Türkiye’de satılan her 100 otomobilden artık 64’ü dizel motorlulardan, bunların yüzde 32’si ise otomatik viteslilerden oluşuyor.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış, benzinliye yakın performans ve gelişen teknoloji son yıllarda “dizel” motorlu araçlara talebi patlattı. Türkiye’de satılan binek otomobiller içinde dizellerin payı 2000 yılında sadece yüzde 2.4 iken 2005’te yüzde 38’e 2010’lu yıllarda ise 59’lara çıktı. Bu yılın ilk 4 ayı itibarıyla ise satılan her 100 otomobilin 64’ü dizel motorlulardan oluştu.
DİZEL OTOMATİK REVAÇTA
Günümüzde artık dizel motor en lüks araçların bile kaputunun altında yer alıyor.Benzinli motora göre daha yüksek torka sahip dizeller çekiş gücünde avantaj sağlıyor. “Common Rail” yakıt enjeksiyon sistemin bulunmasıyla eski dizellere oranla yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda avantajlar sağlandı. Uygun otomatik şanzımanların da dizellere adapte edilmesiyle artık otomobillerde “dizel-otomatik” kombinasyonu aranır hale geldi. Türkiye’de ilk 4 ayda satılan dizel otomobillerde yüzde 32’si dizel- otomatiklerden tercih edildi.
Türkiye’de B (Fiat Linea, Renault Symbol vb) sedan segmentinde dizel oranı yüzde 93 ile yüksek bir seviyede bulunuyor. Pazarın en büyük hatchback segmenti olan B2’de dizel oranı yüzde 44, dizel otomatik ise yüzde 13 seviyesinde. VW Passat, Skoda Superb gibi modellerin yer aldığı D segmentinde dizel oranı yüzde 69 iken bunların yüzde 63’ü otomatik şanzımanlı.
MEHMET ALİ KANTARCI