Yaz Lastiğine Geçmeden Önce Hava Durumuna Bakmayı Unutmayın

0
975

Kış lastiği uygulaması 1 Nisan tarihinde son buluyor. Peki 1 Nisan yaz lastiğine geçmek için uygun bir tarih mi?

Kış lastiği uygulamasının son bulmasıyla yaz lastikleri takılmaya başlanacak. Peki 1 Nisan tarihi yaz lastiği için uygun bir zaman mı? Bunun için hava durumuna bakmanız gerekiyor. Eğer yaşadığınız bölgenin hava sıcaklıkları 7 derecenin altındaysa hala kış lastiği ile yola devam etmelisiniz.

Kış koşullarında yol tutuşunu arttıran, güvenli sürüş sağlayan ve fren mesafesini azaltan kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklar için tasarlanmıştır.  Yaz lastikleri ise tam performanslarını 7 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gösterir. Eğer yaşadığınız bölge mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklardaysa kış lastiklerinin bir süre daha kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.

 

Lastik Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

 

Kış lastiği ya da yaz lastiği seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle lastik markasını bilinen, başarısını kanıtlamış markalar arasından seçmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz ucuz bir markanız lastikleri size daha çok masraf açabilir.

 

Markayı seçtikten sonra size gereklik olan bilgilere lastiğinizin üzerindeki yazılardan ulaşabilirsiniz. Bütün lastiklerde standart olarak yer alan üç rakam vardır. Bu rakamlar lastiğin boyutunu ve jant ölçüsünü belirtir. Örneğin lastiğinizin üzerinde 185/60/15 yazıyor. 185 lastiğin taban ölçüsüdür. 60, yanak ölçüsü. 15 ise jant ölçüsüdür. Bu rakamlara dışında aldığınız lastikler jantınıza uyum sağlamayacaktır.

 

Lastik üzerinde dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta ise lastiğin üretim tarihi. Her lastiğin üzerinde olan üretim tarihi hafta/yıl olarak yazılır ve her ürünün olduğu gibi lastiğinde bir raf ömrü vardır ve lastiğin raf ömrü dört yıldır. Bu nedenle lastik alırken kesinlikle 4 yılı geçmemiş lastikleri tercih etmelisiniz. Mümkünde yeni üretim lastikleri satın almalısınız.

 

AB Etiketlemesi Nedir?

 

Lastiklerin üzerinde yakıt tasarrufu sınıfı, ıslak yol tutuşu sınıfı ve lastik dış yuvarlanma ses sınıfını gösteren etiketler vardır. Yakıt tasarrufu sınıfı ve yol tutuşu sınıfı etiketi A-G arasında sınıflara ayrılır. A en iyi sınıf, G ise en düşük sınıftır. Dış yuvarlanma ses sınıfında ise çıkardığı ses üç çizgi ile gösterilir.

 

Lastik Ne Zaman Değiştirilmeli?

 

Lastik de otomobilinin neredeyse her parçası gibi belli bir süre sonra değiştirilmeli. Lastik hasar gördüyse veya patladıysa lastiğin yenilenmesi gerekir. Çünkü her hasar lastiğin direncini geri döndürülemeyecek oranda azaltır. Hasar ve patlağın dışında lastik diş kalınlığı 3 mm’nin altına düştüyse veya lastik ömrü bittiyse de lastikler yenilenmelidir. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here