Citroen C3 1.4 BVA İnceleme

0
4647

Picasso modeliyle birlikte hedef kitlesini bir çıta üste taşıyan Citroen, şimdilerde yeni minik modeli Citroen C3 1.4 BVA ile küçük sınıfta sınav veriyor. 2002 yılının son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulan C3, ülkemize 1.4 litre 75 HP, 1.6 litre 110 HP’lik benzinli, 1.4 litre 70HP ve 1.4 litre 92 HP’lik HDI dizel motor seçenekleri ile ithal ediliyor. Avrupa’da bu motorların dışında bir de 1.1 litre 61HP’lik motor seçeneği bulunuyor.

Kendine has tasarım

Sıra dışı tasarımıyla geniş bir müşteri portföyüne seslenenC3’ün dışında yuvarlak hatlar baskın. Sinyal lambalarını bünyesinde barındıran büyük farlar ve büyük radyatör ızgarası otomobili olduğundan daha heybetli görünme kavuşturmuş. Yandan incelendiğinde ön ve arka bölümünün simetrik bir yapı sergilediği C3, yüksek tavanı sebebiyle segmentindeki rakiplerinden büyük görünse de 3850 mm’lik uzunluğu ile rakipleriyle aynı ölçülere sahip. (Polo: 3897 mm, Clio:3775 mm) Üçgen şeklindeki arka stop lambalarıysa arak bölüme sportif bir hava katıyor.

C3’ün 305 litrelik bagaj hacmi segmentindeki rakiplerinden fazla. Ayrıca arka koltukların yatırılması ile bu hacmi 1310 litreye kadar yükseltmek mümkün. İç mekan hem modern hem klasik C3’ün iç mekanı tasarlanırken klasik çizgilerin oldukça dışına çıkılmış. Ancak dijital gösterge tablosunda analog devir saati kullanılarak bu modern hava biraz kırılmış. Otomobilin çiftrenkli kokpiti iç mekanı olduğundan daha kaliteli gösteriyor. Orta konsolun en üstüne dijital bilgi ekranı konumlandırılmış. Havalandırma ızgaraları, dörtlü flaşör butonu ve merkezi kilit butonu bu bölümün hemen altında bulunuyor. Otomobilin dairesel havalandırma ızgaraları da kendine özgü şık bir tasarıma sahip. Tam ortaya ise CD-radyo çalar yerleştirilmiş. Dijital klima ise en altta bulunuyor. Çakmak ve küllük vites kolunun önüne konumlandırılmış. Çıkabilen bir bardak formunda tasarlanan küllükse direk Yeşilaycılara sesleniyor. Böylece bu bölüm bir bardaklık olarak görev yapabiliyor. Cam açma kapama butonları da bu bölümün gerisinde bulunuyor. Bu yerleşim cam açma butonlarının kullanımını güçleştiriyor. Otomobilin gösterge tablosu okunaklı ve kullanışlı.

Şanzıman motora engel oluyor

C3’te PSA grubunun pek çok modelinde karşılaştığımız 1.4 litre hacminde bir motor görev yapıyor. Elektronik işletim sistemi modernleştirilen 8 supaplı bu motor 16 supaplı motorlara göre alt devirlerde sunduğu güç ile dikkat çekiyor. Ancak motorla uyumlu çalışmayan otomatik şanzıman bu gücün tekerleklere yeteri kadar iletilmesine engel oluyor. Sürücünün kullanım tarzına adapte olabilen otomatik şanzıman gazdan ayak çekildiğinde vites yükseltmemesi ile dikkat çekiyor. Ayrıca bu otomatik şanzımanın manuel modda triptronik olarak kullanılması da mümkün. Şanzımanın dikkat çeken en olumsuz özelliği kick-down yapıldığında vites düşürmek için çok bekliyor olması. Yaptığımız performans testlerinde C3 ile 0’dan 100 km/s hıza 15.6 saniyede ulaştık. Ara hızlanma ölçümlerinde 60-100 km/s hızlanmasını 9, 90-120km/s hızlanmasını ise 13.2 saniyede tamamladık. Testimiz süresince7.5 litre kurşunsuz benzin tüketen C3 45 litrelik deposu ile600 km’lik menzile sahip.

Efsane 2CV kadar iddialı

Sevimli ve şık tasarımı nedeniyle C3’e özellikle genç ve bayanların ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Bu kanıya test süresince bizi gözleyen gözlerin cinsiyetini hesap ederek karar verdik. Ön görüş problemi bulunmayan aracın ufak dikiz ve yan aynaları ise problem yaratabilir. Ayrıca otomobili ön ve arkasının nerede bittiğinin tespitinin güç oluşu alışana kadar park manevralarında güçlük yaratabiliyor. Başarılı bir yol tutuşa sahip olan C3çok zorlandığında bir tekerleğini hafifte olsa yerden kesebiliyor. Ayrıca otomobil önden kaymaya daha meyilli. Otomobilin direksiyon sistemi hassas çalışsa da ince direksiyon simidi kavramada güçlük yaratabiliyor. Koltuklarının yan desteklerinin yok denecek kadar az oluşu uzun virajlarda oturanların sağa ve sola kaymasına sebep oluyor. C3’ün ABS ve EBD destekli fren sistemi testimiz süresince güven verdi. 100 km/s hızla giderken yapılan an, frende otomobili 40 metrede güvenli olarak durdurabildik. Testini yapmış olduğumuz Citroen C3 1.4 BVA’nın anahtar teslim fiyatı 27,091,000,000 TL

Genel Değerlendirme

Konfor Orta sertlikteki süspansiyonların darbe emişi yeterli.
İçmekan Arkada diz mesafesi kısıtlı.
Görüş Küçük yan aynalar sebebiyle yan görüş problemli.
İşçilik Makul.
Yol tutuş Çok zorlandığında önden kayma eğilimi gösteriyor.
Performans Otomatik şanzıman motorun gücünü kısıtlıyor.
Frenler Başarılı
Kabin Gürültüsü Sınıf standartlarını karşılıyor.
Donanım Sınıf standartlarını karşılıyor.
Tüketim Normal.
Fiyat Makul.
Genel C3 gençlerin ve bayanların ilgisini çekebilecek bir otomobil.

Citroen C3 1.4 BVA Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Ön ve yan hava yastıkları, ABS, EBD, fren destek sistemi, elektrohidrolik direksiyon sistemi, klima, ayarlanabilir hız uyarısı, gece sürüşlerinde kokpitteki aydınlatmaları sönükleştiren black panel fonksiyonu, elektrik kumandalı ön camlar, elektrik kumandalı aynalar, ani frende otomatik yanan dörtlü ikaz lambaları, far yükseklik ayarı, asimetrik katlanan arka koltuklar, aktif gergili ön emniyet kemerleri, üç noktalı arka emniyet kemerleri, uzaktan kumandalı merkezi kilit, ön koltuk altı çekmeceleri, immobilizer ve direksiyondan kumandalı radyo-teyp

 

FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş, dört silindirli 8 supaplı Hızlanma
Motor Hacmi: 1361 cc 0-50km/s : 5.4 sn
Çap/Strok: 0-100km/s : 15.6 sn
MotorGücü: 5500 d/d’de 75 HP 0-130km/s : 29.3 sn
Max.Tork: 4000 d/d’de 150Nm
Frenler: önde disk, arkada kampana
Bagaj: 305 lt
Boyutlar: 3850/1667/1519 mm
Ağırlık: 1039 kg
Lastikler: 185/65 R15

 

TuluDARICAN 21/03/2003

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here