Kazalı Araç Nasıl Anlaşılır?

0
2354

Sıfır araç fiyatları arttıkça çoğumuz ikinci el otomobillere yöneliyoruz. Bir başka sebep olarak klasik arabalara meraklıysanız da ikinci el araçlara yönelmeniz gayet normal. Bu gibi sebeplerden dolayı ikinci el araçlara talep artıyor. Ancak ikinci el araç olmadan önce dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Bunlardan biri de aracın kazalı olup olmadığı. Peki kazalı araç nasıl anlaşılır?

Aracın Kazalı Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Eğer sizde ikinci el otomobil almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken bir husus var. O da aracın kazalı olup olmadığına bakmak. Eğer hasarlı veya kazalı bir araç satın alırsanız, ileride karşılaşmak istemeyeceğiniz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Ancak elbette ki kazalı aracı, diğer araçlardan ayırt etmek olası.

Bir aracın kazalı olup olmadığını anlamak için birden fazla metot bulunuyor. Gelin bunlara birlikte bakalım…

boyalı araç

Araç Boyalı mı Değil mi?

Dışarıdan baktığımızda kusursuz gibi görünen bir otomobil bizleri yanıltabilir. Yani dış görünüş sizi etkilemesin. Bir araç ile kaza yapıldığında dahi o aracı yeniden onarmak mümkün. Üstelik küçük kazalarda gerçekleşen hasarı ayırt etmek de oldukça zor. Bir aracın hasarlı olup olmadığını anlamak için birkaç ipucuna ihtiyacımız var.

Bir aracın kazalı veya hasarlı olup olmadığını anlamak için boyalı olup olmadığına bakabiliriz. Bunun sebebi küçük kazalarda genel olarak parça değişimine ihtiyaç duyulmadan onarım yapılması. Böyle durumlarda sadece aracın hasar gören kısmına boya işlemi yapılıyor.

Kötü bir işçilik ile boyanan araç kolayca ayırt edilebilir. Ancak ustalık ile onarılmış ise anlamamız hayli güç. İşte burada devreye boya ölçüm cihazı giriyor.

araçta değişen parça

Araçta Değiştirilmiş Parça Var Mı?

Araç ile yaşanan her kaza boya ile kapatılamıyor. Böyle durumlarda kazalı aracın parçalarını değiştirmek gerekebiliyor. Yani bir aracın kazalı olup olmadığını anlamak için değişen parçalara dikkat etmek gerekiyor.

Bir aracın parçasını değiştirmek ustalık gerektiren bir iş diyebiliriz. Ancak yine de inceleyerek aracın parçasının değişip değişmediğini anlayabiliriz.

Özellikle büyük bir özen ile bakılması gereken yerler;

  • Kaput içi,
  • Bagaj kapağı ve
  • Kapı çerçevelerindeki eklem yerleri

Bunun sebebi parça değiştirme işlemi sonrası uygulanan kaynağın, söz konusu bölgelerde gözlenebilir kusurlar yaratması.

tramer kaydı

Aracın Tramer Kaydını Sorgulayın

Kazalı aracı ayırt edebilmek için birçok yöntem mevcut. Teknoloji ilerledikçe araçların geçmişi hakkında daha çok şey öğrenebiliyoruz. Kazalı aracı anlamak için bir yöntem de aracın tramer kaydını sorgulamak.

Tramer kaydı sorgulamak, aracın kayıtları tutulan hasar raporları ve hasar kaydı miktarını öğrenmeye yardımcı oluyor. Üstelik bu sorgulamayı yapmak oldukça basit.

Tramer kaydı sorgulaması yapmak için aracın plaka kodunu, boşluk bırakmadan yazarak 5664’e göndermeniz gerekiyor. Eğer aracın şasi numarasını biliyorsanız, onu da sorgulayabilirsiniz.

Aracı şasi numarasıyla sorgulamak için de büyük harflerle “HASAR” boşluk “S” yazıp boşluk bırakıp şasi numarasını ekleyip göndermeniz gerekiyor. Sonrasında size sms ile geri dönüş yapılıyor. Bir diğer yandan öğrenmek istediğiniz kayıtlı bilgilere de kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. 

ekspertiz

Profesyonel Ekspertiz Hizmeti

Yukarıda bahsettiğimiz tramer kaydını yaptırdığınızda aracın kaydı temiz çıkabilir. Fakat unutmamalısınız ki bu sorgulama sadece kayıtlı olan hasarları bildiriyor.

Bazen kazalarda hasar alan araçlar, sigorta şirketine bildirilmeden onarılabiliyor. Böyle durumlarda haliyle aldığı hasarlar resmi kayıtlara geçmiyor. Bu yüzden her koşulu göz önünde bulundurmalısınız. Yani hasarlı araç satın almamak için profesyonel bir ekspertiz hizmeti alabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here