Elektrikli otomobiller, tıpkı motorlarıyla olduğu gibi dış tasarımları ile de farklı ve yenilikçi olmalılar. Renault ZOE modeli, birçok açıdan olduğu gibi tasarım açısından da beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
Renault Zoe Tasarımı Çok Keyifli Bir Otomobil
Renault, ZOE modelini doğadan ilham alarak tasarlamış. Ön tasarımda mavi detaylı çekik Bi-Xenon farlar şık görünüyor. Hemen altında yer alan gündüz farları da ZOE’nin gamzeleri olarak göze çarpıyor. Renault logosu aslında bir kapak ve bu kapak yana doğru açıldığında şarj kablosu girişi görülüyor.
Kare formunda tasarlanan şeffaf arka stop grubunda da yine mavi detaylara yer verilmiş. Arka stopların aydınlatılmasında bumerang formu kullanılmış. Aslına bakarsanız Renault ZOE bir konsept otomobil havasına sahip. Bunu ona kazandıran da ön ve arka far grubu.
Renault ZOE yan görünümü çok sportif. Profilden bakıldığı zaman tek kapılı bir otomobilmiş gibi görünüyor. Bunun nedeni ise de arka kapı kollarının gizlenmiş olmasından kaynaklanıyor. Bu gizli kapı kollarının üzerinde, Renault ZOE’nin tasarımcısı Jean Semeriva’nın parmak izi yer alıyor. Clio’da gizli mandalı çekerek açtığınız arka kapıyı, ZOE’da bu gizli kola basarak açmanız gerekiyor.
Renault Zoe Boyutlar
ZOE’nin ölçülerine baktığımız da 4084 mm uzunluğa, 1730 mm genişliğe, 1562 mm yüksekliğe ve 2588 mm’lik aks mesafesine sahip olduğunu görüyoruz. Bu boyutlar da gösteriyor ki ZOE aslında pek de minik değil; o, tam bir elektrikli küçük sınıf otomobil.
Renault modelleri içinde Zoe, kendine özel bir yer edineceğe benziyor. İsminden tutun da tasarımına ve yakıt tüketimi konusunda sunduğu çözüme kadar her açıdan farklı bir otomobil olmayı başarıyor.
İç Mekan
Renault Zoe’nin iç mekanına bakıldığı zaman, ferah bir yaşam alanı sunuyor kullanıcısına. Özellikle Zoe ön koltuk alanı oldukça geniş ve sıkıntısız.
Renault Zoe Malzeme Kalitesi Nasıl?
ZOE, iç mekan da ortalama düzeyde bir malzeme kalitesine sahip. Orta konsol, tamamen Renault Clio modelinden alınmış ve ufak tefek farklılıklarla adapte edilmiş. Çevresi mavi LED’lerle süslenen elektronik klimanın kumandaları anlaşılır ve kolay kullanılıyor. Orta konsolda bulunan multimedya sistemine ev sahipliği yapan dokunmatik ekrandan birçok menüye erişebiliyorsunuz.
Başarılı Dijital Entegrasyon
Otomobilin elektrik akımı, tüketim bilgisi gibi verilere ulaşılırken, klimanın sakinleştirici, hava temizleyici ya da iyonlaştırıcı özellikleri ayarlanabiliyor. Hatta dışarıdaki hava kalitesini analiz edilebiliyorsunuz.
Tamamen dijital olan Zoe gösterge panelinin en solunda aracın şarj durumunu yüzde olarak gösteren bir pil işareti bulunuyor. Aracın kalan şarj ile ne kadar daha yol kat edebileceği, hız göstergesi ve kilometre bilgileri yer alıyor. Bu gösterge panelini birkaç farklı tema seçeneği ile kullanmak da mümkün. Vites topuzu yanındaki Eco düğmesiyle, fren enerjisi geri kazanımı desteği artırılabiliyor ve ısı yönetim sistemi devreye giriyor.
Koltukların altında 22 kW/s’lik lityum-iyon piller yer alıyor. Bu yüzden koltuklarda yükseklik ayarı yapılamıyor. Birçok test otomobilinde koltuk ayarıyla oynama ihtiyacı hissetmeme rağmen, ZOE’de buna hiç ihtiyaç duymadım. ZOE’in bagaj hacmi ise 338 litre ile küçük sınıf otomobiller için yeterli bir alana sahip.
Motor
Renualt ZOE elektrikli motoru ile ürettiği 90 HP gücü, tek ileri vitesli şanzımanıyla ön tekerleklere aktarıyor. Geleneksel benzinli ve dizel motorlu otomobillerden farklı olarak Renault ZOE, kalkıştan itibaren 220 Nm tork üretiyor.
Renault ZOE Hızlanma Verileri
Renault ZOE, 0-100 km/s hızlanmasını 13.5 saniyede tamamlarken maksimum 135 km/s’ye ulaşabiliyor. Tabii bu hıza çıkmak için orta konsolda yer alan ECO butonunu kapatmanız gerekiyor.
Renault ZOE Şarjı Ne Kadar Gider?
Renault, ZOE bir önceki nesline göre full şarj ile 300 km yol yapabiliyorken bu yenileme ile artık 400 km yol yapabilecek. Biz ECO İstanbul’da otoyol ve şehir içi karışık bir parkurda 250 km menzile rahatlıkla ulaştık. Yani bu da gösteriyor ki Renault’nun iddia ettiği menzile ulaşmak hiç de zor değil.
Ayağınızı gazdan çektiğinizde ya da frene bastığınızda, gösterge panelinde bir şarj işareti görüyorsunuz. Örneğin otoyolda 80 km/s hızla giderken 100 km menziliniz varsa, ayağınızı gazdan çektiğinizde bu menzil elektrik motorunu şarj ederek 110 km’ye yükselebiliyor. Yine aynı hız ve menzilde fren yaptığınızda ise elektrik motor daha hızlı şarj oluyor ve menziliniz 120 hatta 130 km civarına çıkabiliyor. ZOE, 0 şarjdan %100 şarja 2.5 saatte ulaşıyor ki bu değer bile çoğu modelden daha başarılı bir süre.
Güvenlik
Güvenlik konusunda da oldukça keyifli sonuçlar sunan bir elektrikli otomobil var karşımızda. Peki, Renault Zoe EuroNCAP çarpışma testlerinden kaç mı aldı?
Renault, 2013 yılında katıldığı EuroNCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız alarak başarılı bir sonuca ulaştı. Bu testten yetişkin yolcu %89, çocuk yolcu güvenliği %80, yaya güvenliği %66 ve güvenlik yardımcısı ise %85’lik başarı elde etti. Renault ZOE’de aktif ve pasif güvenlik elemanı sunuluyor. Otomobilde ABS, ESP, sürücü-yolcu-yan ve perde havayastıkları, lastik basınç sensörü gibi donanımlar da yer alıyor.
Konfor & Yol Tutuş
Renault ZOE’nin süspansiyon sistemi, gerek konfor, gerekse yol tutuş beklentilerini karşılayacak şekilde orta sertlikte ayarlanmış. Direksiyon sistemi, yumuşak yapısı sayesinde şehir içinde pratiklik sağlarken, direkt yapısıyla da sevindiriyor. Elektrikli motorun sesi, düşük hızlarda yayaların güvenliği için akustik özelliğe sahip.
Fakat hız yükseldikçe bu ses de azalıyor ve otomobilde motor sesi duymak imkansız hale geliyor. Başarılı yalıtım sayesinde rüzgar ve lastik gürültüleri de olabildiğince azaltılmış ve gerçekten huzurlu bir ortam yaratılmış. Bu araç elektrikli motoru ve pilleri nedeniyle hiç de hafif değil.
1400 kg’yi aşan boş ağırlığı nedeniyle yere oldukça sağlam basıyor. Ancak aracın genelinde ekonomi odaklı bir yapı olduğu için performanslı bir kullanım elbette beklememek gerekiyor. Sakin kalındığı sürece tüm yapması gerekenleri eksiksiz yerine getiren ZOE, bir şehir otomobilinden beklenen ne varsa sunuyor. Aracın süspansiyon sisteminin darbe emişlerinin başarılı olması sayesinde arka koltukta oturanlar yolculuklar esnasında da konfor konusunda eksiklik hissetmiyorlar.
Teknik Özellik
Renault Zoe Teknik Özellikleri
Motor Kapasitesi : 22 kW/s
Maksimum Güç : 90 HP 3000 d/d
Maksimum Tork : 220 Nm
Renault Zoe Motor Performansı Verileri
0-100 km/s Hızlanma : 13.5 sn
Maksimum Hız : 135 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Elektrik
Renault Zoe Yakıt Tüketimi Verileri
Şehir İçi : – lt/100 km
Şehir Dışı : – lt/100 km
Karma : – lt/100 km
Test : 250 km menzil
CO2 Emisyonu : 0 gr/km
Renault Zoe Boyutları
Uzunluk : 4084 mm
Genişlik : 1730mm
Yükseklik : 1562 mm
Dingil Mesafesi : 2588 mm
Renault Zoe Bagaj Hacmi : 338 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : – lt
Boş Ağırlık : 1480 kg
Lastik Boyutu : 225/45 R17
Zoe Muhterem’in fiyatının 135.000 TL’cik olduğunu da bi zahmet söyleseydiniz bari. Ha adamların hakkını yemeyelim; 2017 modelini 130’a veriyorlar. Hayırlı olsun!