Toyota, 4 yıl önce açıkladığı “daha iyi otomobiller üretme” Global Vizyonunu ile çok daha iyi otomobiller üreterek sürdürülebilir büyüme konusunda önemli gelişmeler kaydetti.
Bu vizyon otomobil üretiminde; iyileştirilmiş ürün geliştirmeyi ve daha rekabetçi üretim tesislerini hedefleyen yeni bir yaklaşımı ”Toyota Yeni Global Mimari” gerektiriyor.
Toyota, otomobil performansını ve tasarımını büyük oranda ileriye taşımak amacı ile güç üniteleri ve araç platformunu kapsayan yenilikçi ve birbirine entegre üretim yaklaşımını uyguluyor. Bu sayede, otomobilleri üretiminde kullanılan kaynakların yüzde 20 veya daha fazla oranda azaltılması planlanıyor.
Güç ünitesi ile araç platformunun birlikte geliştirilmesiyle; kompakt ve hafif materyaller, bütünleşik bir tasarım sonucunda daha düşük ağırlık merkezi yaratıyor. Toyota, motorlardaki ısı ve şanzımanlardaki enerji akışı verimliliğinin geliştirerek, yakıt verimliliğinde yaklaşık yüzde 25 ve performansta yüzde 15 oranlarında ilerleme kaydetti. Toyota ayrıca elektrik motorları, inverter ve bataryaların tekrar tasarlanması ile hibrit araçlarının yakıt verimliliğini de yüzde 15’ten fazla artırmayı hedefliyor.
Toyota, verimli motorların yanı sıra yenilikçi yeni platformlar da geliştiriyor. Böylelikle düşük ağırlık merkezi ile, dikkat çekici tasarıma ve gelişmiş yol tutuşuna sahip, yüksek kaliteli sürüş ve daha iyi güvenlik sunan otomobiller üretiliyor. Toyota, 2020 yılında dünya çapında satılan otomobillerinin yarısının bu yeni platformlara sahip olmasını hedefliyor.
Toyota yeni harita jenerasyon sistemini göstermek için ‘consumer electronics show’ kullanacak. Otonom sürüş teknolojisi için tasarlanmış harita jenerasyonu, GPS bilgilerini ve üretim modellerinin imajlarını biraraya getirecek. Daha sonra bu bilgi veri merkezine gönderilecek; burada parçalar otomatik olarak biraraya getirilecek kontrol edilecek ve geniş alanları kapsayan yüksek hassasiyetli haritalar üretmek için güncellenecek. Esas olarak Toyota üretim modellerini ‘Google Street View’ filo arabalarına dönüştürecek. Bu otonom kullanım için üretilen üç boyutlu lazer tarayıcı haritalar için büyük bir atılım. Ayrıca bu modellerden alınan bilgiler manuel olarak toplanmak ve düzenlenmek zorunda; dolayısıyla pahalı ve zaman alan bir süreç. Toyota bu sistemi kullanarak hata olasılığının yükselmesini de göze alıyor ancak birçok araçtan veri toplayarak bu riski minimuma indiriyor. Dahası Toyota sisteminin hata payı düz yollarda maksimum 5 santimetre olacak. Toyota harita jenerasyon sistemini 2020 modellerine yüklemeyi planlıyor. Firma öncelikli olarak otobanlara odaklanmayı planlıyor fakat gelecekteki amaçları arasında sokakları ve yolları da haritalandırmak var.