Klima kompresörü nedir? Arıza belirtileri nedir? Tamiri nasıl yapılır? ve çok daha fazlası yazımızda.
Yılın belli dönemlerinde yolculuk esnasında ihtiyaç duyduğumuz klimalar ne kadar önemliyse bakımları da çok önemlidir. Klimaların bakımlarına da özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bakımı yapılmayan klimalar ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılara yol açabilir.
Şimdi klima kompresörüne detaylıca bakalım.
Klima Kompresörü Nedir?
Araç klima kompresörü, klima gazını sıkıştırır ve motor krank milinin hareketi ile kullanıma hazır hale getirir. Kompresör bu belirli basınçta çalışır. Aynı zamanda bu basınç ısıyı yoğunlaştırır. Yoğunlaşan hava, filtrelenmiş halde sağlam hava olarak araca verilir. Kompresör, düşük çözünürlüklü gazdan yüksek çözünürlüklü gaza geçer. Derleme sürecine göre sistematik bir çalışma yapılır. Klima kompresörü nedir denilince aslında klimanın soğutulmasını sağlayan bir prosedür sürecidir diyebiliriz.
Klima Kompresörü Nasıl Çalışır?
Kompresörler basınca göre çalışır. Klima çalışmaya başlar başlamaz kompresör de çalışmaya başlar. Bu noktada bir basınç artışı meydana gelir. Bu sahada gaz farklı süreçlerden geçer. Gaz, klima kompresörüne düşük basınçta girer, ancak çıkışı yüksek basınç gösterir. Basınç değişse bile gaz değişmez. Aynı zamanda basınç sistemi de oldukça önemlidir. Ancak bu sistem sadece yüksek hızda başarı sağlamaktadır. Ayrıca sıcaklık düzenlemesindeki değişiklikler de çok önemlidir.
Genel çalışma prensibine baktığımız zaman klima çalışmaya başlayacak ve gaz emilim işlemi de başlayacaktır. Bu işlem sırasında gaz belli bir noktaya kadar sıkıştırılır. Sıkıştırılmış gaz, soğutma ve ısıtma için hazırdır. Ayrıca sıkıştırılan gaz klima hortumundan basınç altında geçirilir ve ses, ayarlanan sıcaklığa göre hava sağlar. Bu da istenen sıcaklıktır.
Sıcaklık ve hava sıcaklığı arasında belli başlı farklılıklar vardır. Gerçek hava ile klima ayarı arasında 5-10 derece fark varsa düşük basınçta çalışıyor demektir. Ancak sıcaklık 10 dereceden yüksekse, çalışma ömrü tamamen işlevsel olacaktır. Bu iyi derecelere bağlı olarak motor gücü farklı güç aktarma organları ile çalışacaktır. Tam kapasite çalışan bir klima daha fazla elektrik tüketecektir.
Klima Kompresörü Arızası
Klimanızı çalıştırdığınız zaman herhangi bir sıcak ya da soğuk hava alamıyorsanız kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunun sebebi klima kompresörü arızası olabilir. Arızalanma sebebi ise değişik nedenler olarak sıralanabilmektedir. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Klima açıkken sürtme, cızırtı ya da ıslığa benzer sesler gelmesi,
- Rölantinin yükselmesi ardından yakıt tüketiminin artmasına rağmen klimadan havanın gelmemesi,
- Aracın motor bölgesinde normale göre daha fazla ısınma olması ve sürtünme sesi çıkarması,
- Klimanın istenilen sıcaklık ya da soğuklukta hava vermemesi,
- Klima açıldığı zaman aracın stop etmesi ve kompresörün aşırı güç çekmesi.
Tamiri Nasıl Yapılır?
Kompozit sistemler marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde klima kompresörleri bazı marka modellerinde ortaya çıkması durumunda bazı araçların problemleri de ortaya çıkmaktadır. Tamir sürecinde önce arızayı teşhis etmek önemlidir. Ardından klimanın hava akışının sıcaklığını ve soğukluğunu kontrol ederek kompresörün çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. Bu işlem araç servislerinde ilk olarak yapılan işlemdir.
İkinci aşamaya geçtiğimiz zaman, kompresörlere göre farklı marka ve çeşitte ürün bulmanız mümkündür. Fakat orijinal olması her açıdan daha önemlidir. Araç servisleri de bu durumu göz önünde bulundurarak yedek parçaları orijinal ürünlerden kullanmaktadır. Ardından uygun klima kompresörü seçildikten sonra tamire devam edilir. Bir araba klima kompresörünü tamir etme sürecinde, elektrik kapatılarak işlem yapılmalıdır.
Üçüncü aşamada ise, kasa açılır ve akışkan durumdaki sıvı temizlenir. Ancak bu sıvının temizlenmesi sırasında dikkat edilmesi lazımdır. Ardından gaz toplama süreci başlar. Fakat gaz toplanmıyorsa, kompresör boruları üzerinde bir kaçak durumu olabilir. Borular kontrol edildikten sonra klima gazı yenilenir. Kompresör yerinden çıkartılırken soğutucu gaz hattı kesilmelidir. Ardından yeni kompresör takılmalıdır. Taktıktan sonra cıvatalar düzgün bir şekilde sıkılarak işlem tamamlanır.
Tüm işlemler bittikten sonra test edilmelidir. Yani doğru hava verilip verilmediğini anlarız. Bu işlemleri bireysel olarak yapmanız çok zordur. Bu yüzden araç servislerine gitmeniz gerekmektedir.
Klima Kompresörü Tamir Fiyatları Ne Kadar?
Klimalarda kullanılacak motorların fiyatları klimanın marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda klimanın kapasitesi göre de değişmektedir. Klimanın modeline göre işçilik fiyatları değişiklik göstermektedir. Ayrıca kullanılan parçaların orijinal yedek parçası olması bile fiyatı değiştiren bir başka unsurdur. Genellikle kompresör fiyatları 500 TL-3.000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.