İster mevcut aracınızdan en iyi şekilde yararlanmak ister daha güzel bir modelle takas etmek isteyin, arabanızın kullanım ömrü ona nasıl davrandığınıza bağlıdır. Aracınızı sert kullanırsanız veya rutin bakımın gerisinde kalırsanız, aracınızın ömrü yıllar alabilir veya sizi beklediğinizden çok daha kısa sürede yenisini almaya zorlayabilir. Yazımızdaki adımları okuyarak arabanızı daha uzun ömürlü hale getirin.
Arabanızın değerini merak ediyorsanız, ilk yıldan sonra değeri yaklaşık yüzde 20 düşüyor. Araba, beş yıl işaretine ulaşana kadar her yıl yüzde 15-25 oranında değer kaybetmeye başlayacak. Yani, beş yıl sonra, o yeni araba değerinin yaklaşık yüzde 60’ını kaybedecek. Ancak her araba farklıdır. Aracınızı mümkün olduğu kadar uzun ömürlü kılmak için, bu yazımızda derlediğimiz ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Böylece direksiyonun başına her geçişinizde, her sürüşünüzü gönül rahatlığı ile gerçekleştirmiş olacaksınız.
Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirin
1ÖNLEYİCİ BAKIM
Aracınızı tamir etmek ile bakımını yapmak arasında büyük bir fark vardır. İdeal olarak bakım, aracınıza zarar verebilecek kazaları ve mekanik arızaları önlemek anlamına gelirken, onarım mevcut bir sorunu gidermekle ilgilidir.
Aracınızın arızalanmasını beklemek yerine her zaman bakıma yatırım yapmalısınız. Her marka ve modelin kendi bakım programı vardır. Arabanızı ne sıklıkla dükkana getirmeniz gerektiğini anlamak için kullanıcı el kitabına bakın.
Kullanıcı el kitabınızı bulamıyorsanız, çevrimiçi bir kopyasını aramayı deneyin. Hala şansınız yoksa, arabaların kilometresinin 100.000’den aşağıda olduğu durumlarda daha az bakım gerektirme eğiliminde olduklarını unutmayın. Yine de belirli aralıklarla yağını değiştirmeniz ve lastikleri döndürmeniz gerekiyor. Ancak bunun dışında endişelenmenize gerek yok. 100.000 kilometreyi geçtikten sonra ise düzenli bakım çok önemli olacaktır.
Bazıları, arabanızı yaşlandıkça her 5.000 kilometrede bir servise götürmenin en iyisi olduğunu söylüyor, ancak zaman ve para kaybına neden olan aşırı pahalı bakım paketlerinden kaçının. Ayrıca onarım gerekmeden önce yanacak şekilde programlanmış gösterge ışığına da dikkat etmelisiniz.
2SORUNLARIN ÜSTÜNE DÜŞÜN
Gerçek sorunlar gün ışığına çıktığında, zaman çok önemlidir. Arabanızı tamirciye götürmek için zaman kaybetmeyin. Radyoyu kısın ve bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir işaret olabilecek garip sesleri dinleyin. Bu sorunlar zamanla daha da kötüleşecek, bu yüzden kendi başlarına geçeceklerini varsaymayın. Altta yatan sorunu ve aracınızın genel performansını nasıl etkileyeceğini daha iyi anlamak için söz konusu sorunu araştırın.
3KOLTUK ÖRTÜLERİNİ VE PASPASLARI TAKIN
Kazaları ve aksilikleri önlemek söz konusu olduğunda, aracınızın döşemesini korumak için bir dizi koltuk kılıfı kullanın. Birçoğumuz direksiyon başında bir fincan kahve ya da ara sıra soda içmeyi severiz, ancak basit bir hata uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Dökülen içecekler, toz, kir ve kırıntılar iç mekana zarar vererek aracın genel değerini bozar. Ayrıca kullandığınız koltuk kılıflarını yıkamaya atabilirsiniz, döşemeler yeni gibi olacaktır. Küf, güçlü kokular, pas ve hatta elektrik hasarını önlemenin en iyi yolu budur.
Aynısı, genellikle arabanın en kirli kısmı olan zeminleriniz için de geçerlidir. Arabaya binerken ve arabadan inerken her türlü kir, nem ve pisliği takip etme eğilimindeyiz. Kalıcı koruma için bir dizi kauçuk yer paspası kullanabilirsiniz.
4ISINMA/SOĞUTMA
Motorunuz aşırı sıcaklıklardan hoşlanmaz, bu nedenle aşırı ısınmasını veya soğumasını önlemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Kışın, gaza basmadan önce motoru 30 ila 60 saniye rölantide bırakın. Motorun kademeli olarak ısınması için ilk birkaç kilometre yavaş gidin. Motor hala soğukken motorun devrini yükseltmekten veya çok hızlı hızlanmaktan kaçının. Kış aylarında, yağ daha az viskoz hale gelir ve bu da kullanımı zorlaştırır. Aşırı ısınmayı önlemek için uzun bir yolculuktan sonra motoru soğumaya bırakın. Gaza art arda basmak ve motorun devrini artırmak sıcaklığı artırır. Bu nedenle hedefinize yaklaşırken arabanızı sakinleştirin.
5TEMEL BİLGİLERİ ELİNİZİN ALTINDA TUTUN
Arabanızın ömrünü uzatmak, her an hazırlıklı olmak demektir. Aracınızın bakımını hızlı bir şekilde yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi aracın içinde saklayın. Bu, yanınızda ekstra yağ, ön cam yıkama sıvısı ve şanzıman sıvısı taşımak anlamına gelir. Sorunları ortaya çıktıkça ele almak için kullanım kılavuzunun bir kopyasını üzerinizde bulundurun. Kaputun altına bir göz atmayı ve arabanızın iç işleyişini öğrenmeyi düşünün. Yerel tamircinize ulaşana kadar beklemek yerine kendi başınıza basit bir ayar yapabilirsiniz.
Birçok insan için arabaları en değerli varlıklarıdır. Bu nedenle dikkatli olmak her zaman en iyisidir. Bugün doğru ekipmana yatırım yapmak size ileride bir servet kazandırabilir.