DİTürkiye’de Yerli Otomobil Projesi adeta bir milli gurur meselesi haline geldi. Geçmişteki başarısız girişimlerin verdiği hüzün, ekonomisi bizden çok daha küçük olan ülkelerin bile kendi markasını satabiliyor olmasının verdiği kızgınlık derken bu mevzu ekonomik, politik, duygusal ve milli açıdan epey canımızı yakıyor…Peki, bundan bir kaç ay önce haberini duyduğumuz Yerli Otomobil Projesi başarılı olacak mı?
Bu konuya tüm politik bakış açılarımızdan uzak son derece objektif bir biçimde bakalım:
Gerçekten inanılan, başarıya götürmek için gerekli çabanın sağlandığı bir projenin başarılı olma ihtimali çok yüksek, neden mi?
Öncelikle Türkiye, Avrupa otomotiv pazarının altıncı büyük tüketicisi. Yani sadece Türkiye’de satışı olsa bile ki dünya pazarında mutlaka yer bulacaktır, yerli otomobilin hedeflediği satış rakamına ulaşması olası.
Diğer yandan, Türkiye’nin kendi otomobil markası yok ama yıllardır dünya devlerinin modelleri bu ülkedeki tesislerde üretiliyor. Top yekun olmasa da çok önemli tasarım çalışmaları da ülkemizdeki otomotiv üreticilerinde bulunan tasarım departmanlarında yapılıyor. Örnek vermek gerekirse; Fiat Linea, Fiat Egea (2017’nin en çok satan otomobili olmuştu) Türkiye’deki pazarlama ve üretim başarısının bir sonucu. Öyleyse ülkemizde bir otomobili tasarlayacak ve üretecek donanımda tesis de var, yetişmiş eleman da.
Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu, bir konuda avantaj elde ediyor. Üretilecek olan modelin elektrikli olacağı bilgisi verildi. Bilindiği üzere şimdiden Avrupa’nın bir kaç ülkesinde dizel araç kullanımı yasaklandı. Benzinli otomobiller için de bazı kısıtlamalar söz konusu. Diğer yandan dünya otomotiv endüstrisi ; dizel konusunda yaşanan pek çok sorunu göz önüne alarak artık dizel araç üretmeyi bırakıyor. Yani dizel otomobillerin sonu geldi, gelecek..Yapılan araştırmalar elektrikli araç ; kullanım oranının 2040 yılında %60 olacağı ve 2050’de ise %90 olacağı yönünde. Öyleyse elektrikli bir marka üretip işe başlamak çok mantıklı görğünüyor.
Yerli Otomobil Projesinde Kimler Var?
Bununla birlikte, Hatırlarsanız yapılan açıklamada Anadolu Grubu, Kıraça Holding, BMC, Turkcell ve Vestel’in adı geçiyordu. Ülkemizde çok önemli bir pazara seslenen söz konusu; üretim devlerinin birlikte hareket ederek ve odaklanarak başarılı bir iş çıkaracağına inanılıyor.
Araba Üretmek Değil Marka Yaratmak Zor!
Son olarak , En büyük zorluk marka yaratma kısmında ortaya çıkıyor. Neredeyse yüzlerce otomobil markasının bulunduğu; dev otomotiv pazarında sıfırdan bir marka yaratıp onu var etmek epey zor bir iş. Ancak güçlü bir pazarlama stratejisi ile, doğru hedeflemelerle, doğru fiyat-ürün-özellik politikasıyla bu da imkansız değildir. Dolayısıyla Pazardaki eksikliklere göz dikmek bu konuda sorunları da aşmanın ip ucu olmaktadır
inşallah inanıyorum avrupanın en iyisini yapacağız ve her ülkeden daha fazla satacağız ekonmimize büyük katkısı olacak inşallah çıktığında ilk alanlardan olacam inşallah