Otomobiller Üşür Mü?

1
22626

Şiddetli soğuk, otomobiller için de zorlu bir sınav anlamına geliyor Bir yerlerinden esrarengiz sesler duyuluyor, hareketli parçalar sanki zor çalışıyormuş gibi hissettiriyor, bazen de olmadık arızalar çıkıyor. Özellikle kışın çetin geçtiği illerdeki araç sahipleri karların altındaki araçlarına bindiklerinde farklı bir karakter ile tanışıyor. Daha kapıyı açmak için kumandanın düğmesine bastığında donmuş kilit zorluk çıkarıyor, marşa basıldığında yorgun sesler çıkıyor, motor zorla çalışıyor, ya da defalarca stop ediyor. Peki otomobiller üşür mü?

Naziler yaptıkları testlerde 4 derece sıcaklıktaki buz su dolu havuzlara soktukları insanları 60 dakika beklettiklerinde 74. dakikada öldüklerini saptamıştı. Aşırı soğuk insan bedeninin reaksiyon süresini iki kat geciktiriyor, sinir ve kasların tepkilerini yavaşlatıyor. Otomobillerde durum şüphesiz çok farklı. İnsan gibi üşüyüp hasta olmadıkları kesin ama sıcaklığın sıfırın altında 10 dereceye düştüğü durumlarda şoförün “ortama ısınana kadar” sürüşün ilk 15 dakikası içinde kaza yapma oranı belirgin şekilde artıyor. Otomobiller ise soğuğa karşı insana göre en az iki kat daha dayanıklı. Böylece “Otomobiller üşür mü?” sorusuna böyle cevap vermiş olduk. Peki otomobiller üşürse ne olur?

Otomobiller Üşürse Ne Olur?

1  Kilitler, Silecekler

Donmuş araba kilidi

10 derecede su donduğundan birikmiş olduğu yerlerde problemlere neden oluyor. Bunun en klasik örneğiyse kilitler ve silecekler. Kapı kilitlerinin donmaması için geceden yağlamak, sorun yaşamayı önler. Sileceklerin camlara yapışmasını önlemek içinse kaldırmak yeterli olacaktır.

2  Kış Lastikleri

kış lastiği

Pek bilinmez ama eğer hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derecenin de altına inerse kış lastikleri tüm avantajlarını kaybeder. Çünkü lastik hamuru bu kadar soğukta aşırı sertleşerek yaz lastikleriyle aynı kıvama gelir. Bunu bilerek temkinli ilerlemekte yarar var.

3 Dizel

dizel

Benzinin bileğini büken dizel yakıt, soğuğa karşı oldukça hassas. Çünkü sıfırın altında 15 dereceden itibaren içerdiği parafinler katılaşmaya ve yakıt filtresini tıkamaya başlıyor. Bu nedenle akaryakıt üreticileri Ekim-Nisan arasında yakıtlarına katkılar koyarak mazotu kışlık hale getiriyor. Bu katkılarla mazot, -20 dereceye kadar sorun çıkarmıyor.

4 Akü ve Motor Yağı

akü

Soğukta akışkanlığı azalan motor yağını silindire pompalayabilmek için marş motoru iki kat güce ihtiyaç duyuyor. Bu sırada iyice soğumuş olan akü, performansının sadece yüzde 40’ını verebiliyor. Bu şartlarda motorun çalışabilmesi için akünün iyi durumda olması ve mümkünse 0W motor yağı kullanılması gerekiyor.

5 Triger Kayışı

tiger kayışı

Bu sıcaklıklarda en büyük tehlikeyi triger kayışı yaratır. İyice soğuyan, büzüşen ve esnekliğini yitiren kayışta çatlaklar oluşabilir. Eğer zaten yıpranmışsa kolayca kopabilir. Motorun can damarı olan triger kayışının kopması, hareketi bitirir, büyük masraflara yol açar.

6 Kabindeki Riskler

donmuş araba

-30 derecede motoru çalıştırmayı başaranlar, harekete geçtiklerinde ilginç sesler duymaya başlar. İç döşemelerden tıkırtı ve sürtünme benzeri sesler gelir, otomobil sarsıntılı çalışır. Aşırı soğukta büzüşmüş plastik aksamlar titrer, tıkırdar. LCD ekranların likit kristallerinin donması, devre dışı kalmalarına yol açar. Ya da görüntü okunmaz hale gelebilir.

7 Amortisörler ve Şanzıman

tiger kayışı

Düşen ısıyla birlikte yağlar akışkanlıklarını yitirseler de -40 dereceye kadar görevlerini yapabilirler. Ancak -45 dereceye ulaşıldığında amortisör ve şanzıman yağları için de donma riski başlar. Bu sıcaklıkta yağ, bıçakla kesilebilecek kıvama ulaşır ve kullanıldığı yerlerde randıman alınamaz.

8 Farlar

donmuş araba far

Kutup soğuğu bile farlar ve stopların görev yapmasını engelleyemez. Çünkü halojen ve xenon farlarda yer alan asal gazların sıvı hale geçmesi için -110 derece gibi ekstrem değerlere ulaşmak gerekir ki bu kutuplarda bile imkansızdır.

Özetle; Soğuk hava arabaların çalışma şeklini etkiler. Soğuk hava, farların, amortisörlerin, şanzımanın, triger kayışının zarar görmesine neden olabilir. Şiddetli kış şartları nedeniyle kış lastikleri de etkisini kaybedebilir. Ayrıca tüm bunlar kışın araç kullanırken daha dikkatli olmayı gerekli kılıyor.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here