2. El Araba Satmanın Püf Noktaları

0
5125

2. el araba almakta 2. el araba satmakta sıkıntılı ve kafa karıştırıcı bir süreçtir. Arabanızı satıyorsanız, alıcılarla uzun uzun telefonda konuşmanız gerekir, arabaya bakmaya gelenlerle test sürüşüne çıkacaksınız ve hepsiyle tek tek görüşeceksiniz. Bu süreci kısaltacak ve ciddi alıcıların daha çok ilgisini çekecek birkaç ipucumuz var.

Otomobilin değerini belirlemek

Arabayı satmaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken şey fiyatını belirlemek. Bunun için ilan sitelerinde yer alan diğer satılık araba modellerin fiyatlarını inceleyerek başlayabilirsiniz. Eğer arabanızın kilometresi ortalamanın altındaysa, kazası yoksa ve bakımları serviste yapıldıysa ortalama fiyatın biraz üzerinde bir fiyat biçebilirsiniz. Eğer verdiğiniz fiyat ortalamanın çok üzerinde olursa aracınızı satmanız çok zor olur. Aynı şey ortalamanın çok altındaki fiyatlar içinde geçerli. Çok ucuz olan bir arabaya insanlar şüpheyle yaklaşırlar. Ya aracın söylenmeyen bir arızası olduğunu düşünürler yada sizin dolandırıcı olduğunuzdan şüphelenirler.

 

Arabanın kayıtları

İlanınızı vermeden önce aracının bakım kayıtlarını, servisten aldığınız faturaları raporları, ortaya çıkartın. Eğer bakımları yetkili serviste ve zamanında yapıldıysa bunu ilan açıklamasında kesinle belirtin. Arabanızın yedek anahtarının sizde olması ve arabanın ilk sahibiyseniz arabanın faturasının da sizde olduğunu belirtmenizde olumlu bir etki yaratır.

 

Arabayı ilana hazırlayın

Aracınızın geçmişini gösteren belgeleri buldunuz, ilan vermek için arabam.com‘a üye oldunuz. Şimdi ilanınız için arabanın fotoğraflarını çekme zamanı. Fotoğrafları çekmek için öncelikle arabanızı iç ve dış yıkatın. Arabanın fotoğraflarını karanlık ve çok aydınlık bir yerde çekmekten sakının. Özellikle gece çekilen fotoğraflar aracın detaylarını kapatır. Aracı temizledikten ve uygun bir alan bulduktan sonra (birçok oto yıkamacının arabaları park etmek için boş bir yeri vardır) arabanın resimlerini çekmeye başlayabilirsiniz.

 

Arabanın resimlerini çekerken dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Öncelikle aracın genel fotoğraflarını çok uzaktan çekmeyin. İlk olarak arabanın önünü, arkasını ve yanlarını gösteren fotoğraflarını çekin. Detay fotoğrafları bu fotoğraflardan sonra sıralayın. Eğer arabanın değişmiş bir parçası varsa veya çizik bir yeri bun alanlarında fotoğraflarını çekin ve fotoğrafların sonuna ekleyin. Arabanın iç resimlerini çekerken; ön gövdeyi tamamen gösteren bir fotoğrafla işe başlayın. Ardından iç kısmın detay resimlerini çekin. Fotoğrafların en sonuna ise TRAMER kaydını ekleyebilirsiniz.

 

İlan detayı

İlan detayında kesinlikle samimi olun ve araç hakkında verebildiğiniz kadar fazla detay verin. Bakımlarının nerede yapıldığını, eğer arabayı ikinci el aldıysanız arabayı kaç kilometrede aldığınızı ve aldığınızdaki durumunu ekleyin.

 

İlan içeriğini oluştururken, ilan başlığına ve yazdığınız metinlerin paragraflar halinde yazılmasına dikkat edin ve büyün içeriği büyük harflerle yazmayın. İçerikte öne çıkan yerleri; fiyatı, ilk sahibi olup olmadığınız, kazasını olup olmadığı gibi yerleri kalın (bold) yazarsanız o alanlar daha dikkat çekeceklerdir.

 

İletişim bilgileri

İlana verdiğiniz iletişim bilgilerini kesinlikle kontrol edin. Eğer sadece belli saatlerde telefonunuza cevap verebiliyorsanız bunu ilan açılmasında belirti. Hatta ulaşılamadığınız saatler için bir mail adresi de ekleyebilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here