Bridgestone Lastik Markası Tarihçesi

0
2438
Bridgestone

Bridgestone Lastik markasının kuruluş hikayesi 1906 yılına dayanmaktadır. Shojıro Ishıbashı ufak bir fabrikada çalışmaya başladı. İlk başlarda yalnızca ayakkabı ve ufak lastik ürünler üreten bir aile şirketinde çalışıyordu. Sonralarda Ishıbashı’nin yönetim kuruluna yükselmesiyle birlikte motorlu araçlara yönelik çalışmalara başladılar. 1930’lu yıllarda motorlu araçların yavaş yavaş çıkmasıyla birlikte Ishıbashı, motorlu araç lastikleri üretimine öncülük etmek istedi ve çalışmalara başladı.

Uzun araştırmalar ve geliştirmeler sonucu ISHIBASHI ve ekibi 1930 yılında ilk lastiklerini üretti. Daha sonra Shojıro Ishibashi 1931 yılında Bridgestone Lastiği kurdu.

İkinci Dünya Savaşı ile birlikte üretimlerine devam eden Bridgestone lastik, günümüzün lastik üretimi aksine, ikinci dünya savaşında kullanılan tanklara ve zırhlı araçlara lastik üretiyordu. Ülkesinin ordusuna yardım eden Bridgestone’nun Japonya da bulunan fabrikası  bombalanarak yok edildi. Ancak savaştan sonra şirket daha güçlü ayağa kalkarak, eskisinden de iyi konuma geldi.

Bridgestone Lastik Markası Yükseliş Süreci

Bridgestone lastik markası tarihçesi

Bridgestone 1951 senesinde savaş sürecinin sonlanmasıyla birlikte ciddi bir yükselişe geçti. Yeni mühendisler ile donatılan şirket, ilk defa yapay fitilli lastik üretti. Savaşın bitmesiyle birlikte Bridgestone Lastik adeta yeniden doğmuş gibiydi. Birçok yerde fabrikalar kurmaya başladı ve satış rekorları üst üste geldi. Böylelikle ilk olarak kendi ülkesinde birçok otomobil markasının tercihi oldu.

Bridgestone Lastik Markası Türkiye’ye Geliş Süreci

Bridgestone lastik markası

80’li yılların sonlarına doğru Sabancı grubu ile bir anlaşma imzalandı ve ortaklık sonrasında BRİSA adlı şirket kuruldu. Brisa şirketi günümüzde en büyük lastik üretim tesisine sahiptir. İlk başlarda tek tip lastik üretimi yapan Bridgestone Lastik Şirketi, Brisa ile 500’den fazla türde lastik üretmeye başlamıştır.

Brisa, Lassa markası 50 farklı ülkeye lastik ihracatı yapmaktadır. Türkiye’de ise son yılların en çok satan lastik markalarından birisi haline geldi.

Brisa markasının hafif motorlu araçlardaki gösterdiği başarı sayesinde ülkede tanınırlığı en üst seviyeye yükseldi. Ardından daha fazla başarıya ulaşmak isteyen şirket yöneticileri, toplu ulaşım araçlarıyla bir anlaşma yaparak, onlara özel lastikler geliştirdi. Bu alanda da kalitesiyle ve performansıyla kullanıcıların yüzünü güldürmeyi başardı.

Bridgestone lastik markası bu kadar başarı ve satış rekorlarından sonra kazandığı gelirleri yatırım aracı olarak kullandı. Tayvan’da, Avusturalya’da, Endonezya’da ve İran’da yeni üretim tesisleri satın aldı ve üretim faaliyetlerine başladı.

Şirket, 80’li yıllarda yarım asırlık kuruluşunu kutlarken, Tire&Rubber şirketi ile yaptığı ortaklık sonucunda FireStone şirketini kurdu. Bu şirket ile ağır vasıta araçların lastiklerini üretti. Otobüs ve kamyon lastiği üretiminde Avrupa’da bir ilke imza atan Bridgestone, gelirini arttırmaya devam etti.

2000’li yıllara girdiğimizde ise Bridgestone, F1 araçlarının lastiklerini geliştirmeye başladı. Mühendislerin uzun çalışmaları sonucu yüksek performanslı ve dayanıklı pist lastikleri ortaya çıktı. Bridgestone, artık lastik üreticileri arasında en iyi konuma yükselmişti. Hangi türden araç olursa olsun, üç araçtan birisi Bridgestone lastiklerini tercih ediyordu. Dünya markası haline gelen Bridgestone yeni üretim merkezleri açmayı hedefledi ve Amerika’da, Çin’de, Hindistan’da bir sürü yeni üretim merkezi kurdu.

Bridgestone ile Brisa’nın ortaklığını kutlamak ve yeni rekorlara koşmak için Aksaray’da bir fabrika daha kuruldu. Günümüzde Türkiye’de iki farklı üretim fabrikası bulunuyor. Peki siz Bridgestone lastiklerini nasıl buluyorsunuz? Yorumlarda belirtebilirsiniz.

arabam.com GARAJ

SIFIR KM ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here