bu sebeple her ne sebeple olursa olsun ucuza kaçmak adına böyle bir yola başvurmayın. Aracınızın kıymetli olduğunu unutmayın.
Pire için yorgan yakmayın.
Tekerinize taş değmesin.