Piste Gitmeden Önce Neler Yapılmalı?

0
1297

Hangi marka, model, güç, kasa tipi ya da segment otomobile sahip olunursa olsun piste çıkmak ve orada aracının limitlerini zorlayarak keyifli vakit geçirmek her otomobil tutkununun hayatında en az bir kere yapmak istediği şeylerin başında gelmekte.

Günümüzde otomobil fark etmeksizin bir çok piste çıkmak mümkün. Fakat pistler, zevkli oldukları kadar hem otomobilinizin sağlığı hem de kendi güvenliğiniz için tehlikeli olabilir. Tehlikeli durumlara düşülmese bile aracınızda yaptığınız bazı yanlışlar pistten aldığınız zevki baltalayabilir. Hazırlıksız ve ön bilgisiz yapılacak bir pist aktivitesi keyif yerine dert olabilir. Bunun önüne geçmek için sizlere piste çıkmadan önce yapılması gerekenler hakkında, herkes için geçerli bir pist rehberi hazırladık.

1 ) Her şeyin başı sağlık! İlk Yardım Ekipmanları

Pistte her ne kadar büyük kazalarda ambulans ve profesyonel sağlık hizmeti verilse de pist içinde ya da dışında küçük çizikler ve kanamalar için araç içerisinde “güncel tarihli” bir ilk yardım seti bulundurmakta fayda var. Unutmayın, bazı kazalarda da ilk müdahaleyi sizin yapmanız gerekebilir, bu yüzden ilk yardım malzemelerinin yanı sıra ilk yardım bilgilerinizin de tazeliğinden emin olun.

Ufak yangınlar ve alevlenmeler için de yangın söndürücünüzün tarihini, basıncını ve çalışıp çalışmadığını muhakkak kontrol edin. Alevler küçükken müdahale etmenin büyük önemi var!

2 ) Motor Kondisyonu = Motor Sağlığı + Sürüş Keyfi

Hangi türde olursa olsun, bir otomobilin en önemli parçası motordur. Eğer motor sağlıklı değilse hem sürüş sırasında hem de uzun vadede büyük problemlere yol açabilir. Hele ki pist gibi motorların üst sınırlarda kullanıldığı yerlerde bu problemlere rastlamak daha olasıdır. Bu da hem sürüş zevkinizi hem de sürüş güvenliğinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu sebeple motorunuzun kondisyonunun iyi ve pist için yeterli durumda olduğundan emin olun. Özellikle motor yağı ve motor suyu gibi sıvıları kontrol etmek hayati önem taşıyor. Eğer sıvıları değiştirme zamanınız da yaklaşmışsa piste çıkmadan değiştirmek de aracınız için çok daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanında pistte oluşabilecek olası problemler ve kaçaklar için de yanınızda ufak da olsa ekstra bir yağ getirmekte fayda var. Unutmayın; sağlıklı motor demek zevkli sürüş demek.

3 ) Gidebilmek kadar durabilmek ve dönebilmek de önemli: Fren ve Lastikler

Pist sürüşü esnasında belki de en çok yıpranan parçalar fren ve lastiklerdir. Çabuk yorulan frenler ve uygun olmayan lastikler hem sürüş zevkini baltalamakta hem de kaza riskini ciddi derecede arttırmaktadır. Bu sebeple aracınızın zemin ile temasının olduğu bölgeler hayati önem taşır.

Frenlerin sağlığını korumak için muhakkak fren hidroliğini kontrol etmek, mümkünse yenilemek gerekir. Bunun yanında fren disk ve balataların temizliği de fren performansını etkileyeceğinden bu konularda da dikkatli olmak gerekir.

Lastiklerin ise dişlerinin durumunu piste gitmeden, lastik basınçları ise piste çıkmadan muhakkak kontrol edin. Havanın durumu ve kullandığınız lastiğe göre lastik basınçlarını uygun seviyeye getirin. Eğer pistin zemini ortalama sıcaklığın üzerindeyse önerilen basıncın 1 ila 2 PSI altında hava basmak, kullanım sırasında şişen lastikler için bir tolerans boşluğu sağlar.

4 ) Ekipmanlar

Pist sürüşü yaparken gerekli ekipmanlar hem sizi olası kazalarda korur hem de sürüş performansınızı arttırır. Özellikle vücudunuzu koruyan ekipmanları mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kask en önemli ekipmandır. En önemli kısmımız olan kafamızı korur. Kaskımızın altına giyeceğimiz bir balaklava hem konfor sağlar hem de alev, yangın gibi durumunda güvenliğimizi arttırır.

Eldivenler sürüş esnasında terlemelere karşı elimiz ile direksiyon arasında kesintisiz bir temas sağlar. Ayrıca olası bir yangın veya fiziksel darbe durumunda ellerimizi korur.

Çeki demiri, yedek lastik gibi unsurlar, olası kaza ya da problemlerde işinizi kolaylaştırır.

Piste çıkmadan önce aracınızda hareket edebilecek nesneleri sabitlemek, sürüş sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir önlem. Yüksek hızda viraj alırken otomobilinizdeki bir nesnenin uçması dikkatinizi dağıtıp kazaya sebebiyet verebilir ve aracınızda maddi hasar oluşturabilir.

5) Pisti Tanımak

Çoğu otomobil için şart bir detay değil fakat verimli ve güvenli bir sürüş için gerekli detaylardan biri de pisti tanımak. Günümüz teknoloji çağında yarış pistlerinin profesyonel veya amatör yüzlerce sürüş videosuna ulaşmak mümkün. Bu videoları piste çıkmadan önce takip edersek, daha iyi bir deneyim yaşayabiliriz.

Tavsiyelerimiz bu kadar, umarım deneyiminizden keyif alabilirsiniz. Güvenli sürüşler dilerim. 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here