Artan petrol fiyatları, otomobil üreticilerini düşündürmeye ve dönüşüme zorlamaya devam ediyor. Petrol krizi otomobil üreticilerini daha verimli motorlar üretmeye sürüklüyor. Verimsizliğe neden olan şey ise gaz kelebeğinin neden olduğu kapasitenin düşmesiyle birlikte oluyor. Fakat bu darboğaz, motorun kullanacağı enerjinin neredeyse %10’unu boş yere kullanmasına sebep oluyor. Fiat buna çözüm olarak; yakıt tasarrufu sağlayan, tork gücünü arttıran ve egzoz emisyonunu düşüren MultiAir motor teknolojisini sunuyor. Peki Fiat Multiair motor teknolojisi nedir?
Fiat MultiAir Teknolojisi
Fiat, motor ve tork gücünü arttırmak, yakıt tasarrufu ve emisyonu düşürmek gibi bir dizi iyileştirmeyi gaz kelebeği olmadan, hava girişini kontrol etmek için elektro-hidrolik sistemi 2009 yılında piyasaya sundu. Ayrıca Fiat’ın Multiair teknolojisinin en iyi yanlarından biri oldukça sade olmasıdır. Aynı zamanda BMW ve Nissan gibi dünya otomotiv devleri de aynı teknolojiyi kullanıyor. Fakat Fiat Multiair motor teknolojisi daha kolay çalışma prensibi ile aralarından kolayca sıyrılmıştır. Özellikle BMW Valvetronic teknolojisinin yaptığı şeyi emme valflerini ve eksantrik milini birbirine bağlayarak dar alanlardan geçen hidrolik sıvı kullanarak bu işi başarmış oluyor.
Fiat’ın Multiair teknolojisinin Yakıt ekonomisinin ve emisyon verimliliğinin yanı sıra, bu teknoloji aracın beygir gücünü 10%’a kadar arttırmaya ve emme valfinin silindire giren havayı arttırırken erken kapatma ile birlikte tork gücünde de 15% verimliliği sağlamıştır. Ek olarak bu verimliliklerin ve iyileştirmelerin dışında Fiat’ın Multiair teknolojisi daha çok performans ve sürüş tadı sunuyor.
Fiat MultiAir Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Motordaki yanma işlemi sırasında direkt ve dinamik açıdan kontrol edilebilen elektro-hidrolik bir teknolojidir. Multiair teknolojisi sayesinde, otomobil üreticileri kullanıcıdan gelen beklentileri ve içten yanmalı motorlarla yakıt tasarrufu elde etmeyi sağlıyor.
Motorun çalışma prensibi ise şöyle olur; solenoid açıkken yağ geçişi, valfi ayırır ve daha sonra yay basıncını kapatır. Fakat kısmi yük durumundaki gibi valfleri kapamak için solenoidin anahtarını doğru bir şekilde zamanlanmalıdır. Yağın ne zaman ve ne kadar boşaltılacağının kontrol edilmesi, her valf için zamanlamanın dışında açılma süresinin de kontrol edilmesini sağlar.
MultiAir Kronik Problemleri Nelerdir?
- MultiAir’in orijinal yağı kullanılmadığı taktirde, motor yağı kuruyabilir. Mutlaka orijinal motor yağı kullanılmalıdır.
- Motor içerisindeki spiral izolasyon malzemesiyle kaplanmadığı için ısıdan etkilenebilir.
- Her 10.000 Km’de bir yağın değiştirilmesi gerekir, aksi halde yağlama özelliğini kaybettiği anlamına gelir.
- Kompresör ve türbin pallerinin bağımsız hareket edebilir. Bu durumun yaşanması yine yağlama özelliğini kaybetmiş bir yağın oluştuğunu veya tamamen yağlamanın durduğunu gösterir.
- Kilometresi 80-100 bin civarındaysa ve 30 bin km aralıklarla yağ değişimi yapıldıysa, multiair ünitesi patlayabilir.